A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (film) - huwiki.org

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (film)A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége
(The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)
2001-es új-zélandi–amerikai film

Rendező Peter Jackson
Producer Peter Jackson
Barrie M. Osborne
Tim Sanders
Fran Walsh
Vezető producer
AlapműJ. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Műfaj
Forgatókönyvíró Fran Walsh
Philippa Boyens
Peter Jackson
Főszerepben Elijah Wood
Ian McKellen
Viggo Mortensen
Sean Astin
John Rhys-Davies
Sean Bean
Orlando Bloom
Christopher Lee
Zene Howard Shore
Operatőr Andrew Lesnie
Vágó John Gilbert
Jelmeztervező Ngila Dickson
Díszlettervező Grant Major
Gyártás
Gyártó New Line Cinema
WingNut Films
Ország Új-Zéland
 USA
Nyelv angol
+ magyar (szinkron)
Forgatási helyszín
 • Új-Zéland
 • Hobbiton Movie Set
 • Waiau River (Southland)
 • Fiordland National Park
 • Mavora Lakes
 • Glenorchy
 • Paradise
 • Skippers Canyon
 • Mount Owen
 • Mount Olympus Ski Area
Játékidő rendezői (mozi-)változat: 178 perc
bővített változat: 208 perc
Költségvetés 93 000 000 dollár (becslés)[1]
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó New Line Cinema
InterCom
Bemutató 2001. december 19.
2002. január 10.
Díj(ak) 4 Oscar-díj
5 BAFTA-díj
1 Grammy-díj
Korhatár
Bevétel 314 776 170 dollár
871 368 364 dollár
Kronológia
ElőzőA hobbit: Az öt sereg csatája
KövetkezőA Gyűrűk Ura: A két torony
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége témájú médiaállományokat.

A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (eredeti cím: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) 2001-ben bemutatott négyszeres Oscar-díjas új-zélandiamerikai fantasyfilm Peter Jackson rendezésében. A film J. R. R. Tolkien azonos című epikus fantasy-regényén alapuló A Gyűrűk Ura-filmsorozat első darabja. A rajongók között a cím általános rövidítése az eredeti címből adódó „FotR”, mely magyarra átültetve: „GySz”.

Sauron, a Sötét Úr az Egy Gyűrűt kutatja, aminek segítségével meghódíthatja Középföldét. A Gyűrű útja a fiatal hobbithoz, Zsákos Frodóhoz vezetett, akinek el kell pusztítania a birtokába jutott apró tárgyat, hogy megállítsa Szauront és seregét. A Gyűrű Szövetségének megalakulásával Középfölde sorsa Frodón és nyolc útitársán áll: útjuk a Végzet Hegyéhez vezet, Mordor földjére, az egyetlen helyre, ahol a Gyűrűt meg lehet semmisíteni.

A 2001. december 19-én bemutatott filmet kiemelkedően jól fogadták mind a kritikusok, mind a rajongók, különösen utóbbiak ítélték meg úgy, hogy kellő hűség mutatkozik meg az eredeti történethez viszonyítva. A mozipénztáraknál is sikert aratott a produkció, több mint 870 millió dollárt keresve világszerte, kicsivel lemaradva csupán az éves lista első helyéről, melyet a Harry Potter és a bölcsek köve szerzett meg. Világviszonylatban A Gyűrű Szövetsége minden idők 11. legsikeresebb filmjévé vált. A film bővített változatát tartalmazó DVD-kiadás 2002. november 12-én látott napvilágot.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Frodó Elijah Wood Csőre Gábor
Gandalf Ian McKellen Bács Ferenc
Aragorn Viggo Mortensen Selmeczi Roland
Samu Sean Astin Kerekes József
Trufa Dominic Monaghan Stohl András
Pippin Billy Boyd Lippai László
Boromir Sean Bean Sinkovits-Vitay András
Gimli John Rhys-Davies Rajhona Ádám
Legolas Orlando Bloom Rékasi Károly
Saruman Christopher Lee Reviczky Gábor
Bilbó Ian Holm Makay Sándor
Galadriel Cate Blanchett Kovács Nóra
Arwen Liv Tyler Solecki Janka
Elrond Hugo Weaving Rosta Sándor
Celeborn Marton Csokas Haás Vander Péter
Haldír Craig Parker Markovics Tamás
Gollam Andy Serkis Láng Balázs
Sauron Sala Baker (stunt)
Alan Howard (hang)
Dengyel Iván
Papsajt Ászok David Weatherley Szélyes Imre
Kapuőr Martyn Sanderson Varga Tamás
Lurtz Lawrence Makoare Bolla Róbert
Alább a cselekmény részletei következnek!

John Rhys-Davies eredetileg Boromir szerepére jelentkezett.Ő adja a hangját az entnek, Szilszakállnak is.

Orlando Bloom eredetileg Faramir szerepére jelentkezett.

Történet


Alább a cselekmény részletei következnek!

Bevezetés

Évezredekkel ezelőtt Sauron, a Sötét Úr megalkotta az Egy Gyűrűt, amivel képes volt meghódítani Középfölde vidékeit, azáltal, hogy a Hatalom Gyűrűinek (nagy erővel rendelkező varázsgyűrűk, amiket Tündék, Törpök és Emberek kaptak meg) hordozóit rabszolgaságba kényszerítette. Az Emberek és Tündék utolsó hadai végül egyesülve a Végzet Hegyének lábánál legyőzték Sauron seregeit, ám a Nagyúrnak még sikerült végezni az emberek lakta Gondor királyával, Elendillel. Ekkor azonban váratlan dolog történt: Isildur, a király fia felkapta Narsilt, apja darabokra törött kardját, és lesújtva vele Sauronra, megszerezte az annak ujjáról leszakadt Gyűrűt. A sötétség serege így megsemmisült, maga a Nagyúr viszont nem halt meg; amíg ugyanis a Gyűrű nem pusztul el, Sauron szelleme is életben marad. A győzelem után Isildur az elpusztítása helyett magához vette a mágikus tárgyat, ám egy ork merénylet során meghalt, a Gyűrű pedig a feledés homályába merült. Évezredekkel később aztán egy Gollam nevű lény talált rá, akit a Ködhegység járataiban élve szokatlanul hosszú élettel ajándékozott meg az ereklye, ám később mégis cserben hagyta gazdáját. Így került egy kalandor hobbithoz, Zsákos Bilbóhoz, aki ezután otthonába, a Megyébe vitte…

A megyében

Szürke Gandalf, a mágus a Megyébe látogat Bilbó száztizenegyedik születésnapjára. Az ünnepség vége meglepő fordulatot vesz: Bilbó elbúcsúzik az egybegyűltektől, és köddé válik a szemük láttára. Visszasiet házába, ahol a gyanakvó Gandalf már várja őt. Bilbó nehezen bár, de megválik a Gyűrűtől, s mindent unokaöccsére, Frodóra hagyva nekivág a messzeségnek. Gandalf megbízza a betoppanó Frodót, hogy rejtse el a Gyűrűt, míg ismét eljön. Kutatásai során a mágus felleli Isildur feljegyzéseit, s sietve vágtat vissza a Megyébe. Félelme beigazolódni látszik, mikor a tűzbe vetve a Gyűrűn mordori nyelven megjelenik az írás: „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen”. A mágus eligazítja Frodót, a Gyűrű új birtokosát, s a mindeközben az ablak alatt ólálkodó hobbit, Samu társaságában Bríbe küldi őket, maga pedig Orthancba siet Fehér Szarumánhoz.

Menekülés a Nazgulok elöl

Mindeközben Barad-dûrban kínozzák Gollamot, Minas Morgul városát elhagyják a Nazgulok, akik hajdanán királyok voltak, ám a Kilenc Gyűrű átokkal sújtotta őket. A gyűrűlidércek érzik a Gyűrű hívását, és a megkínzott Gollam két szavát követve a Megyébe tartanak, hogy megtalálják "Zsákost" akinél a Gyűrű van.

Frodóhoz és Samuhoz rövidesen csatlakozik másik két hobbit, Borbak Trufa és Tuk Pippin. Mikor szembetalálkoznak eggyel, akkor tudatosul a hobbitokban, hogy a Nazgulok a nyomukban vannak. A négy félszerzetnek sikerül eljutnia Bríbe, ahol találkoznak egy emberrel, akit Vándornak neveznek, és aki elvezeti őket Völgyzugolyba. Némi utazást követően megpihennek éjszakára Széltető sziklaszirtjén, ahol a Gyűrűlidércek megtámadják őket. Vándor felveszi velük a harcot, azonban Frodó súlyos sérülést szenved, s így sürgősen el kell érniük Völgyzugolyt gyógyírért. A Nazgulokkal a nyomában a tünde Arwen elviszi Frodót a gyönyörű helyre, ahol apja, Elrond meggyógyítja a hobbitot.

A gyűrű sorsa

Völgyzugolyban Frodó ismét találkozik Gandalffal, aki elmeséli neki, hogyan menekült meg egy Sas hátán az áruló Saruman tornyának legtetején lévő börtönéből, és Bilbóval, akin a Gyűrű nélkül eltöltött idő megmutatkozik: az öregedés utolérte őt. Bilbó Frodónak adja régi kardját, Fullánkot és mithrilből készült mellényét. Elrond tanácsot hív össze, ahol határoznak a Gyűrű további sorsáról. Elpusztításának egyetlen módja, ha a Végzet Hegyének fortyogó tüzébe vetik, ahol kovácsolták, ám ez a hely Mordorban van, Barad-dur közelében, ahonnan Sauron figyel. Frodó elvállaja a feladatot. Útján elkíséri három hobbit barátja és Gandalf, akárcsak Vándor, akiről kiderül, ő Aragorn, Gondor királyainak törvényes utóda. Csatlakozik hozzájuk a tünde Legolas, a törp Gimli és Gondor helytartójának fia, Boromir. Ők kilencen alkotják a Gyűrű Szövetségét.

Rögös út

A Szövetség útra kel, a Caradhras hegy hágója felé tartanak, ám Saruman bűvölete megfékezi őket. Kénytelenek hát a hegy belsejében, Moria sötét és mély bányáin át utazni. Viszontagságos útjuk során megküzdenek számtalan orkkal, egy barlangi trollal, s ezután a Szövetség szembekerül az ősi világ egyik démonával, a Balroggal. Khazad-dum hídjánál Gandalf szembeszegül a szörnyeteggel, időt adva a többieknek a kijutásra, ám ő a végtelen mélységbe veszik a démonnal egyetemben.

A csapat a tündék erdejébe, Lothlórienbe siet, ahol Galadriel úrnő és férje, Celeborn nyújt nekik szállást. Pihenés után úgy döntenek, hogy az Anduin folyón folytatják útjukat, Parth Galen felé. Indulásuk előtt Galadriel egy értékes ajándékot nyújt át Frodónak, Celeborn pedig figyelmezteti Aragornt, hogy Saruman orkjai a nyomukban vannak. Parth Galennél kikötve, Boromir megpróbálja elvenni a Gyűrűt Frodótól, a hobbitnak azonban, ujjára húzva azt, sikerül elmenekülnie előle. Mivel úgy érzi, a Gyűrű kísértése túl erősen hathat a Szövetség tagjaira, Frodó úgy dönt, otthagyja őket és egyedül folytatja útját Mordor felé. Ezalatt a többieket orkok támadják meg.

A folytatás előzményei

A csata végén az orkok parancsnoka, Lurtz halálos sebeket ejt Boromiron, akinek így nem sikerül megakadályoznia, hogy Saruman szolgái magukkal vigyék Trufát és Pippint. Aragorn, Legolas és Gimli elhatározza, hogy követik az orkokat és kiszabadítják a két hobbitot. Samu csatlakozik Frodóhoz, és együtt indulnak Mordor felé.

Produkció


Alább a cselekmény részletei következnek!

A forgatókönyv

Számos változtatás, bővítés és kurtítás fedezhető fel a filmben a könyvhöz viszonyítva, többnyire a gyorsabb cselekményvezetés és a jellemfejlődés okán.

A prológus történésein módosításokat eszközöltek. Az Utolsó Szövetség bemutatása, mely hét éven át küzdött Sauron ellen, sosem szerepel ilyen formában a könyvben, hanem különböző narratívákból ismerhetjük meg, Leginkább a Gyűrű kereséséből vagy az Elrond Tanácsa fejezetből. Gil-galad és Elendil elpusztul a Sauronnal vívott harcban, a Narsil, Elendil kardja kettétörik (nem több darabra). Sauron testét is sikerül legyőzni és elpusztítani, noha szelleme csak akkor húzódik vissza, mikor Isildur levágja róla a Gyűrűt (csak egy ujját veszti el). Isildurnak csupán tanácsolták az Egy Gyűrű elpusztítását, a könyvben nem szerepel, hogy ő és Elrond ténylegesen a Végzet Hegyének katlanjához indultak.

A film kezdetén elmúló időt lerövidítették: alapvető különbség, hogy Gandalfnak nincs róla tudomása, hogy Bilbó elhagyni készül a Megyét. A könyvben 17 év telik el a Gyűrű Frodóra bízása és a Gyűrű feliratának megjelenése között, ezt folytonossági okokból összesűrítették. Frodó továbbá több hónapot tölt el a Bríbe vezető útra való felkészüléssel, ami a filmben csupán egy óra.

Szintén spórol az adaptáció a Zsáklak elhagyása és a Trufával és Pippinnel való találkozás között eltelt időt illetően. Kimaradt a filmből több karakter, úgymint Bombadil Toma, a túl sok szereplő és a cselekmény lassúsága miatt. Ehelyett több jelenetet alkottak Saruman számára, aki csak flashbackekben tűnik fel egészen A két toronyig. Gandalf foglyul ejtése szintén kibővült egy Tolkientől meglehetősen idegen összecsapás-jelenettel.

Jelentős újítás a film részéről, hogy Aragornnak le kell győznie kétségeit magával szemben a trón elfoglalását illetően. Ezen önbizalomhiány-elem nincs jelen Tolkien könyvében, ahol Aragorn trónra kíván lépni, a megfelelő időben. Rögtön azután újrakovácsoltatja Narsilt, hogy a Szövetség tagja lesz, ám ez a filmváltozatban csak A Gyűrűk Ura: A király visszatérben következik be. Minderre azért volt szükség, hogy – a könyv részletes leírásainak hiánya miatt – elmélyítsék Aragorn karakterét. Arwennek is jóval láthatóbb, noha nem túl nagy szerep jutott a filmben; ő váltja fel Glorfindelt Frodó megmentésekor. Ő rázza fel a Bruinen folyó hullámait bűvölésével. Ez a könyvben afféle csapda (amit Elrond irányít, ám Gandalftól származik a lovak effektusa). A módosítások szerint Elrond is kételkedik az Emberek erejében, abban, hogy képesek-e a túlélésre király nélkül.

Boromir karakterizációja is kiegészült némileg, végső csatája Amon Hennél pedig átkerült A Gyűrű Szövetségébe (a könyvben ez A két torony elején történik, ami azonban közvetlen folytatása A Gyűrű Szövetsége utolsó fejezetének).

Az Amon Hennél vívott csatát nem követi konkrétan a könyv (A két torony), ehelyett a szereplők narrációja által ismerjük meg. Aragorn azután érkezik a haldokló Boromirhoz, hogy az Uruk-hai már távozott, a regényben nem csap össze velük. Gimli és Legolas ezután tűnik fel a színen, az előbbi azt mondja, hogy „orkokra vadásztak”. A filmben az egész ütközet egy afféle csúcspontként szolgál, ahol a Szövetség összes tagja – a hobbitok kivételével – számos szörnyeteggel végez. A könyvben továbbá az Amon Hennél harcoló orkcsapatok között akadnak egyszerű orkok is (Barad-durból és Moriából) Saruman Uruk-hai-jai mellett. Az adaptációban csak a Fehér Kezet (Saruman jelképe) viselő orkok támadnak a Szövetségre. A Gyűrűk Ura: A két torony bővített változatában látható, amint mordori orkok csatlakoznak az Uruk-hai-khoz rohani útjukon.

A befejezés dinamikája rendkívüli különbözőséggel bír az alapanyaghoz képest. A könyv káosszal ér véget. Frodónak és Samunak fogalma sincs az ork-támadásról, Aragorn, Legolas és Gimli csak annyit tud, hogy néhány hobbit fogságba esett, de nem tudják, kik, végül pedig Trufa és Pippin előtt ismeretlen tény marad, hogy a Szövetség felbomlott. (Mindez annak eredménye, hogy a könyvek egyként íródtak, így az olvasó azonnal folytathatja A két toronnyal). A film készítésekor a forgatókönyvírók úgy érezték, szükség van egy sokkalta átláthatóbb és kielégítőbb befejezés megalkotására, hogy ne hagyják kétségek között a moziközönséget, akik csak egy év elteltével láthatják a folytatást. Így a szereplők ismeretei és döntései világosabbá váltak: Frodó elköszön társaitól (Aragorntól), Trufa és Pippin ráébred, hogy Frodó továbbáll, ezért magukra vonják az orkok figyelmét, hogy szabad utat biztosítsanak barátjuknak, Aragorn, Legolas és Gimli rájön, hogy többet nem tehetnek Frodóért, és a két elrabolt hobbit után indulnak. Ezen változtatások továbbá lehetővé tették, hogy a második film azonnal akcióval és előrehaladó cselekménnyel folytatódhasson ahelyett, hogy az első rész végének szálait vegye fel ismét. Boromir halála is hasonló okok miatt lett átemelve A két torony elejéről.

A változtatások teljes listája megtalálható a The Nitpicker's Guide to The Lord of the Rings -en. (angol nyelven)

Design

Alan Lee és John Howe voltak a filmtrilógia alapvető konceptuális tervezői, akik már rendelkeztek tapasztalattal, mint a könyv illusztrátorai. Howe alkotta meg például Zsáklak enteriőrjét, kibővítve korábbi, a Középfölde térképgyűjteményen végzett munkáját. Lee munkája Völgyzugoly, Mória és Lórien.

Forgatási helyszínek

A forgatási helyszínek listája, a filmben való feltűnésük sorrendje szerint:

Fiktív
helyszín
Pontos helyszín
Új-Zélandon
Nagyobb terület
Új-Zélandon
Hobbitfalva Matamata Waikato
Vasudvard kertjei Harcourt Park Felső-Hutt
A Megye erdői Otaki Gorge Road Kapiti Coast District
A borbuggyani rév Keeling Farm, Manakau Horowhenua
A Brí-közeli erdő Takaka-hegy Nelson
Trollvadon Waitarere-erdő Horowhenua
Bruinen-gázló Arrowtown Recreational Reserve Queenstown
Völgyzugoly Kaitoke Regional Park Felső-Hutt
Magyalföld Mount Olympus Nelson
Nősziromföld Alta-tó The Remarkables
Nősziromföld Mount Owen Nelson
Lothlórien Wakatipu-tó Queenstown
Anduin-folyó Rangitikei-folyó Rangitikei District
Anduin-folyó Poet's Corner Felső-Hutt
Parth Galen Paradise Glenorchy
Amon Hen Mavora-tavak Milford Sound

Speciális effektusok

A Gyűrű Szövetsége kiterjedten alkalmaz digitális, gyakorlati és maszkok általi különleges effektusokat. Egy-egy megfigyelhető illúzió szinte minden jelenetben akad, amiben a szereplők eltérő magasságát hozzák a megfelelő arányba. Elijah Wood, Frodó megszemélyesítője, a valóságban 1,68 méter magas, Zsákos Frodó karaktere azonban alig éri el a négy lábat (1,2 m). Számtalan különböző trükköt használtak a hobbitok (illetve Gimli és a többi törp esetében is) pöttöm termetének megjelenítésére. (Szerencsés eset, hogy John Rhys-Davies, Gimli alakítója épp oly magas a hobbit-színészekhez viszonyítva, amilyet a szerepe megkövetelt, így nem volt szükség számára egy harmadik magasság-variáció megalkotására.) Nagyobb és kisebb dublőröket is alkalmaztak bizonyos jelenetekben, míg egyes díszletek (köztük Zsáklak és Hobbitfalva) teljes duplikációjára is szükség volt két különböző méretben, hogy a szereplők a nekik megfelelő méretűben forgathassák jeleneteiket. Egy ponton a film során Frodó végigszalad Zsáklak folyosóján, Gandalf követi őt. Elijah Wood és Ian McKellen felvételeit a két különböző méretű díszlet azonos folyosóján rögzítették, a gyors kameramozgás pedig elrejti a kettő közti vágást. A különböző perspektívák nyújtotta lehetőségekkel is éltek az alkotók, így azt a hatást érték el, hogy a hobbitokat alakító színészek jóval kisebbnek tetszenek, mint az Emberek és a Tündék, noha egyazon jelenetben látja őket a néző, vágás nélkül. Még a letérdelés egyszerű fortélyát is bevetették, ami készítők nagy meglepetésére hatásos módszernek bizonyult a látszat megteremtésére.

Az Utolsó Szövetség és Szauron seregeinek ütközetéhez, amivel a film kezdődik, egy különálló CGI animációs rendszert fejlesztett ki Stephan Regelous, amit Massive-nak neveztek el, ezen program alkalmazásával lehetőség nyílik különálló „karakterek” ezreinek egymástól független animálására. Mindez elősegítette a csatajelenetek realizmusának illúzióját. A Gyűrűk Ura DVD-jének „Így készült”je fényt derít néhány érdekes kezdeti problémára: a szereplők csoportjai közti csata első kivitelezésekor rossz csapatok támadtak egymásra. Egy másik korai demóban észrevehető volt, hogy a csatamező legszélén lévő harcosok elszaladtak. Ennek oka nem az volt, hogy gyávaságra (avagy túlélésre) programozták őket, illetve nem látták az ellenséget és csak úgy elmenekültek, hanem az, hogy eredendően rossz irányba mozogtak, s a program szerint addig kellett futniuk, míg ellenséggel nem akadtak össze.

Filmzene

A Gyűrűk Ura-filmek zenéjét Howard Shore komponálta. Két eredeti dal, köztük a végefőcím dala, a „May It Be”, Enya szerzeménye és előadása. Mindhárom rész filmezenalbumát a Warner Music Grouphoz tartozó Reprise Records adta ki.

Zenelista

 1. „The Prophecy” – 3:54
 2. „Concerning Hobbits” – 2:55
 3. „The Shadow of the Past” – 3:33
 4. „The Treason of Isengard” – 4:01
 5. „The Black Rider” – 2:48
 6. „At the Sign of the Prancing Pony” – 3:14
 7. „A Knife in the Dark” – 3:34
 8. „Flight to the Ford” – 4:15
 9. „Many Meetings” – 3:05
 10. „The Council of Elrond”, benne: „Aníron (Theme for Aragorn and Arwen)”, szerezte és előadja Enya – 3:49
 11. „The Ring Goes South” – 2:03
 12. „A Journey in the Dark” – 4:20
 13. „The Bridge of Khazad Dûm” – 5:57
 14. „Lothlórien” – 4:34
 15. „The Great River” – 2:43
 16. „Amon Hen” – 5:02
 17. „The Breaking of the Fellowship” – 7:21
 18. May It Be”, szerezte és előadja Enya – 4:16

Bővített változat


A moziváltozat sikerének köszönhetően megjelent a film bővített kiadása (208 perc), új vágással, további speciális effektusokkal és zenével. Ezen DVD-kiadvány megjelenésére 2002. november 12-én került sor, s tartalmaz négy audiokommentárt és többórányi további bónuszanyagot. A nagy sikernek hála a folytatások is megérték a hasonló megjelenést.

Megemlítendő a behelyezett jelenetek közül a film új kezdete (a prológust követően) és számos jellemépítő elem, bemutatva több szereplő (kiemelendő Aragorn és Galadriel) más oldalát, ami a nagyrészt Frodó karaktere köré vágott moziverzióból hiányzott. Az újólag hozzáadott jelenetek között találjuk az alábbiakat:

Díjak és jelölések (2002)


Hivatkozások


 1. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Box Office) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. április 24.)

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége (film) témájú médiaállományokat.
 • Középfölde-portál
 • FilmművészetportálKategóriák: 2001 filmjei | A Gyűrűk Ura filmtrilógia


Dátum: 30.08.2020 06:41:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.