ÜAz ü (latin small/capital letter a with acute accent) a magyar ábécé 38. betűje. Ez az u betű egy változata.

Az Ü betű több nyelv írásrendszerében szerepel, de nem mindegyikben része az ábécének: pl. a német nyelvben az ü ún. „umlautos betű” és nem része az ábécének, ellenben pl. az azeri, észt, gagauz, magyar, tatár, török, türkmén, volapük ábécékben, valamint az ujgur latin ábécében teljes értékű betűként szerepel. A jelölt hang természetes módon előfordul a török nyelvekben, a volapük pedig egy indoeurópai- és germán-alapú mesterséges nyelv. A betű előfordul még francia, spanyol és portugál nyelvű szövegben is: ezekben a nyelvekben nem része az ábécének, hanem mellékjeles, tréma ékezettel ellátott u-betűként szerepel (általában olyan helyzetben, ahol az u hang kiejtését külön ki kell hangsúlyozni a szövegben).

Ez a betű szerepel még a pinjin – a kínai nyelv latin betűs átírása – betűi között is, a Wade-Giles vagy a német-alapú Lessing-Othmer átírásban, ráadásul ez utóbbiban is az IPA-szerinti [y] hangalakban.

Az ü betűnek van még egy nem hangtani, hanem pusztán dekoratív alkalmazása is, ez az ún. Heavy metal umlaut (pl. a Mötley Crüe együttes nevében), ami csak kb. az 1960-as1970-es évektől kezdve jött divatba.

Karakterkódolás


Karakterkészlet Kisbetű (ü) Nagybetű (Ü)
EBCDIC 220 * 252 *
Unicode 252, U+00FC, „Latin Small Letter U with diaeresis” ** 220, U+00DC, „Latin Capital Letter U with diaeresis” **
HTML/XML ü Ü

* Az EBCDIC kód az „IBM code page 500”, azaz CCSID 500 kódtáblázat szerinti.
** Ez a kód a Unicode „C1 Controls and Latin-1 Supplement” (0080–00FF) blokkjában található.

Egy bővebb táblázat a különböző kódolásokkal:

karakter      Ü ü
Unicode név      LATIN CAPITAL LETTER
U WITH DIAERESIS
LATIN SMALL LETTER
U WITH DIAERESIS
karakterkód decimális hexa decimális hexa
Unicode 220 00DC 252 00FC
UTF-8 195 156 C3 9C 195 188 C3 BC
Numerikus karakterhivatkozás Ü Ü ü ü
Karakter-entitás Ü ü
EBCDIC kódlapokon 252 FC 220 DC
DOS/OEM kódlapokon 154 9A 129 81
Windows/ANSI és ISO-8859 kódlapokon 220 DC 252 FC
Macintosh Roman and Central European 134 86 159 9F

Kiejtése különböző nyelveken


Az ü betű kiejtése nem minden esetben az ü hang, mint ahogy az a magyarban megszokott.

Kiejtése (IPA jelöléssel):

Források

Kategóriák: Latin betűk


Dátum: 29.03.2021 05:17:56 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.