ÍszínÍszín
al-Bahríyat
Íszín városfalának alapköve (jobbra) és földmérőtábla (balra) Ismé-Dagan idejéből

Alapítási. e. 3. évezred
Megszűnési. e. 10-9. század
Oka arameus vándorlás
Lakói sumerek, akkádok, amoriták
Beszélt nyelvek sumer, akkád
Elhelyezkedése
Íszín
Pozíció Irak térképén
é. sz. 31° 56′ 01″, k. h. 45° 17′ 07″
A Wikimédia Commons tartalmaz Íszín témájú médiaállományokat.

Íszín (𒉌𒋛𒅔𒆠 i3-si-inKI, azaz ísīn, ma Išān Baḥriyāt, أيشان بحريات) sumer városállam volt az ókori Mezopotámiában, de a sumer korból nem ismerjük uralkodóit. A III. uri dinasztia idején kisebb regionális központ volt, Gula istennő kultuszával, aki később Baba istennővel, Ningirszu feleségével azonosult.

Az uri harmadik dinasztia bukása után élte virágkorát, amikor egy akkád dinasztia került benne hatalomra, amit Isbí-Erra alapított. Az ún. I. íszíni dinasztia, a középső kronológia szerint i. e. 2017 és i. e. 1794 között nemcsak saját városállamuk, hanem Mezopotámia egy jelentősebb része fölött is uralkodtak kezdetben. Később osztozniuk kellett Larszával és Babilonnal a területeken, amiből a legkevesebb Íszínnek jutott.

Régészeti feltárás


A város romjait 1973-ban egy német expedíció Barthel Hrouda vezetésével ásta ki. Az ásatás legfontosabb lelete a Gula-templom romja volt.

Uralkodói


Források


Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub (1998). ISBN 963 208 507 8 


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Mezopotámia városai | Ókori települések Irak területén


Dátum: 02.04.2021 05:25:35 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.