ÁAz á (latin small/capital letter a with acute accent) többek közt a magyar, cseh, és szlovák ábécé második betűje. Ezekben a nyelvekben megegyezik a hangértéke.

Tartalomjegyzék

Karakterkódolás


Karakterkészlet Kisbetű (á) Nagybetű (Á)
EBCDIC 225 193
bináris EBCDIC 11100001 11000001
Unicode U+00E1 U+00C1
HTML/XML á Á

Kiejtése különböző nyelveken


A J. R. R. Tolkien által megalkotott quenya és sindarin nyelvben, bár „eredeti” írásuk nem latin betűs volt, ez mégis sokkal jobban elterjedt. Ezen nyelvekben az á ejtése [aː].

Jelentései


Hosszan hangoztatva indulatszó a magyarban, írásban is gyakran többszörözik: ááá…; a feröeri és izlandi nyelvben jelentése: ’folyó, patak’.

Források


Angolul

Magyarul
Kategóriák: Latin betűk


Dátum: 29.03.2021 12:12:01 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.