ÓAz Ó a magyar ábécé 25. betűje.

Tartalomjegyzék

Karakterkódolás


Karakterkészlet Kisbetű (ó) Nagybetű (Ó)
EBCDIC 243 211
bináris EBCDIC 11110011 11010011
Unicode U+00F3 U+00D3
HTML/XML ó Ó

Jelentése


Az ó magyarul értelmes szó, jelentése ódon, régi, de használják felkiáltások írásbeli rögzítéseként is (Ó Uram, nem vagyok én méltó, Hogy házamba költözni légy jó).

Földrajzban

Kiejtése különböző nyelveken


magyar, cseh, szlovén, ír – [oː]
lengyel – [u]
okszitán, aráni, ligur – [u] (hangsúlyos szótagban)
szlovák – [ɔː]
sziléziai – [uo]

A J. R. R. Tolkien által kidolgozott tünde nyelveknek, bár „eredeti” írásuk nem latin betűs volt, ezen „átírásuk” sokkal jobban elterjedt, mint a tengwar, vagy a cirth írás.

sindarin – [ɔː]
quenya – [oː]

Jegyzetek


Források


További információk

Kategóriák: Latin betűk


Dátum: 29.03.2021 08:19:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.