A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átkaA Karib-tenger kalózai:
A Fekete Gyöngy átka
(Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl)
2003-as amerikai film

Rendező Gore Verbinski
Producer Jerry Bruckheimer
Vezető producer
  • Bruce Hendricks
  • Mike Stenson
  • Chad Oman
  • Paul Deason
AlapműPirates of the Caribbean
Műfaj
Forgatókönyvíró Ted Elliott
Terry Rossio
Főszerepben Johnny Depp
Geoffrey Rush
Orlando Bloom
Keira Knightley
Jack Davenport
Jonathan Pryce
Zene Klaus Badelt
Operatőr Dariusz Wolski
Vágó
  • Stephen E. Rivkin
  • Craig Wood
  • Arthur Schmidt
Jelmeztervező Penny Rose
Gyártás
Gyártó Walt Disney Pictures
Jerry Bruckheimer Films
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 137 perc
Költségvetés 140 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Buena Vista
InterCom
Bemutató 2003. július 9.
2003. szeptember 18.
Díj(ak) 1 BAFTA-díj
Korhatár PG-13
12
Bevétel 305 413 918 dollár (USA)
653 913 918 dollár (összes)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Karib-tenger kalózai:
A Fekete Gyöngy átka
témájú médiaállományokat.

A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka egy 2003-as kalandvígjáték, ami a Karib-tengeren játszódik az 1700-as években. A film alapját a Disney játékparkjainak egyik látványossága, a Pirates of the Caribbean szolgáltatta, amit maga Walt Disney építtetett. A filmet Gore Verbinski rendezte, a producere Jerry Bruckheimer. Ez a film az első a Disney történetében, ami PG-13-as (13 éven aluliaknak csak szülői kísérettel) korhatárt kapott az amerikai korhatár-besoroló bizottságtól, az MPAA-tól (az összes korábbi filmjük G vagy PG minősítéshez jutott).

A Fekete Gyöngy átka a világ különböző országaiból összesen 653 millió dollárt hozott a készítőknek, s ezzel az év negyedik legsikeresebb filmje lett, és az addig valaha bemutatott filmek között a harminc legsikeresebb közé jutott.[1]

Nem sokkal a bemutató után a Disney bejelentette a folytatásokat; A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse 2006. július 7-én került a mozikba az Egyesült Államokban, a harmadik rész pedig 2007. május 25-én. 2008 szeptemberében két újabb rész elkészítését jelentették be. A negyedik rész 2011. május 20-án került mozikba az Egyesült Államokban, az ötödik rész 2017. május 26-án került a mozikba.[2]

Tartalomjegyzék

Cselekmény


Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet azzal kezdődik, hogy Swann kormányzó (Jonathan Pryce), a jamaicai Port Royal frissen kinevezett kormányzója kislányával, Elizabethtel Angliából a Karib-tengerre hajózik a Brit Királyi Flotta képviselője, Norrington hadnagy (Jack Davenport) kíséretében. Ráakadnak egy hajóroncsra, melynek egyetlen túlélője maradt: egy Will Turner nevű fiú. Elizabeth felfedezi, hogy a nyakában egy koponyát formáló aranymedál van, s félelmében, hogy a fiút kalóz mivolta miatt kivégezhetik, magához veszi a medált, és elrejti. Épp mielőtt a kormányzói hajó folytatná útját, Elizabeth egy pillanatra látni vél egy másik, szakadt vitorlájú hajót eltűnni a ködben.

Nyolc évvel később Norringtont parancsnokká nevezik ki, s Elizabeth (Keira Knightley) is hivatalos az előléptetési ceremóniára, ami után Norrington meg akarja kérni a kezét. Ám épp mielőtt megtenné, a lány elájul a melegtől és fűzője szorításától, s a magasból az óceánba zuhan. Az alig korábban Port Royalba érkezett kalóz, Jack Sparrow kapitány (Johnny Depp) menti ki a vízből. Mikor Jack a partra viszi a nőt, a brit katonák azonnal körbeveszik és letartóztatják korábban elkövetett bűntetteiért – köztük kalózkodásért, amiért a Brit Kelet-indiai Társaság megbélyegezte alkarján. Miközben megpróbál kereket oldani, Sparrow összeakad Will Turnerrel (Orlando Bloom) – aki most a helyi kovács inasa, s aki szerelmes Elizabethbe, de nem meri bevallani neki érzéseit –, s egy kardpárbajt követően Will munkaadója leüti, így végül rácsok mögé kerül.

Ezen az éjszakán Port Royalt lerohanja a Fekete Gyöngy néven ismert hírhedt szellemhajó: egy fekete bárka gonosz, vérszomjas legénységgel, s olyan kapitánnyal az élen, aki a szóbeszéd szerint „annyira gonosz, hogy a pokol is kivetette magából”. A legénység tagjai az ékszer birtoklója, Elizabeth után kutatnak, aki elrejtve valódi kilétét, Elizabeth Turnernek adja ki magát. Amikor elfogják, a lány „alku”-t kiált, aminek értelmében a felek nem okozhatnak sérülést egymásnak, s a fedélzetre viteti magát a kapitány, Barbossa (Geoffrey Rush) elé, aki korábban a Fekete Gyöngyön Sparrow elsőtisztje volt. Elizabeth Port Royal elhagyásáért cserébe felajánlja a medált a kalózoknak, Barbossa pedig elfogadja az üzletet, de kihasználva pontatlanságát, elrabolja Elizabethet.

Másnap Will igyekezete, hogy meggyőzze Norringtont és a Királyi Flottát az ellenség azonnali üldözéséről, kudarcot vall. Míg a parancsnok stratégiát próbál kidolgozni, Will kiszabadítja Jacket a cellájából, s az cserébe beleegyezik, hogy segít neki megtalálni a Fekete Gyöngyöt és Elizabethet. Miután elhajóznak a Lopakodóval, a Flotta leggyorsabb hajójával, s legénységet toboroznak a hírhedt kalózkikötőben, Tortugán, Jack és Will Barbossa nyomába indul, aki Isla de Muertára tart – egy rejtélyes szigetre, ami állítólag felfedezhetetlen, s csak az találja meg, aki már tudja, merre keresse.

Ezalatt a Fekete Gyöngyön Elizabeth megismeri Barbossa és legénysége történetét és szándékát. Egykor a hajó és legénysége Jack Sparrow kapitány parancsnoksága alatt állt, mígnem fellázadtak ellene, éppen tíz évvel ezelőtt. Barbossa utasítására Jack kénytelen volt Isla de Muerta felé venni az irányt, egy láda azték arany rejtekhelyére. Őt közben kitették egy elhagyatott kis szigetre, egy egyetlen golyót tartalmazó pisztollyal, hogy ha gondolja, vessen véget szenvedésének, a legénység pedig rálelt az azték kincsre, s a rajta ülő átkot babonának vélve mindet magukhoz vették. Will apja, „Bocskor Bill” Turner volt az egyetlen a hajón, aki tiltakozott a lázadás ellen. Elküldött egy aranyat a fiának azt remélve, hogy a legénység sosem találja meg, s a felkelés büntetéseképp így örökké átkozottak maradnak – de ezzel maga is kárhozottá vált. Barbossa megtorlásként Bocskor bocskorát egy ágyúhoz kötve az óceán mélyére lökte.

A legénység túl későn ébredt rá, hogy az átok valódi: éhségükre, szomjukra és kéjvágyukra sosem találhattak kielégülést, élőholttá váltak, képtelenek meghalni, hacsak testük darabjaira nem törik. A Hold fénye felfedi, a kalózok hogy élnek: rothadó csontvázuknak nem árthat egy egyszerű lövés vagy döfés. Hogy feloldják az átkot, a kincs minden egyes darabját vissza kell szolgáltatniuk a ládába, s véráldozatot kell bemutatniuk. Egy évtized után végül sikerült visszahordani majdnem az összes aranyat – már csak Bocskor Bill vére és az általa ellopott darab hiányzik. A medállal (ami valójában az utolsó kincs) és Elizabethtel (akit Bocskor Bill lányának vélnek) a birtokában Barbossa úgy hiszi, végre minden megvan, hogy az átkot megszüntessék.

Az átok feloldására tett sikertelen kísérletet követően Will megszökteti Elizabethet egy csónakban, bizalmatlanságból kifolyólag Jacket a szigeten hagyva (a kalózeskü szerint aki lemarad, ottmarad). Mikor Barbossa és a legénység felfedezi Jacket, Sparrow üzletet ajánl nekik: a Fekete Gyöngyért cserébe elárulja, kinek a vére kell az átok megszüntetéséhez. Ám Jack terve kudarcba fullad, miután a Gyöngy utoléri a Lopakodót, s a szellemkalózok leigázzák azt. Willt börtönbe zárják a fedélzet alatt, miközben a medált próbálja megszerezni. Jack is az ékszer után kap, ám végül Barbossa majma, amit szintén Jacknek hívnak, elorozza előle. Küldetésüket teljesítve a Gyöngy legénysége fogságba ejti a Lopakodó embereit, köztük Elizabethet, s – látszólag Willel együtt – elsüllyesztik a hajót.

A fiú azonban csakhamar a Gyöngy fedélzetén terem, s felfedi kilétét a kalózhajó legénysége előtt. Egy félresikerült alkut követően Elizabeth és Jack ugyanarra a szigetre kerül, amelyikről Sparrow tíz évvel korábban megszökött, míg Willre a véráldozat szerepe vár az átok feloldása érdekében. Elizabeth felgyújtja a szigeten elrejtett rumkészletet (Jack nagy bánatára), s a hatalmas füstöt rövidesen felfedezi Norrington hajója. Megmenekülve a lassú haláltól, Elizabeth igyekszik meggyőzni a parancsnokot, hogy forduljanak vissza Willért, és ennek érdekében hajlandó igent mondani a parancsnok korábbi házassági ajánlatára is.

Mikor Isla de Muertához érkeznek, Jack meggyőzi Norringtont, hogy hadereivel várjon lesben Barbossára és embereire, míg ő bemegy és kicsalja őket. Odabent rábeszéli Barbossát, hogy halasszák el az átok megtörését addig, amíg meg nem ölik a Királyi Flotta hajójának, a Rettenthetetlennek legénységét és el nem foglalják a bárkát. Jack előre kitervelt mindent; azzal azonban nem számolt, hogy az élőhalott legénység az óceán fenekén sétál ki a barlangból, s így kikerüli a csapdát. Mialatt a Fekete Gyöngy legénysége összecsap a Rettenthetetlen embereivel, Jack – aki időközben elemelt egy aranyat az átkozott kincsből – kardpárbajba kezd Barbossával, korábbi elsőtisztjével. Mivel ő is csatlakozott a kárhozottakhoz, Jack is halhatatlan, míg meg nem szabadítják az átoktól. Ehhez viszont immáron az ő vére is szükséges. Egy ideig csattognak a pengék, mígnem Will és Sparrow is felkészül vérük adására és a birtokukban lévő kincs (Will az apjától kapott medál, Jack pedig amit elcsent) visszajuttatására. Mielőtt Turner a ládába ejti az aranyat, Jack rálő Barbossára pisztolyával, melyben a golyót tíz éve tartogatta. Mikor Barbossa erre úgy reagál: „Tíz évig hordoztad magaddal ezt a golyót a pisztolyban és most kárba veszett”, Will így vág közbe: „Nem veszett kárba!”, s beleejti vérző kezéből az utolsó aranyat a ládába, megtörve az átkot. Így a Fekete Gyöngy legénysége ismét halandóvá válik, Barbossa pedig holtan esik össze a kincsekkel telített földön, s elejti keserű, zöld almáját. Felfedezve, hogy többé nem átkozottak, s ezáltal halandóak, Barbossa emberei megadják magukat a Királyi Flottának.

Ismét Port Royalban Norrington Jack törvényes felakasztására készül, ám Will, aki úgy hiszi, a kalóz jó ember ahhoz, hogy halált érdemeljen, megmenti őt. Elizabeth mindez s a kovácsinas szerelmi vallomása hatására felbontja eljegyzését Norringtonnal, s helyette Willt választja. Norrington beletörődik a nő visszalépésébe, s megbocsátást ad Willnek bűnös tettéért; ezalatt Jack megszökik, az erődről háttal az óceánba zuhan, ahonnan legénységéhez úszik a Fekete Gyöngyre, aminek végre kapitánya lehet. Norrington végignézi, amint Jack egy ismeretlen kaland felé hajózik, s elismerésre méltatja a kalózt annyira, hogy adjon neki egy nap előnyt.

Easter egg: A vége főcím után egy jelenetet láthatunk Isla de Muertán, amiben Barbossa majma, Jack, kimászik a vízből az azték aranyhoz, s magához vesz egy darabot. Az újra elátkozott majom a néző felé veti magát nagyra tátott szájával, át a Hold fénysugarán.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Produkció és fogadtatás


Mikor 2002 elején a bejelentették a film elkészítését, a mozirajongók és a kritikusok egyaránt szkeptikusok voltak a film sikerét illetően; maga a koncepció, hogy a Disney egyik saját park-látványosságára épít egy filmet, pusztán egy merész marketingfogásnak látszott. Mindezek mellett a nagy költségvetésű kalózos filmek sorozatosan buktak meg a mozipénztáraknál (többek között A kincses sziget kalózai és A kincses bolygó).

A kritikusokat meglepetés érte, mikor a filmet egy szórakoztató kalandmozinak találták, ráadásul a produkció hatalmas anyagi siker lett, több mint 300 millió dolláros bevételt generálva csak Észak-Amerikában.

Az alkotást továbbá öt Oscar-díjra is jelölték: Legjobb smink, Legjobb hang, Legjobb hangvágás, Legjobb vizuális effektek és az Akadémia hagyományainak tudatában meglepő módon a Legjobb férfi főszereplő kategóriákban.

A Fekete Gyöngy átka szerepel az IMDb 250 legjobb filmje között 8 csillagos értékeléssel.

Más filmek, melyeket a Disney látványparkjai ihlettek (A házi maci, Elvarázsolt kastély) gyengén szerepeltek.

Érdekességek


Utalások a következő részre/részekre


Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Jack Sparrow kapitány Johnny Depp Király Attila
Hector Barbossa Geoffrey Rush Rajhona Ádám
Will Turner Orlando Bloom Csőre Gábor
Elizabeth Swann Keira Knightley Szinetár Dóra
Weatherby Swann kormányzó Jonathan Pryce Harsányi Gábor
James Norrington Jack Davenport Sebestyén András
Joshamee Gibbs Kevin McNally Faragó András
Ragetti Mackenzie Crook Dolmány Attila
Pintel Lee Arenberg Keresztes Sándor
Anamaria Zoë Saldana F. Nagy Erika
Murtogg Giles New Sinkovits-Vitay András
Mullroy Angus Barnett Szűcs Sándor
Cotton David Bailie néma

Jelölések


Jegyzetek


  1. 2020-ban a 30-as listára kerüléshez már majdnem a dupláját, 1,1 milliárd dolláros bevételt kell elérni. (en:List of highest-grossing films)
  2. IMDb.com - Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (angol nyelven). (Hozzáférés: 2013. december 28.)

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka témájú médiaállományokat.
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2003 filmjei | Amerikai akciófilmek | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai kalandfilmek | Amerikai fantasyfilmek | A Karib-tenger kalózai | Walt Disney Pictures-filmek | InterCom-filmek


Dátum: 28.03.2021 01:28:44 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.