A faun labirintusaA Faun labirintusa
(El laberinto del fauno)
2006-os mexikói–spanyol film

IMDB 8,5/10 (39 104 szavazat)
Rendező Guillermo del Toro
Producer Álvaro Augustín
Alfonso Cuarón
Bertha Navarro
Guillermo del Toro
Frida Torresblanco
Műfaj
  • fantasyfilm
  • filmdráma
  • magic realist film
Forgatókönyvíró Guillermo del Toro
Főszerepben Sergi López
Ivana Baquero
Maribel Verdú
Ariadna Gil
Doug Jones
Zene Javier Navarrete
Operatőr Guillermo Navarro
Díszlettervező Eugenio Caballero
Gyártás
Gyártó Telecinco
Estudios Picasso
Tequila Gang
Esperanto Filmoj
Ország Spanyolország
 Mexikó[1]
Nyelv spanyol
Forgatási helyszín Madrid
Játékidő 116 perc
Költségvetés 13,5 millió euró
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Picturehouse
Best Hollywood
Bemutató 2006. október 11.
2006. október 20.
2006. december 29.
2007. március 8.
Díj(ak) 3 Oscar-díj
3 BAFTA-díj
7 Goya-díj
Korhatár R
16
Bevétel $ 6 846 714
$ 37 158 355
$ 79 383 842
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A Faun labirintusa témájú médiaállományokat.

A faun labirintusa (El laberinto del fauno) egy 2006-os, három Oscar-díjat nyert spanyolmexikói[1] dark fantasy film Guillermo del Toro írásában-rendezésében. A címbeli faun a római mitológiában az erdők és mezők félistenére utal, míg az angol elnevezés (Pan's Labyrinth – "Pán labirintusa") a faunszerű görög istent, Pánt idézi meg, noha a filmben ilyen formában sosem említik.

A számos Golden Globe- és Oscar-jelölést kapott film premierje a 2006-os cannes-i fesztiválon volt. Spanyolországban és Mexikóban 2006 októberében került a mozikba, az észak-amerikai bemutatóra december 29-én került sor, míg Magyarországon 2007. március 8-ától volt látható.

Tartalomjegyzék

Történet


Alább a cselekmény részletei következnek!

A prológusban egy hercegnőről hallunk, az alvilág királyának lányáról. A hercegnő kíváncsi volt a fenti világra, s a felszínre szökött, ahol a nap fénye elfeledtette emlékeit. A hercegnő végül elveszett és meghalt, gyászba borítva a birodalmat. Azonban a király azóta is hisz benne, leánya lelke egy napon visszatér, még ha valaki más testében is újjászületve.

1944-ben vagyunk, a polgárháború után, a Franco uralma alatti Spanyolországban. Ofelia, egy fiatal lány, aki gyakran mélyed a tündérmesék világába, várandós édesanyjával, Carmennel utazik Vidal kapitányhoz, a lány új mostohaapjához, születendő kistestvére apjához. A falangizmusban rendületlen hívő Vidalt gyötrik apja, a neves parancsnok Marokkóban esett halálának visszhangjai, amit a kommunista felkelőkkel szemben vezet le, miközben egy vidéki malomnál állomásozik, ahol a gerillák leverésére kapott parancsának tesz eleget.

Az úton odafelé Ofelia felfedez egy nagy, sáskára emlékeztető rovart, amiről úgy hiszi, tündér. A lény követi őt új otthonába, s ott egy ősi labirintushoz vezeti. Mielőtt azonban a lány belépne, Vidal egyik szobalánya, Mercedes, aki egyben a bátyja által vezetett milicia titkos kémje is, megállítja.

Még azon az éjszakán a lény ismét megjelenik Ofelia előtt, s miután tündér formáját ölti magára, bevezeti a labirintus közepébe, ahol a lány találkozik egy faunnal. A faun a rég elveszett Moanna hercegnőt véli felismerni benne. Ofeliának három próbát kell kiállnia telihold előtt, hogy bizonyítsa, „lénye sértetlen”.

Ofelia könnyedén elvégzi az első megmérettetést – megszerez egy kulcsot egy hatalmas varangy gyomrából –, azonban rendkívül aggódik anyja miatt, akinek állapota egyre rosszabb. A faun mandragóragyökeret ad Ofeliának, ami hamar elmúlasztja Carmen betegségét. Ofelia ezután teljesíti második feladatát – magához vesz egy díszes tőrt az emberevő Sápadt Ember odújából –, ám megszegi a legfontosabb szabályt, s ennek következtében elveszíti a faun két tündérét. A faun rendkívül mérges lesz rá, azt mondja neki, sosem látja őt viszont, és sosem térhet vissza királyságába.

Ezalatt a kapitány módszerei egyre kegyetlenebbek lesznek; megkínoz egy elfogott felkelőt, s megöli a lázadókkal szimpatizáló orvost, aki annak kérésére megkönnyítette a fogoly szenvedését. A kapitány felfedezi a mandragórát, amit Carmen a tűzbe hajít, miközben kétségbeesetten próbálja megértetni lányával, hogy varázslat nem létezik. Amint a mandragóra elég, Carmennek szörnyű fájdalmai lesznek, s fiának életet adva belehal a szülésbe.

A kapitány rájön, hogy Mercedes segíti a felkelőket, s elfogja őt, miközben az Ofeliával megpróbálja elhagyni a táborhelyet. A lányt a hálószobájába zárja, Mercedest pedig meg akarja kínozni; azonban a nő kiszabadítja magát, komoly sérülést okoz neki, és az erdőbe szökik, ahol bátyja, Pedro és a felkelők megmentik őt az üldöző katonáktól.

A faun visszatér Ofeliához, s ad neki még egy esélyt a bizonyításra. Azzal bízza meg, hogy hozza el kisöccsét a labirintusba. Ofeliának sikerül kiszöktetnie a babát a kapitány szobájából; azonban ő egészen az útvesztő közepéig üldözi mostohalányát, mialatt a baloldali felkelők kaotikus támadást intéznek a malom ellen.

Mikor Ofelia a labirintus tisztására ér, a faun azt kéri tőle, ontsa öccse vérét, hogy megnyissa az alvilág kapuját. A lány azonban visszautasítja a kérést, és a faun, elfogadva döntését, eltűnik. A kapitány ebben a pillanatban eléri Ofeliát, elveszi tőle a gyermeket, és lelövi a lányt. Mikor kiér a labirintusból, a felkelők már várnak rá, s miután átadja nekik a fiát, megölik őt.

Mercedes a labirintus közepére érve már csak a haldokló Ofeliát találja; a lány lelke újra visszakerül az alvilág királyához és a királynőjéhez. Megtudja, azzal, hogy öccse helyett a saját vérét áldozta, bebizonyította, ő az igazi Moanna hercegnő. Az epilógus szerint Ofelia évszázadokon át uralkodott királyságában, népe imádta őt, s a Földön is hátrahagyta apró jeleit ottani életének, amik csak azok előtt válnak láthatóvá, akik tudják, hová kell nézniük.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők


Díjak és jelentősebb jelölések


Jegyzetek


  1. a b (78% Spanish production, 22% Mexican production) EL LABERINTO DEL FAUNO . [2017. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 21.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: New Line Cinema-filmek | 2006 filmjei | Mexikói filmdrámák | Mexikói fantasyfilmek | Spanyol filmdrámák | Spanyol fantasyfilmek | Amerikai filmdrámák | Amerikai fantasyfilmek | Best Hollywood-filmek


Dátum: 01.04.2021 09:06:30 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.