A bukás – Hitler utolsó napjaiA bukás – Hitler utolsó napjai
(Der Untergang)
2004-es német–osztrák–olasz film

Bruno Ganz mint Adolf Hitler
Rendező Oliver Hirschbiegel
Producer Bernd Eichinger
AlapműJoachim Fest: Der Untergang: Hitler und das Ende des Dritten Reiches
Traudl Junge és Melissa Müller: Bis zur letzten Stunde
Műfaj
Forgatókönyvíró Bernd Eichinger
Főszerepben Bruno Ganz
Alexandra Maria Lara
Zene Stephan Zacharias
Operatőr Rainer Klausmann
Vágó Hans Funck
Gyártás
Gyártó Constantin Film
WDR
NDR
ORF
Degeto Film
EOS Entertainment
Rai Cinemafiction
Ország Németország
Olaszország
Ausztria
Nyelv német
orosz
Forgatási helyszín
Játékidő 155 perc
Költségvetés 13 500 000 €[1]
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Constantin Film
Newmarket Films (Angol felirattal)
Bemutató 2004. szeptember 16.
2005. január 25.
2005. február 18.
Bevétel 92 180 910 $[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A bukás – Hitler utolsó napjai témájú médiaállományokat.

A bukás – Hitler utolsó napjai (németül: Der Untergang) egy 2004-es német-olasz-osztrák filmdráma, mely Adolf Hitler életének utolsó tizenkét napját mutatja be a Führerbunkerben, miközben a Harmadik Birodalom 1945-ben porrá hull. A film rendezője Oliver Hirschbiegel, producere Bernd Eichinger. A film alapjául a Der Untergang. Hitler und das Ende des Dritten Reiches[3] és a Bis zur letzten Stunde – Hitlers Sekretärin erzählt ihr Leben[4] című könyvek szolgáltak.

Tartalomjegyzék

Történet


A második világháború utolsó napjai ezek, a Vörös Hadsereg Berlin felé tart. Az amerikai csapatok a német ellenállás utolsó gócpontjait számolják fel. Adolf Hitler utolsó születésnapját ünnepli a föld alatti sötét bunkerében, elzárva a világ elől.

Szereplők


Paródiák


A YouTube-on és más videomegosztó oldalakon nagy számú paródia jelent meg a filmnek arról a részéről, amelyikben Hitler rájön, hogy a háborút elvesztette. Ezek a paródiák megtartják az eredeti német hangot, de a feliratokat különböző témáknak megfelelően változtatták: sport, szórakozás, aktuálpolitikai témák, közlekedés, zene, sőt, egyes paródiákban Hitler maguknak a paródiáknak a létezésén dühödik fel.

A film rendezője, Oliver Hirschbiegel a New York magazinnak azt nyilatkozta, hogy nem lát kivetnivalót ezekben a paródiákban, hiszen a film célja az volt, hogy a film szereplőit lelökje a trónjukról és mindennapi alakként mutassa be őket. Így paródiát készíteni belőlük, vagy bármi mást tenni, amit az emberek szeretnének, nem helytelen. A filmet kiadó Constantin Film ennek ellenére több paródia törlését kérte a YouTube-ról.

2010 októbere óta a YouTube már nem törli le ezeket a videókat, sőt, egyes videókra reklámot is helyez. Corynne McSherry szellemi tulajdon specialista szerint ezek a videók a Fair Use esetébe tartoznak, így azok nem sértenek szerzői jogokat és nem kell őket eltávolítani. 2011-ig több ezer ilyen paródia került fel videó oldalakra. Egyszer a Cleveland Show egyik epizódjában is helyet kapott egy paródia.

Díjak, jelölések


Jegyzetek


  1. Der Untergang - IMDb - Box offices/business
  2. Der Untergang (Downfall) - Box Office Mojo
  3. Joachim Fest: Der Untergang. Hitler und das Ende des Dritten Reiches, Berlin, Alexander-Fest-Verlag 2002, ISBN 3-8286-0172-3
  4. Traudl Junge, Melissa Müller: Bis zur letzten Stunde – Hitlers Sekretärin erzählt ihr Leben, List-Verlag zsebkönyv, 2003, ISBN 978-3548603544

További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz A bukás – Hitler utolsó napjai témájú médiaállományokat.
  • Németország-portál
  • FilmművészetportálKategóriák: Osztrák háborús filmek | Olasz filmdrámák | 2004 filmjei | Könyvadaptációk | Német háborús filmek | Német filmdrámák | Német történelmi filmek | Német életrajzi filmek | Best Hollywood-filmek | Olasz háborús filmek | Osztrák filmdrámák | Második világháborús filmek


Dátum: 01.04.2021 08:29:47 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.