Afrika királynőjeAfrika királynője
(The African Queen)
1951-es amerikai–brit film

Rendező John Huston
Producer Sam Spiegel
AlapműThe African Queen
Műfaj
  • filmdráma
  • romantikus vígjáték
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró James Agge
John Huston
Főszerepben Humphrey Bogart
Katharine Hepburn
Zene Allan Gray
Operatőr Jack Cardiff
Vágó Ralph Kemplen
Jelmeztervező Connie De Pinna
Doris Langley Moore
Díszlettervező Wilfred Shingleton
Gyártásvezető Leigh Aman
T.S. Lyndon-Haynes
Gyártás
Gyártó Romulus Films
Horizon Pictures
Ország USA
Nyelv angol
német
szuahéli
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 105 perc
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó United Artists
Bemutató 1951. december 26.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Afrika királynője témájú médiaállományokat.

Az Afrika királynője (eredeti cím: The African Queen) 1951-ben bemutatott amerikai technicolor filmdráma, főszereplői Humphrey Bogart és Katharine Hepburn.

Az C. S. Forester 1935-ben megjelent azonos című könyve alapján készült film egy afrikai folyami gőzös ápolatlan, iszákos kapitánya és egy puritán misszionáriusnő meglehetősen távolról induló egymásra találásának kalandjait meséli el.

1994-ben az amerikai Kongresszusi Könyvtár Filmmegőrzési bizottsága a filmet beválasztotta az amerikai nemzeti filmregiszterbe, „mint kulturális, történelmi vagy esztétikai értéke miatt örök időkre megőrzésre érdemes alkotást”.

A filmet több Oscar-díjra jelölték, amiből egyet kapott meg; Humphrey Bogart a férfi főszerepért.

Tartalomjegyzék

Cselekménye


KKelet-Afrika németek által megszállt területe, 1914, az első világháború kitörése elején.

Rose bátyjával egy kelet-afrikai misszionárius telepen dolgozik az első világháború kitörésekor. A német hadsereg (és afrikai katonái) felégeti a falut, az embereket elhurcolják. Rose bátyja, a helyi metodista lelkész megőrül, másnapra meghal. Rose az egyedüli élő ember a felégetett faluban, amikor megérkezik a csapzott, fáradt, kiéhezett kalandor Charlie, az „Afrika királynője” nevet viselő apró gőzhajó tulajdonosa és kapitánya. Charlie azt mondja Rose-nak, hogy menjen vele, mielőtt a németek visszajönnének. Charlie azt javasolja, hogy húzódjanak meg egy közeli szigeten (ahol sokáig ki tudnak tartani), amíg az angol hadsereg odaér, de Rose szerint többet kell tenniük a hazájukért. Ezért azzal az ötlettel áll elő, hogy hajózzanak le egy hajózhatatlannak tartott folyón, és támadják meg a németeket. Egy német hadihajó ugyanis megakadályozza az angol haditengerészetet, hogy behatoljon erre a területre. Rose azt javasolja, alakítsák át Charlie hajóját torpedóvá.

Charlie belemegy az ötletbe, és megtanítja Rose-nak, hogyan kormányozza a hajót. Rose az első zubogó sikeres leküzdése után fellelkesül, Charlie azonban túlságosan kockázatosnak tartja a továbbhaladást, ezért visszalép a tervtől, majd később mégis rááll, hogy menjenek tovább.

Szereplők


Fontosabb díjak, jelölések


Oscar-díj (1952)
BAFTA-díj (1953)
New York-i Filmkritikusok Egyesülete (1951)

Forgatási helyszínek


További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Afrika királynője témájú médiaállományokat.
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1951 filmjei | Amerikai kalandfilmek | Amerikai filmdrámák | Amerikai romantikus filmek | Amerikai háborús filmek | United Artists-filmek | Könyvadaptációk | Az amerikai nemzeti filmregiszter filmjei


Dátum: 27.03.2021 11:28:00 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.