ÑAz Ñ, ñ – ejtsd: [enye], IPA [ˈeɲe] – a hivatalos spanyol ábécé 15. betűje, amely az N, n után következik, egyúttal vele egészül ki a nemzetközi latin ábécé. Mint egyedülálló és jellegzetes betű, gyakran a spanyol nyelv jelképeként használják. A betű fölötti hullámvonal neve tilde, amely itt a diakritikus jel szerepét tölti be.

Tartalomjegyzék

Hangértéke


A spanyolban a zöngés palatális orrhangot jelöli: IPA /ɲ/ (magyar ny). Fonetikailag a magyar ny-nél általában valamivel hosszabb (vagyis az ny és nny között van).

Története


Egy, a klasszikus latinban még nem létező hangról lévén szó, megjelenítése kevésbé egységes az ókori Róma nyelvének közvetlen leszármazottjainál. Míg a katalán az ny, a francia és az olasz a gn, valamint a portugál az nh digráfot választották, addig a spanyol által elfogadott megoldás, sok ingadozás után, eltérő lett. Az óspanyolban szintén egy kettős betű, az nn jelölte ezt a hangot (mivel a legtöbb szóban etimológiailag is a latin -nn-ből származik), azonban ezt hamarosan az n felett egy vonallal kezdték el rövidíteni. E felülvonás – a tilde – később hullámos alakot öltött, amely máig megőrződött. Az így létrejött új betűt más nyelvek is átvették, mint a galiciai, a baszk,[1] a guarani, a tagalog stb.[2] A breton nyelvben ezzel szemben önálló hangértéke nincs, csak az előtte álló magánhangzó nazális ejtését jelöli.

Érdekesség


Habár önálló betű az ábécében, eredetileg nem kezdődik vele spanyol szó; ebben a helyzetben mindössze néhány népies, indián eredetű, idegen vagy hangfestő szóban fordul elő, például ñame (trópusi növény), ñandú ’nandu’, ñoño ’együgyű’, ñoqui ’nokedli’.

Bevitele számítógépes alkalmazásokba


A spanyol billentyűzetkiosztáson az L mellett jobbra található (magyar billentyűzetkiosztáson az É-nek megfelelő billentyű). Spanyol billentyűzetkiosztással nem rendelkező személyi számítógépeken az alábbi digitális kódokkal jeleníthető meg:

Kód ñ Ñ
Unicode/ASCII ALT+0241
ALT+164
ALT+0209
ALT+165
HTML ñ
ñ
Ñ
Ñ

A kódokban szereplő számokat a számbillentyűzetről, a NumLock billentyű bekapcsolt állapotában kell bevinni.

Egyes billentyűzetkiosztásokon, mint a nemzetközi amerikai angol billentyűzet esetében a tildét repülő ékezetként az n-nel kombinálva lehet bevinni: ~ + N = Ñ.

Jegyzetek


  1. A baszkban csak az -in- kapcsolat palatalizált n-jének alternatív jelölése, az egységes irodalmi nyelvben nem használják.
  2. Letra ñ – Observación histórica: Ortografía de la lengua española, Spanyol Királyi Akadémia, Espasa, 1999, p. 26.

Lásd még


Külső hivatkozások


  • A spanyol világ portálja
  • ÍrásportálKategóriák: Spanyol nyelv | Latin betűk


Dátum: 02.04.2021 02:58:12 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.