69. Oscar-gála69. Oscar-gála
Gála
Helyszín Shrine Auditorium Los Angelesben
Dátum 1997. március 24., hétfő
Házigazda Billy Crystal
Producer Gil Cates
Rendező Louis J. Horvitz
Előző gála
Következő gála
68. Oscar-gála
1996. március 25.
70. Oscar-gála
1998. március 23.

A 69. Oscar-gálán a független, azaz a hollywoodi finanszírozási rendszeren kívüli filmesek uralták a mezőnyt, ami miatt 1996-ot a „független filmesek évének” nevezték. A Legjobb film díjára egy kivételével kizárólag alacsony költségvetésű, független mozikat neveztek.

A díjkiosztó nagy győztese Anthony Minghella Az angol beteg c. filmje volt, ami 12 nevezést kapott, és 9 díjat nyert, köztük a Legjobb filmnek járót. Andrew Lloyd Webber, a legjobb dal díjának átvételekor (Tim Rice-szal, az Evita You Must Love Me c. daláért) úgy nyilatkozott: „Hát, hála istennek hogy Az angol betegben nem énekeltek, csak ezt tudom mondani.” [forrás?]

Szintén kiemelkedő volt a Fargo, amit 7 díjra jelöltek, amiből 2-t meg is nyert, a Ragyogj! (Shine), amit szintén 7 díjra jelöltek de csak egyet vitt el, és a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, amit 5 díjra jelöltek és szintén csak egyet nyert meg.

Tartalomjegyzék

Előzmények


Nem sokkal a ceremónia előtt két kisrepülőgép szállt el az auditórium felett, reklámcsíkot húzva. Az első akkor jelent meg, amikor Larry Flynt, az Oscar-ra jelölt Larry Flynt, a provokátor c. film főhőse megérkezett, és ezt a feliratot lehetett rajta olvasni: „Columbia Studios Sucks – Larry Flynt”. A második felirat így szólt: „Disney uses sweatshops – 30 cents an hour in Haiti” (azaz: a Disney óránként 30 centtel zsákmányolja ki a haiti munkásokat), a Walt Disney Studios kellékeit gyártók állítólagos munkafeltételeit kritizálva.[forrás?]

Győztesek és jelöltek


Színészek

Legjobb férfi főszereplő

Legjobb férfi mellékszereplő

Legjobb női főszereplő

Legjobb női mellékszereplő

Filmek

Legjobb film

Külföldi film

Animációs rövidfilm

Rövidfilm

Dokumentumfilm

Rövid dokumentumfilm

Alkotók

Rendező

Adaptált forgatókönyv

Eredeti forgatókönyv

Látványtervező

Operatőr

Jelmeztervező

Vágás

Smink

Eredeti drámai filmzene

Eredeti musical- vagy vígjátékfilmzene

Dal

Hang

Hangvágás

Vizuális effektek

Életműdíj

In Memoriam

Angela Bassett konferálásában az Akadémia néhány percet szán arra, hogy emlékezzen a mozivilág előző évi halottaira: Jo Van Fleet, Tupac Shakur, Brigitte Helm, Dorothy Lamour, Sterling Spillphant forgatókönyvíró, Saul Bass designer, Steve Tesich forgatókönyvíró, Juliet Prowse, Joseph Biroc operatőr, Howard E. Rollins Jr., Jack Weston, Krzysztof Kieślowski rendező, Fred Zinnemann rendező, Ben Johnson, Gene Nelson, Edward C. Carfagno látványtervező, Joanne Dru, John Alton operatőr, Greer Garson, Albert Broccoli producer, Pandro S. Berman producer, Lew Ayres, Sheldon Leonard, Claudette Colbert és Marcello Mastroianni.

Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1997 filmes díjai | Oscar-díj-átadások


Dátum: 28.03.2021 12:14:34 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.