A Visztula hajósaA Visztula hajósa
(The Volga Boatman)
1926-os amerikai film

Rendező Cecil B. DeMille
Producer Cecil B. DeMille
Műfaj
Forgatókönyvíró Lenore J. Coffee
Főszerepben William Boyd
Elinor Fair
Zene Hugo Riesenfeld
Operatőr J. Peverell Marley
Arthur C. Miller
Fred Westerberg
Vágó Anne Bauchens
Jelmeztervező Adrian
Díszlettervező Anton Grot
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelv
Játékidő 120 perc
Képarány 4:3
Forgalmazás
Forgalmazó Producers Distributing Corporation
Bemutató 1926
1927
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Visztula hajósa témájú médiaállományokat.

A Visztula hajósa (eredeti angol címe The Volga Boatman, vagyis a cím magyarul: A volgai hajós) 1926-ban bemutatott amerikai némafilm, rendezte Cecil B. DeMille.

Tartalomjegyzék

Témája


Szerelmi háromszög és melodramatikus történet három emberről: Dmitrij cári tisztről és szerelméről, a férfit inkább csak hitegető Vera hercegnőről, akik a Volgánál megismerkednek az egyszerű parasztemberrel, Fedor volgai hajóvontatóval. Miután a forradalom kitör, újra találkoznak. Fedor már a vörösök bátor parancsnoka, a hercegnő szerelmes lesz belé, megmenti a kivégzéstől, és sorsuk egybefonódik.

Kritika


A korabeli magyar kritikus – aki külföldön is láthatta a filmet – a forgalmazás kezdete előtt így írt: „A film eredeti címe: «A volgai hajós», meséje a kommünben, Oroszországban játszódik le. Magyarországon azonban a cenzurabizottság bölcs óvatossága miatt «A Visztula hajósa» címen fog futni a filmszínházakban, cselekményének színtere Lengyelország, ideje pedig a háború előtti esztendők.” A kivágások és a meghamisított feliratok csaknem a film felét érintették.[1]

A filmben elhangzik a „Volgai hajóvontatók dala”, mely nem csupán kísérőzene, hanem a film írójának az alapötletet adta, – mint ez kiderül a Délmagyarország lelkesült ismertetőjéből is, mely a film szegedi bemutatója alkalmával jelent meg. [2]

Fontosabb szerepek


Jegyzetek


  1. Hevesy Iván i. m.
  2. A Visztula hajósa – a filmek filmje (library.hungaricana.hu. Délmagyarország, 1927-04-01. Hozzáférés: 2020-07-31)

Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1926 filmjei | Amerikai romantikus filmek | Némafilmek


Dátum: 31.03.2021 09:29:01 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.