Új KöztársaságÚj Köztársaság
6 Yu34 YU
Általános adatok
Fővárosa
Hivatalos nyelvek galaktikus közös nyelv
Kormányzat
Törvényhozás Galaktikus Szenátus
ElődállamUtódállam
 
 →

Az Új Köztársaság a Csillagok háborúja kitalált univerzumban egy galaktikus kormányzat, amelyet a Lázadó Szövetség hozott létre a Galaktikus Birodalom helyettesítésére YU 5-ben. Elődje, a Szabad Bolygók Szövetsége feloszlatása után vette át helyét, mint a Galaxis legfontosabb kormányzati hatalma. Az Új Köztársaság magát a Galaktikus Köztársaság eszmei utódjának tartotta.

Az Új Köztársaság ugyanolyan alapokon feküdt, mint a Galaktikus Köztársaság: célja az volt, hogy legyen egy olyan szerv, amely az egész galaxist igazságosan és az egyenlőség elve szerint kormányozza. Az Új Köztársaságot a Luke Skywalker vezette új Jedi Rend védelmezte, mint ahogy a régi Jedi Rend őrizte a régi Köztársaság békéjét.

Története


Palpatine császár halála az endori csatában, YU 4-ben a Galaktikus Birodalom végét jelentette. A második Halálcsillag elpusztításának és az uralkodó halálának hírét a Lázadók Szövetsége galaxis-szerte gyorsan szétkürtölte. A Coruscanton a civilek és a lázadók Palpatine bukásának hírére felkelést szítottak, melynek során fennhangon ünnepelték a Köztársaság visszatértét.

Egy hónappal később a nyolc legfontosabb tag kiadta az Új Köztársaság Nyilatkozatát, amely lefektette az új kormányzat legfontosabb céljait, értékeit és irányelveit. A nyolc aláíró, a chandrilai Mon Mothma, az alderaani Leia Organa hercegnő, a kothlisi Borsk Fey'lya, a mon calamari Ackbar admirális, a sullusti Sian Tevv, a koréliai Doman Beruss, a kashyyyki Kerrithrarr és az elomi Verrinnefra B'thog Indriummsegh vált az Új Köztársaság ideiglenes kormányának, az Átmeneti Tanácsnak a tagjává.

Az Átmeneti Tanács, így az Új Köztársaság legfontosabb feladatául Coruscant visszafoglalását tűzték ki. Ez inkább szimbolikus, mintsem stratégiai lépés volt: a régi Galaktikus Köztársaság kezdete óta a galaktikus kormányzat székhelye Coruscant volt, így annak megszerzése az egész galaxis szemében törvényessé tette volna az Új Köztársaság hatalmát. Ameddig ez nem sikerült, az ideiglenes kormány és a többi testület más tagbolygókon ült össze. Ezalatt az Átmeneti Tanács folytatta az új kormányzat irányítását és az új törvények létrehozását.

  • Csillagok háborúja portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Csillagok háborúja szervezetek | Coruscant


Dátum: 31.03.2021 05:14:21 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.