Óz, a csodák csodája (film)Óz, a csodák csodája
(The Wizard of Oz)
1939-es amerikai film

Moziposzter
Rendező
Producer Mervyn LeRoy
AlapműL. Frank Baum
Műfaj fantasy
kaland
musical
vígjáték
Forgatókönyvíró
  • Noel Langley
  • Edgar Allan Woolf
  • Florence Ryerson
Főszerepben Judy Garland
Zene
  • Herbert Stothart
  • Harold Arlen
Operatőr Harold Rosson
Vágó Blanche Sewell
Jelmeztervező Adrian
Díszlettervező Edwin B. Willis
Gyártásvezető
  • Joe Cook
  • Keith Weeks
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Játékidő 98 perc
Költségvetés 2 777 000 USD
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Eredeti magyar adó
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető
Bevétel
16 538 431
USD
Kronológia
Kapcsolódó műsor Óz, a csodák csodája (1990)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Óz, a csodák csodája témájú médiaállományokat.

Az Óz, a csodák csodája (eredeti cím: The Wizard of Oz) 1939-ben bemutatott amerikai musical Victor Fleming, Richard Thorpe és King Vidor rendezésben, Judy Garland, Ray Bolger, Bert Lahr és Jack Haley főszereplésével. A forgatókönyvet L. Frank Baum azonos című meseregénye alapján Noel Langley, Edgar Allan Woolf és Florence Ryerson írta. Zenéjét Herbert Stothart és Harold Arlen szerezte, a producere Mervyn LeRoy volt, a Metro-Goldwyn-Mayer készítette és forgalmazta. A két Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette az akkor még csak 17 éves Judy Garlandot. Amerikában 1939. augusztus 25-én, Magyarországon első szinkronnal 1960. december 8-án, majd második szinkronnal 1977. január 13-án mutatták be a mozikban, a harmadik szinkronnal 1992. december 25-én az MTV 2-n vetítették le a televízióban, a negyedik szinkronnal viszont 2000-ben adták ki VHS-en.

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Dorothyt egy forgószél Óz birodalmába repíti, ahol Glinda, a Jó Boszorkány adja tudtára, hogy elpusztította a Gonosz Keleti Boszorkányt. Dorothy a Jó Boszorkánytól megkapja a Gonosz Boszorkány Piros Cipellőjét, ám a Nyugati Boszorkány (A Keleti Boszorkány húga) megharagszik a lányra, s meg akarja szerezni tőle a varázscipőket. A Sárgaköves Úton Dorothy elindul Smaragdvárosba, hogy Óz, a nagy varázsló hazarepítse a fekete-fehér Kansasba. Útközben találkozik a Madárijesztővel, a Bádogemberrel és a Gyáva Oroszlánnal, akiknek ész, szív és bátorság kell. Ők is Dorothyval mennek. Útközben a Nyugati Boszorkány elrabolja a lányt, de ő a barátai segítségével legyőzi a gonosz boszorkányt, aki elolvad. A nagy Ózról pedig kiderül, hogy csak egy közönséges szélhámos, de Glinda segítségével mindenki megkapja, amit akar, Dorothy pedig végre hazajut, azaz felébred.

Szereplők


Szerep Színész Magyar hang
1. szinkron (1960) 2. szinkron (1976) 3. szinkron (1992) 4. szinkron (2000)
Dorothy Gale Judy Garland Váradi Hédi Kútvölgyi Erzsébet Szinetár Dóra Huszárik Kata
Toto Terry (saját szerepében)
Óz / Kocsis / Smaragdváros kapuőre / Marvel professzor Frank Morgan ifj. Latabár Árpád Csákányi László Tordy Géza Makay Sándor
Hunk Andrews / A madárijesztő Ray Bolger Rátonyi Róbert Szatmári István Rátóti Zoltán Kaszás Attila
Hickory Twicker / A bádogember Jack Haley Gábor Miklós Sztankay István Harsányi Gábor Csuja Imre
Zeke / A gyáva oroszlán Bert Lahr Márkus László Haumann Péter Reviczky Gábor
Henry bácsi Charley Garapewin Kőmíves Sándor Gyenge Árpád Csákányi László Kun Vilmos
Emily 'Em' néni Clara Blandick Gobbi Hilda Náray Teri Tolnay Klári Bókai Mária
Miss Almira Glunch / a gonosz nyugati Boszorkány / a keleti Boszorkány Margaret Hamilton Vay Ilus Kiss Mari Olsavszky Éva
Glinda, az északi jó boszorkány Billie Burke Kiss Manyi Tábori Nóra Hámori Ildikó Bencze Ilona
További szereplők ? ? Buss Gyula
Verebély Iván
?

A varázsló neve


A magyar változattal szemben mind az eredeti nyelvű filmben, mind a könyvben, Ózt általában a Varázslóként emlegetik. A film eredeti címének („The Wizard of Oz") tükörfordítása is (Óz varázslója / Az ózi Varázsló) ezt mutatja. Az, hogy miért ez a neve, csak a második Óz-könyvben, az 1904-ben megjelent The Marvelous Land of Oz-ból (magyar: Óz csodálatos földje) derül ki, hogy a Varázsló eredeti neve Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (monogramja O.Z.P.I.N.H.E.A.D.). Ám mivel ez tartalmazza a „pinhead” (magyar: gombostűfej, 'tökfej') szót, szimplán „Oz”-ra rövidítette.

Az eredeti mű közgazdasági vonatkozású meseként született, az Egyesült Államokban ekkor folyt a vita az arany alapú fizetőeszköz hitelpénzre cseréléséről. (A rendelkezésre álló arany mennyisége ekkor már nem volt képes fedezni a gazdaság csereeszközének mennyiségét.) Óz nem más, mint az uncia (oz), mint súlymérték. A sárgatéglás út pedig azok az aranyrudak (téglák), amiknek az erőltetése már nem vezet sehová, csak egy látszatvilágba, ahol egy hatalom nélküli "varázsló" él, aki elárulja magáról, hogy semmit sem tud. Azok, akik hozzá fordultak, mindennel rendelkeznek, amire szükségük van, hisz a kalandok során bebizonyították, hogy van szívük, bátorságuk és eszük (áru- és/vagy szolgáltatásfedezet, ami a gazdaság teljesítményéből ered).

Fontosabb díjak és jelölések


Oscar-díj (1940)
Cannes-i fesztivál (1939)

Források


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1939 filmjei | A világ emlékezete program | Könyvadaptációk | Amerikai családi filmek | Amerikai fantasyfilmek | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai kalandfilmek | Amerikai mesefilmek | Amerikai musicalfilmek | Amerikai zenés filmek | Metro-Goldwyn-Mayer Pictures-filmek | MOKÉP-filmek | InterCom-filmek | Victor Fleming-filmek


Dátum: 02.04.2021 01:09:16 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.