1996-os cannes-i filmfesztivál49. cannes-i filmfesztivál
Rendezvény
Helyszín Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalota
Dátum 1996. május 920.
Elnök Francis Ford Coppola
Házigazda Sabine Azéma
Filmek száma 102
Nyitófilm Rizsporos intrikák
Zárófilm Gyagyás család
Díjazottak
Arany PálmaTitkok és hazugságok
NagydíjHullámtörés
Arany Pálma (rövidfilm)Szél
Fesztiválok
Előző 48. cannes-i filmfesztivál (1995)
Következő 50. cannes-i filmfesztivál (1997)
Hivatalos weboldal
www.festival-cannes.fr

A 49. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 1996. május 9. és 20. között került megrendezésre, Francis Ford Coppola amerikai filmrendező elnökletével. A hivatalos versenyprogramban 22 nagyjátékfilm és 12 rövidfilm szerepelt; az Un certain regard szekcióban 25, míg versenyen kívül 7 alkotást vetítettek. A párhuzamos rendezvények Kritikusok Hete szekciójában 7 nagyjátékfilmet és 7 rövidfilmet mutattak be, a Rendezők Kéthete elnevezésű szekció keretében pedig 24 nagyjátékfilm és 5 kisfilm vetítésére került sor. A filmes seregszemle vetítésein 31 ország alkotása volt látható; 71 ország 3325 újságíróját akkreditálták,[1] s a rendezvényeken 90 ország mintegy 28 672 filmese jelent meg.[2]

Tartalomjegyzék

Az 1996. évi fesztivál


A fesztivált a francia Rizsporos intrikák nyitotta, amelyet rekord összegért vásárolt meg a Miramax amerikai forgalmazásra; ahonnan egyébként a filmesek nagy számban maradtak távol a rendezvénytől; különösen a függetlenek, átengedve helyüket Spike Lee és Robert Altman nem éppen legkiválóbb alkotásainak. Kivételt képeztek a Coen fivérek akik ez alkalommal is remekművel érkeztek.

A filmek fő témája a szerelem, annak minden formájában. A döntést illetően a kétszeres arany pálmás Coppola vezette zsűri nehéz helyzetbe került, mivel három kiváló alkotás is esélyes volt a fődíjra: a Fargo, a Hullámtörés, valamint a Titkok és hazugságok. Az Arany Pálmát végül is ez utóbbi vitte el, a Hullámtörés a zsűri nagydíját kapta, míg a Fargo rendezője, Joel Coen a legjobb rendezés díját vehette át. Leigh filmje teljes improvizáció, még igazi forgatókönyv sem készült;[1] a Coen fivérek alkotása igazi kesernyés fekete humort mutat fel. A három alkotás közül a közel három órás Hullámtörés váltotta ki a legnagyobb vitát, mind a filmkritikusok, mind a nézők körében. Egyesek szerint erotikus-misztikus sikamlós történetet dolgoz fel, ami a puritán rendezőt gátlásossá tette, mások viszont azt állították, hogy felfokozott érzelmeket bemutató lírai mestermű, melyet a folyamatosan mozgó kamera még hangsúlyossá tesz. A kialakult vita hatására a rendező, Lars von Trier, az utolsó pillanatban lemondta cannes-i útját; kimerítette az öt hónapos forgatás, túlságosan fáradt, ideges, aggodalmaskodó lett.[3]

A zsűri különdíját David Cronenberg Karambol című filmdrámájának ítélték. A legjobb női alakítás díját Brenda Blethyn kapta (Titkok és hazugságok), a legjobb férfi alakításét pedig megosztva vehette át az És a nyolcadik napon... két főszereplője, Pascal Duquenne és Daniel Auteuil. A legjobb forgatókönyv díjával illették a főhős előadott és valós történetét párhuzamosan bemutató francia vígjátékot, a Csinálj magadból hőst. Versenyen kívül vetített alkotás, a Földünket egyedi módon, különös kameraállásból bemutató francia-svájci-olasz természetfilm, a Mikrokozmosz – Füvek népe nyerte a technikai nagydíjat.

A fesztivál ügyeletes filmcsillagja, a Lopott szépség főszereplője, Liv Tyler volt. Ismeretlenként érkezett Cannes-ba, ám sztárként utazott haza a briliáns színészi képességeket (és nem utolsósorban meztelenségét) bemutató Ewan McGregor (Párnakönyv, valamint Trainspotting). Ez évben is sikert aratott Fanny Ardant a Rizsporos intrikák női főszereplője. Utoljára vonult fel a „dicsőség huszonnégy lépcsőfokán” a már beteg Marcello Mastroianni, lányával, Chiarával az oldalán, akivel együtt szerepelt a portugál-francia koprodukcióban készült Három élet, egy halál című vígjátékban. Emlékezetes alakítást láthattak a fesztivállátogatók James Spader, Holly Hunter és Rosanna Arquette (Karambol), valamint Carla Bruni nővére, Valeria Bruni Tedeschi részéről (A második alkalom). Daniel Auteuil kevésbé szerepelt jól Catherine Deneuve partnereként a Tolvajokban, mint És a nyolcadik napon... című filmben. Ez utóbbi film két díjazott férfi főszereplőjén kívül emlékezetes alakítást nyújtott Miou-Miou is. Saját rendezésű filmben volt látható Al Pacino Alec Baldwinnal (Richárd nyomában), valamint Spike Lee, Madonnával és John Turturróval (Girl 6 - A hatodik hang).

A Rendezők Kéthete szekcióban volt a világpremierje Kitano Takesi A kölykök visszatérnek című filmdrámájának. A rendezvény legnagyobb felfedezettje a francia elsőfilmes rendezőnő, Sandrine Veysset volt, Lesz-e hó karácsonykor? című filmdrámájával. (1996-ban e filmjéért megkapta a legnagyobb francia filmes elismerést, a Louis Delluc-díjat.) A mezőnyből kiemelkedett a bolgár Szergej Bodrov A kaukázusi fogoly, a belga Jean-Pierre és Luc Dardenne testvérpáros Az ígéret, a francia Yvon Marciano A selyem sikolya, az amerikai Arthur Penn A vallatás, a brit Michael Winterbottom Lidércfény, valamint a grúz Nana Dzsordzsadze A szerelmes szakács 1001 receptje című alkotása.

A magyar filmművészetet ebben az évben nem képviselte alkotás a nagyjátékfilmek versenyében; viszont rendkívül sikeresen szerepelt Iványi Marcell hatperces, egy snittből álló, szöveg nélküli fekete-fehér kisfilmje, a Szél, amely elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmát. A Rendezők Kéthete szekcióban két magyar alkotás mutatkozhatott be: Gothár Péter magyar-orosz koprodukcióban készített filmszatírája, a Haggyállógva, Vászka, valamint Elek Judit dokumentumfilmje a Mondani a mondhatatlant – Elie Wiesel üzenete. A fesztiválra kiutazott hivatalos magyar filmdelegáció tagjai Iványi Marcell és Elek Judit voltak.[4] Magyar vonatkozásként említhető, hogy a legjobb forgatókönyv díját elnyerő Csinálj magadból hőst főszerepét az apai ágon magyar felmenőkkel bíró fiatal francia színész-forgatókönyvíró-rendező, Mathieu Kassovitz játszotta. Az Un certain regard szekcióban vetített amerikai Bastard Out of Carolina vágója Gárdos Éva volt, a kanadai Lulu operatőre pedig Paul Sarossy.

1996-ban újabb tömegtájékoztatási eszköz kapcsolódott a fesztivál tudósítóinak sorába: ez évben 10 internetes portál újságíróját akkreditálták.

Zsűri


Versenyprogram

Arany Kamera

Hivatalos válogatás


Nagyjátékfilmek versenye

Nagyjátékfilmek versenyen kívül

Un Certain Regard

Rövidfilmek versenye

Párhuzamos rendezvények


Kritikusok Hete

Nagyjátékfilmek

Rövidfilmek

Rendezők Kéthete

Nagyjátékfilmek

Rövidfilmek

Díjak


Nagyjátékfilmek

Rövidfilmek

Arany Kamera

Egyéb díjak

Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


  1. a b V. C. Thomas: 1996 – Le 11ème jour... . Festival de Cannes. Ecran Noir. (Hozzáférés: 2009. január 18.) (franciául)
  2. Les participations au Festival de Cannes . Le festival en chiffre. Site officiel de la ville de Cannes. (Hozzáférés: 2009. január 18.)[halott link ] (angolul), (franciául)
  3. Gérard Pangon: Mille et une Nuits . Petites histoires de Cannes. Arte TV. (Hozzáférés: 2009. január 18.)[halott link ] (franciául)
  4. Magyar filmek külföldi szereplése – Fesztiválok . In Filmévkönyv 1997: A magyar film egy éve. Budapest: Magyar Filmintézet. 1997. 331. o. arch Hozzáférés: 2021. jan. 9. PDF (36,5 MB) ISSN 0230-2047  
  5. a b c d Zárójelben a magyarországi filmbemutató, illetve DVD-forgalmazás címe (forrás: PORT.hu , Interaktív filmkatalógus és kritikus tömeg ), kiegészítve a Filmvilág adatbázisában található magyar címekkel.
  6. A fesztiválon Kids Return nemzetközi címen szerepelt.
  7. a b A fesztiválon White Night nemzetközi címen szerepelt.
  8. A Rendezők Kéthete szekcióban mutatták be.
  9. A Kritikusok Hete szekcióban mutatták be.

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz 1996-os cannes-i filmfesztivál témájú médiaállományokat.
  • Filmművészet-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Cannes-i filmfesztivál | 1996 filmes díjai


Dátum: 27.03.2021 11:34:40 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.