ÅAz Å a svéd ábécé 27., a dán és a norvég ábécé 29. betűje, a hangértéke jellemzően rövid vagy hosszú [o]. Használatos ezen kívül három számi nyelvváltozat, az észak-fríz, a vallon, a chamorro és az isztroromán nyelvek írásában.

Tartalomjegyzék

Jelentése


  1. Az Anders Jonas Ångström svéd fizikusról elnevezett Ångström hosszúságegység (1·10−10 m) rövidítése.
  2. Egy egyházközség Svédországban, Östergötland megyében
  3. Egy falu Svédországban, Hälsingland tartományban.
  4. Legalább 14 további település neve Svédországban.
  5. Egy falu Dániában.
  6. Legalább öt település neve Norvégiában

Története


Az Å betű eredete a skandináv nyelvek hosszú a hangjának a középkori aa jelölésére nyúlik vissza. Amikor felhagytak a hosszú magánhangzók dupla betűkkel való jelölésével, az aa átadta a helyét az „å”-nak. Az ä és ö betűkhöz hasonlóan, melyek eredetileg ae, illetve oe formában, illetve ligatúraként æ, illetve œ formában írtak (ez utóbbi a dánban ø-vé egyszerűsödött, ahonnan a norvég is átvette) a svédben a második betűt az első fölé írták. A kis fönti „a” karikává egyszerűsödött, míg az e betűkből két pont lett. A norvég nyelvben a 19. században, az írott norvég nyelv megalkotásakor vezették be, a dánban csak a 20. század elején. A dánban még ma sem hiba az aa használata az å helyett, főként személy- és településnevekben lehet ezzel a formával találkozni (pl. Aalborg, Aabenraa).

Olyan helyzetben, amikor a technikai feltételek nem engedik az å írását a körülmények, a dán és norvég nyelvben aa-val helyettesítik. Ugyanebben a helyzetben a svédben egyszerű a-t írnak helyette.

A finn nyelvbe a svédből került át, de manapság már csak személy- és településnevekben használják. Hasonlóan Grönlandon és Feröeren dán eredetű nevekben előfordulhat.

Használata egyes nyelvekben


A betű kódolása


Karakterkészlet Kisbetű (å) Nagybetű (Å)
ASCII 229 197
Unicode U+00E5 U+00C5
HTML/XML å
å
Å
Å

Lásd még


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin betűk


Dátum: 01.04.2021 09:06:42 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.