ÀAz à (latin small/capital letter a with grave accent) a magyar nyelvben nem szereplő latin betű, az a tompa ékezettel ellátott „párja”.

Tartalomjegyzék

Bevitele a számítógépen


Billentyűkombinációkkal

Billentyűzetkiosztás kisbetű nagybetű
Windows billentyűzet AltGr+7; A AltGr+7; Shift+A
Apple billentyűzet nem lehetséges nem lehetséges

Karakterkódolással

Karakterkészlet Kisbetű (à) Nagybetű (À)
EBCDIC 192 224
bináris EBCDIC 11000000 11100000
Unicode U+00E0 U+00C0
HTML/XML à À

Kiejtése különböző nyelveken


Jelentései


Az európai nyelvekben általában egy darabra értett tulajdonságot jelöl, pl.: „5 alma à 25 Ft” jelentése: „5 alma darabonként 25 Ft-ért”.

A holland nyelvbenà’ jelentése: ’-nak, nek’; a dánban az angol ’of’-nak megfelelő jelentése van. Francia jelentése: ’-nál, -nél, -ba, -be, -nak, -nek’.

Angol nevekben valamilyen családhoz tartozást jelöl: Gilbert Abbott à Beckett („a Beckett családhoz tartozó Gilbert Abbott”).

Források


Angolul
Kategóriák: Latin betűk


Dátum: 29.03.2021 12:12:28 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.