A parfüm: Egy gyilkos története (film)A parfüm: Egy gyilkos története
(Perfume: The Story of a Murderer)
2006-os francia–német–spanyol film
Rendező Tom Tykwer
Producer
AlapműPatrick Süskind: A parfüm: Egy gyilkos története
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
Zene Reinhold Heil
Johnny Klimek
Tom Tykwer
Operatőr Frank Griebe
Vágó Alexander Berner
Jelmeztervező Pierre-Yves Gayraud
Díszlettervező Uli Hanisch
Gyártás
Gyártó Constantin Film
VIP Medienfonds 4
NEF Productions
Castelao Productions
Ország USA
 Spanyolország
 Németország
 Franciaország
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 147 perc
Költségvetés 50 millió euró
Forgalmazás
Forgalmazó Constantin Film
Paramount / DW
SPI International
Bemutató 2006. szeptember 16.
2006. december 27.
2007. január 11.
Korhatár 12
R
16
Bevétel $ 50 636 808
$ 2 223 293
$ 132 180 323
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A parfüm: Egy gyilkos története témájú médiaállományokat.

A parfüm: Egy gyilkos története (Perfume: The Story of a Murderer) 2006-ban bemutatott filmdráma Tom Tykwer rendezésében Patrick Süskind azonos című regénye alapján.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész (magyar hang)
Jean-Baptiste Grenouille
Egy fiatal férfi saját szag nélkül,
de fenséges illatérzékkel megáldva.
Rendkívül antiszociális és megszállott.
Ben Whishaw (Miller Zoltán)
Giuseppe Baldini
Egykor nagy népszerűségnek örvendő parfümkészítő,
aki alkalmazza műhelyében Grenouille-t.
Megtanítja őt a parfümkészítés fortélyaira.
Dustin Hoffman (Tahi Tóth László)
Antoine Richis
Laure Richis apja. Nagyon félti lányát,
de nehezére esik megvédenie őt.
Alan Rickman (Szersén Gyula)
Laure Richis
A nagyhatalmú Antoine Richis leánya és
Grenouille figyelmének tárgya. A fiatalember úgy érzi,
Laure illatával beteljesedik gyűjteménye.
Rachel Hurd-Wood (Csondor Kata)

Történet


A történet középpontjában egy különös fiatalember áll, a 18. század Párizsában megszülető Jean-Baptiste Grenouille, akit bámulatos tehetsége a szagok érzékeléséhez és saját szagának megmagyarázhatatlan hiánya kívülállóvá tesz a társadalomból. A gazdag érzékelési világ, amit egyedül ő birtokol, megszállottá teszi, egyetlen életcéljává a tökéletes illat megőrzése válik: a gyönyörű, fiatal lányok bőrének illata.

Grenouille árván nő fel Párizsban. Egy napon egy fiatal nő illata magával ragadja, ezért követni kezdi. Mikor a lány megfordul és maga mögött találja az illatát magába szívó Grenouille-t, ijedtében sikoltani akar, de a férfi elnémítja, s véletlenül meg is öli. Röviddel ezután komoly csalódás éri, mivel a frissen felfedezett csodálatos illat gyorsan elillan a lány testéről. Hamarosan munkát kap egy parfümboltban, miután bizonyosságot tesz intuitiv parfümkészítési képességéről. Kérésére munkaadója kitanítja az illatok tartósítására. További képzés céljából Grasse városába utazik a két lábán, s azt követően, hogy megtanul egy új módszert a szagok megőrzésére, megöl 13 fiatal lányt, majd illatukat sikeresen konzerválja. Az illatok folyékony kivonatát minden alkalommal egy-egy apró üvegcsébe tölti.

Grasse elöljárói nem tudnak mit kezdeni a ténnyel, hogy noha a holttesteket meztelenül találták meg, erőszaknak nincs nyoma rajtuk. Épp mikor az utolsó lány illatával elkészül a parfüm, Grenouille-t elfogják, majd halálra ítélik.

Az őrök a cellájába jönnek, hogy a város terére hurcolják, ahol a kivégzésre az egész lakosság összegyűlt. Mielőtt megragadnák, Grenouille kinyitja a parfümöt. Röviddel ezután a térre befut egy hintó, s Grenouille száll ki belőle elegáns ruhában. Felsétál a kivégzőporondra, ahol a hóhér az illatát megérezve képtelen bűnösnek gondolni, s az egész város csatlakozik hozzá. Az emberek a parfüm földöntúli illatának hatására levetik ruhájukat és szeretkezni kezdenek a téren. Később, mikor magukhoz térnek mámorukból, zavarban érzik magukat, s közös megegyezéssel örökre elfeledik a történteket, majd egy ártatlan embert vádolnak meg a gyilkosságokkal, elítélik és felakasztják.

Ezalatt Grenouille maga mögött hagyja Grasse-t és visszatér Párizsba. Ráébred, hogy még a megalkotott parfüm illata sem képes segíteni abban, hogy szeressen és hogy szeressék. Párizsban egy csoport hajléktalan előtt a megmaradt parfümöt a fejére csorgatja. Az emberek megbabonázva gyűlnek köréje. Egyre többen lesznek, mígnem teljesen elnyelik Grenouille-t, s csupán a ruháját és az üres üvegcsét hagyják hátra az utcán.

Érdekességek


Díjak és jelölések


Európai Filmdíj (2007)

Jegyzetek


További információk


  • Filmművészetportál
  • Németország-portálKategóriák: 2006 filmjei | Német filmdrámák | Német thrillerek | Francia filmdrámák | Francia thrillerek | Spanyol filmdrámák | Spanyol thrillerek | Amerikai filmdrámák | Amerikai thrillerek | Könyvadaptációk | SPI-filmek | Párizsban játszódó filmek


Dátum: 01.04.2021 08:27:12 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.