Addams Family – A galád család (film, 1991)Addams Family - A galád család
(The Addams Family)
1991-es amerikai film
Rendező Barry Sonnenfeld
Producer Scott Rudin
Műfaj
Forgatókönyvíró Charles Addams
Caroline Thompson
Larry Wilson
Főszerepben Raúl Juliá
Anjelica Huston
Christopher Lloyd
Christina Ricci
Jimmy Workman
Carol Kane
Zene Marc Shaiman
Operatőr Owen Roizman
Vágó Dede Allen
Jim Miller
Jelmeztervező Ruth Myers
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Orion Pictures Corporatio
Ország USA
Nyelv angol
+ magyar szinkron
Játékidő 95 perc
Költségvetés 30 millió amerikai dollár
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Paramount Pictures
InterCom
Bemutató 1991. november 22.
1992. március 13.
Eredeti magyar adó HBO
TV2
RTL Klub
Bevétel 191,5 millió amerikai dollár
Kronológia
KövetkezőAddams Family 2. – Egy kicsivel galádabb a család
További információk

Az Addams Family – A galád család (eredeti cím: The Addams Family) 1991-ben bemutatott amerikai vígjáték, az Addams Family-sorozat első darabja.

Az Addams Family egy képzelt személyekből álló csoport, akiket Charles Addams amerikai karikaturista hozott létre. Az Addams család, az eszményi amerikai család szatirikus megfordítása; egy különc, gazdag család, amelyik azt élvezi, ha az emberek bizarrnak vagy ijesztőnek találják őket. Eredetileg a The New Yorker magazin rajzfilmsorozataként jelent meg, ami az 1930-as években nagy népszerűségre tett szert. Azóta készült belőle televíziósorozat és videójáték is. A karakterek eredetileg nem voltak kidolgozva, sőt még nevet sem adtak nekik.

Tartalomjegyzék

Történet


A jóravaló, rémes hagyományait hűen őrző Addams család idillje felett sötét felhők gyülekeznek. Egy tönk szélére jutott ügyvéd és egy rémes perszóna kiterveli, hogy a nő fiát (Christopher Lloyd) pénzszerzés céljával becsempészi Addamsékhez, elhitetve, hogy ő a családfő rég eltűnt bátyja. Az ál nagybácsi csakhamar lelki válságba kerül: megszereti új családját...

A család


Az Addams család tagjai: Gomez, Morticia, Pugsley, Wednesday, Fester bácsi, Nagymama, és Kuzin. A családhoz tartozik még a komornyik, Lurch, és Izé, egy testetlen kéz, aki Gomez gyerekkori barátja.

Addamsék a 0001-es házszám alatt laknak egy temető és egy mocsár mellett, egy komor udvarházban. (A negyedik részben a házszámot megváltoztatták 1313-ra.) Bár hátborzongató embereknek tűnnek, Addamsék mégsem gonoszak. Morticia példás anya, ő és Gomez szenvedélyesen szeretik egymást, támogatják gyermekeiket.

Gomez

Gomez Alonzo Addams az Addams család feje. Kasztíliából származik, ő Morticia férje, Wednesday és Pugsley apja, Nagymama fia. A testvére Fester. Az eredeti rajzfilmekben köpcös, pisze orral jelenik meg. A tévésorozatban, Gomezt jóképű és sikeres emberként festik le, bár van egy gyerekhez hasonló, különc lelkesedése mindenért, amit tesz, szeret a modellvonataival játszani és közben szivarozni. Bár békés ember, sokféle küzdősportban jártas. Ő és Morticia néha tőrökkel vívnak. Gomez végtelenül szereti feleségét. Azért tanult, hogy ügyvéd legyen, de ritkán gyakorolja hivatását. Örökségről és kiterjedt befektetéseiből rendkívül gazdag, de nem sokat törődik a pénzzel. A hátborzongató humorérzéke ellenére rendkívül nagylelkű ember.

Morticia

Sápadt bőrű nő, gótikus megjelenéssel, de mégis elegáns. Néha varázsol, és az ujjhegyével gyertyákat gyújt, és ellazul. A testéből valóságos füstöt bocsát ki. Morticia igazi anyja Hester Frump volt (két epizódban), de később ő lett a Nagymama lánya, akit ezután Esmerelda Frump néven említenek. Morticiának van egy nővére, Ophelia.

Wednesday, Pugsley

Gomez és Morticia gyermekei. Otthon taníttatják őket. Egy kísérletet tettek arra, hogy beírassák őket a helyi általános iskolába, de ez nem működött. Az első részben, a gyerekek egy általános iskolába járnak, ahol Wednesday-t megdicsérik az előadásáért. Mindkét gyerek a nagybácsijuk segítségével iskolai előadáson vesznek részt. A második részben nyári táborba küldik őket.

Fester, Nagymama

Egy igazi boszorkány, de belül nagylelkű.

Szereplők


Szerep Színész Magyar hang
Gomez Addams Raúl Juliá Végvári Tamás
Morticia Addams Anjelica Huston Szegedi Erika
Fester Addams / Gordon Craven Christopher Lloyd Balázs Péter
Wednesday Addams Christina Ricci Csondor Kata
Pugsley Addams Jimmy Workman Minárovits Péter
Abigail Craven / Dr. Greta Pinder-Schloss Elizabeth Wilson Molnár Piroska
Tully Alford, Addamsék ügyvédje Dan Hedaya Szersén Gyula
Nagymama Judith Malina Tábori Nóra
Lurch Carel Struycken (nem szólal meg)
Izé Christopher Hart
Hogyishívják Kuzin John Franklin
Womack bíró Paul Benedict Szokolay Ottó
Margaret Alford / Margaret Addams Dana Ivey Borbás Gabi
Susan Firkins, Wednesday tanárnője Lela Ivey Györgyi Anna
Állásügynök Kate McGregor-Stewart Menszátor Magdolna
Sütiárus cserkészlány Mercedes McNab Vadász Bea
Önmaga Sally Jessy Raphael Győry Franciska
Flora Amor Maureen Sue Levin Tóth Enikő
Fauna Amor Darlene Levin
Digit Addams Tony Azito
Dexter Addams Douglas Brian Martin
Donald Addams Steven M. Martin
Ophelia Addams Allegra Kent
Slosh Addams Richard Korthaze
Lumpy Addams Ryan Holihan

Díjak és jelölések


Filmzene


 1. Caroling Company – „Carol of the Bells
 2. Vic Mizzy – „Az Addams család” (1964) Theme
 3. The Kipper kids – „Playmates”
 4. Beniamino Gigli – „Oh Sole Mio”
 5. „The Mooche”
 6. „This Is The Way We Roll”
 7. Carole Koenig – „La Folia”
 8. "Getting to know you"
 9. „Too Legit To Quit”
 10. Raúl Juliá és Christopher Lloyd – „Mamushka”
 11. „Burn It Up”
 12. „Sally Jessy Rraphael”
 13. M.C. Hammer – „Addams Groove”

Fordítás


További információk


Kapcsolódó szócikkek


 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1991 filmjei | Amerikai filmvígjátékok | Amerikai családi filmek | Amerikai fantasyfilmek | Paramount Pictures-filmek | InterCom-filmek


Dátum: 02.04.2021 07:37:27 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.