20th Century Studios


(20th_Century_Fox szócikkből átirányítva)


20th Century Studios
Típus
  • filmstúdió
  • filmgyártó vállalat
  • televíziósműsor-gyártó vállalat
Jogelőd
  • Fox Film Corporation
  • Twentieth Century Pictures
  • Fox Atomic
Alapítva 1935. május 31.
Székhely Fox Plaza
Alapító
Iparág filmipar
Tulajdonos The Walt Disney Company
Termékek szoftver
Alkalmazottak száma 2300 (2018)[1]
Anyavállalata Walt Disney Studios
Leányvállalatai Fox Studios Australia
20th Century Studios
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 03′ 04″, ny. h. 118° 24′ 41″
A(z) 20th Century Studios weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz 20th Century Studios témájú médiaállományokat.

A 20th Century Studios (korábbi néven: 20th Century Fox) egy amerikai filmstúdió, amely a The Walt Disney Company egyik jelenlegi leányvállalata. Több mint 83 éven keresztül az Amerikai Egyesült Államok hat nagy filmstúdiójának egyike volt, a Fox Film Corporation és a Twentieth Century Pictures egyesítéséből jött létre 1935-ben. 1985-ben a Rupert Murdoch kezében lévő News Corporation médiaóriás kezébe került, majd jogutódjához, a 2013-tól létező 21st Century Foxhoz. 2019-ben a The Walt Disney Company felvásárolta a 21CF legtöbb leányvállalatát, ennek keretében a 20th Century Fox is a Disney tulajdonát képzi.

Tartalomjegyzék

Története


Az amerikai filmgyártás megszervezése többek közt a Magyarországról érkezett két bevándorló, a Ricsén született Zucker Adolf (Adolph Zukor) és a tokaj-hegyaljai térségben fekvő Tolcsváról származó Fuchs Vilmos (William Fox) érdeme volt. Fox nevéhez fűződik a hangosfilmgyártás beindítása az amerikai filmiparban, neki köszönhető, hogy a filmhíradók 1925-ben megszólaltak.[1]

Az általa 1914-ben alapított Fox Film Corporation és a Twentieth Century Pictures egyesülésével jött létre a 20th Century Fox Pictures. A két cég 1934. december 28-án olvadt egybe. 1927-től filmhangcsíkos technológiával készítette filmhíradóit. Charles Lindbergh óceán átrepülési kísérletét a Fox mutatta be hanggal kísérve hatalmas siker közepette. Alapítói Darryl F. Zanuck és Joseph M. Schenck voltak. Zanuck a legnagyobb sikereket a negyvenes években érte el technicolor musicaljeivel. 1947-ben forgatott Elia Kazan Úriemberek megállapodásával a bírálók elismerését is kivívta a stúdió. Az 1963-ban forgatott Kleopátra megaprodukció megbukott. Zanuck visszatért a vállalathoz és A muzsika hangja két évvel később óriási sikert aratott. Ezek után ismét óriási anyagi veszteség érte a céget a Doktor Dolittle és a Hello Dolly című alkotásokkal. A hetvenes évek végére már a csőd szélén táncolt a vállalat, Zanuck ismét távozott. Dennis Stanfill ült az elnöki székbe, aki az évtized végére sikerre vitte a Foxot. A MASH, a Francia kapcsolat és a Pokoli torony produkciókkal rendbehozták fizetési mérlegüket. 1977-ben már szilárd anyagi fedezettel került mozikba a Csillagok háborúja, amely minden addigi bevételi rekordot megdöntött a világ filmgyártásának történelmében. 1985-ben Rupert Murdoch vásárolta fel a vállalatot és összevonta azt televízió-hálózatával. Az 1990-es évekre az egyik legnagyobb hatalommal bíró film- és televíziós társasággá nőtte ki magát.

2014. február 18-tól került ismét az alapítók leszármazottainak irányítása alá a társaság. Ma már a kábel- és műholdas piac szereplői.

2017. december 14-én a The Walt Disney Company bejelentette, hogy felvásárolja Rupert Murdoch-tól a 21st Century Fox jelentős részét (kivéve a Fox News-t és a TV-s sportadókat).[2] Ez 2019-ben jogerősen is megtörtént. A Disney bejelentette, hogy kivágja az előző tulajdonosra emlékeztető Fox szót a névből, és 20th Century Studios, a Fox Searchlight Picturesből Searchlight Pictures néven működteti tovább a felvásárolt céget.

Filmek


A teljesség igénye nélkül:

1920-as évek

1930-as évek

1940-es évek

1950-es évek

1960-as évek

1970-es évek

1980-as évek

1990-es évek

2000-es évek

2010-es évek

2020-as évek

Jegyzetek


További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz 20th Century Studios témájú médiaállományokat.
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Filmipari cégek | Filmstúdiók


Dátum: 27.03.2021 10:12:50 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.