A halál és a lányka (film)A halál és a lányka
(Death and the Maiden)
1994-es brit–francia–amerikai film
Rendező Roman Polański
Producer Josh Kramer
Thom Mount
AlapműAriel Dorfman: A halál és a lányka
Műfaj
  • rape and revenge film
  • filmdráma
  • rejtélyfilm
Forgatókönyvíró Ariel Dorfman
Rafael Yglesias
Főszerepben Sigourney Weaver
Ben Kingsley
Stuart Wilson
Zene Wojciech Kilar
Franz Schubert
Operatőr Tonino Delli Colli
Vágó Hervé de Luze
Jelmeztervező Milena Canonero
Díszlettervező Pierre Guffroy
Gyártás
Gyártó Canal+
Capitol Films
Channel Four Films
Fine Line Features
Flach Film
TF1 Films Production
Ország Egyesült Királyság
 Franciaország
 USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Chile
Játékidő 103 perc
Költségvetés 12 000 000 amerikai dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Fine Line Features
Bemutató 1994. december 22.
1996. április 11.
Korhatár III. kategória (F/2129/J)
Bevétel 3 103 716 amerikai dollár
További információk

A halál és a lányka (Death and the Maiden) 1994-ben bemutatott amerikai–francia–brit filmdráma Roman Polański rendezésében. A forgatókönyvet saját azonos című színdarabja alapján Ariel Dorfman és Rafael Yglesias írta.

Cselekmény


Paulina és Escobar egy elhagyatott vidéki faházban él. Paulina vacsorára várja haza férjét, kint zuhog az eső, mikor a rádióban értesül arról, hogy férjét ki fogják nevezni igazságügyminiszterré. Nemsokára egy idegen autó érkezik a házhoz, Paulina elsötétíti a lakást és fegyvert fog a kezébe. Kiderül, hogy csak a férjét hozza haza egy autós, mivel Escobar defektet kapott az országúton. A házaspár között heves vita alakul ki a kinevezés miatt, a feleség sérelmezi, hogy a férj úgy fogadta el az állást, hogy előtte nem beszélte meg vele. Éjfél körül az autós visszatér hozzájuk a pótkerékkel együtt. Escobar behívja őt egy pohár italra Paulina tiltakozása ellenére. Paulina összepakolja a holmiját és ellopja dr. Miranda autóját. A két férfi részegre issza magát és nyugovóra térnek. Paulina dr. Miranda autójában talál egy kazettát, amin Schubert egyik vonósnégyese van. A kazettát a zsebébe rakja, majd az autót a szakadékba löki és visszatér a házhoz. Leüti, majd egy székhez kötözi az alvó vendégüket. Dialógusukból fény derül arra, hogy Paulina dr. Miranda hangjában és frázisaiban felismerte az 1974-ben ellene elkövetett nemi erőszak tettesét. Miranda hevesen tagad, közben felébred Escobar is, aki ki akarja szabadítani a férfit. Paulina egyezségre jut a férjével, hogy legyen dr. Miranda védőügyvédje, és ha az orvos vallomást tesz szörnyű tettéről, akkor elengedi, ellenkező esetben megöli. Escobar ráveszi Mirandát, hogy tegyen tanúvallomást. Miranda egy videókamerába kényszer hatására beismeri tettét és felolvassa azokat a sorokat, amiket Escobar diktált le neki az este részleteiről. Paulinát több katona megkínozta, hogy vallomásra bírja az akkor kiadott titokban terjesztett szamizdat újság főszerkesztőjének nevéért. A kínzást dr. Miranda felügyelte, majd a vallatás után 14 alkalommal megerőszakolta Paulinát, miközben Schubert A halál és a lányka című vonósnégyesét hallgattatta meg a nővel újra és újra. Paulina nincs megelégedve a vallomással és férjét teszi felelőssé. Közben fogy az idejük, mivel az elnök odatelefonál hozzájuk, hogy reggel 6-ra rendőröket küld a házhoz, hogy megvédje Escobart az esetleges merénylőktől. Paulina a szakadék szélére viszi Mirandát, aki akkor valóban bevallja tettét és mesél azokról a napokról. Paulina eloldozza a férfit és otthagyja.

Szereplők


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1994 filmjei | Amerikai filmdrámák | Könyvadaptációk | Francia filmdrámák | Brit filmdrámák | MOKÉP-filmek | Roman Polański-filmek


Dátum: 01.04.2021 07:07:50 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.