A Sakál napja (film)A Sakál napja
(The Day of the Jackal)
1973-as francia–brit film

A Sakál szerepében Edward Fox
Rendező Fred Zinnemann
Producer John Woolf
Julien Derode
David Deutsch
AlapműA sakál napja
Műfaj
  • politikai thriller
  • regény alapján készült film
  • filmdráma
Forgatókönyvíró Kenneth Ross
Főszerepben Edward Fox
Michael Lonsdale
Derek Jacobi
Delphine Seyrig
Zene Georges Delerue
Operatőr Jean Tournier
Vágó Ralph Kemplen
Jelmeztervező Joan Bridge
Rosine Delamare
Elizabeth Haffenden
Gyártás
Gyártó Warwick Film Productions
Universal Productions France
Ország Franciaország
Egyesült Királyság
Nyelv angol, olasz, francia
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 145 perc
Forgalmazás
Forgalmazó MOKÉP (mozi)
WHV (DVD)
Budapest Film (DVD)
Bemutató 1973. május 16.
1976. január 8. (mozi)
Díj(ak) ld. a „Díjak és jelölések” alcímnél
Korhatár 14 év
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Sakál napja témájú médiaállományokat.

A Sakál napja (eredeti cím: The Day of the Jackal / Chacal) 1973-ban bemutatott színes, angol–francia politikai thriller. Fred Zinnemann filmje Frederick Forsyth 1971-ben megjelent azonos című bestsellerje alapján készült, melyet magyar nyelven is többször kiadtak.

Tartalomjegyzék

Cselekménye


Alább a cselekmény részletei következnek!

Miután Charles de Gaulle francia elnök váratlanul kinyilvánítja az addig Franciaországhoz tartozó Algéria függetlenségét, a döntést ellenző francia katonatisztek egy része szembefordul vele, s az általuk létrehozott titkos katonai szervezet, az Organisation armée secrète (OAS) 1962-ben sikertelen merényletet kísérel meg ellene. Az összeesküvőket letartóztatják, vezetőjüket, Bastien-Thiry alezredest kivégzik. Az OAS három főre apadt vezérkara külföldre menekül, ahol újabb tervet eszelnek ki a francia elnök meggyilkolására. Elképzelésük az, hogy a merénylettel egy külföldi bérgyilkost bíznak meg, aki ismeretlen a francia hatóságok számára. Kiszemeltjük vállalja a munkát, ám szigorú feltételeket szab, fedőnévként pedig a Sakált választja. A francia hatóságok hamarosan gyanút fognak az országban elszaporodó bankrablások miatt, bár még nem tudják, hogy az OAS ezzel a módszerrel kívánja előteremteni a Sakál által meghatározott, félmillió dolláros munkadíjat. A titkosszolgálat csellel elrabolja, Olaszországból Franciaországba hurcolja és kínvallatás alá veti az OAS vezetőinek bizalmi emberét, Wolenskyt. A megkínzott férfi halála előtt kiejti a száján a „Sakál” szót. Ezen az apró nyomon indulnak el a biztonsági szervek emberei.

Mivel De Gaulle nem hajlandó a tervezett merénylet miatt változtatni hivatalos programján, különbizottság jön létre az elnök védelmére és a Sakál felkutatására. A feladattal a rendőrfőnök a legjobb emberét, Lebel főfelügyelőt bízza meg. Közben a Sakál sem tétlenkedik. Hamis anyakönyvi kivonat segítségével igazolványokat szerez, útleveleket lop, elkészítteti a merénylethez szükséges speciális fegyvert, majd Franciaországba utazik a bűntény kivitelezésére. Az OAS ügynököt telepít az elnök egyik bizalmi emberének környezetébe. Rajta keresztül a Sakál idejében értesül, hogy a francia hatóságok már tudomást szereztek személyéről, ennek ellenére mégsem mond le a merénylet végrehajtásáról. Az idő vészesen fogy az elnök következő nyilvános szerepléséig, ami ráadásul a nagyszabású augusztus 25-i ünnepségek alkalmával (Párizs felszabadulásának évfordulóján) lesz. Lebel ravaszságát és a hatóságok minden intézkedését kijátszva a Sakál rendre kisiklik a számára állított csapdákból, többször személyiséget cserél, és úgy tűnik, senki sem képes megakadályozni a gyilkosságot.

Az ünnepségen De Gaulle élete csak a szerencsén múlik. Lebel főfelügyelő a helyszínen van, és egy posztoló fiatal rendőrtől kapott apró információ alapján felfedezi a merénylő jól álcázott rejtekhelyét. A rendőrrel együtt lerohanja a Sakált, aki lelövi a rendőrt, de Lebel a rendőr fegyverével végez vele.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Érdekességek


Szereplők


Díjak és jelölések


Oscar-díj

Golden Globe-díj

American Cinema Editors, USA

BAFTA-díj

További információk


  • Filmművészetportál
  • Franciaország-portálKategóriák: 1973 filmjei | Brit thrillerek | Francia thrillerek | Könyvadaptációk | Universal Pictures-filmek | Fred Zinnemann-filmek | Párizsban játszódó filmek | MOKÉP-filmek


Dátum: 01.04.2021 07:17:12 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.