AiétészAiétész
(Αἰήτης)
Házastársa
  • Aszterodeia
  • Eidüia
  • Klütia
  • Eurülüté
  • Néère (Néréide) Néère (Néréide) inlanguage:fr
Élettárs Hekaté
Gyermekei
SzüleiPersze
Héliosz
Tisztség Kolkhisz királya
A Wikimédia Commons tartalmaz Aiétész témájú médiaállományokat.

Aiétész, görög mitológiai alak, Kolkhisz királya, Héliosz és Perszé fia, Pasziphaé és Kirké bátyja. Aszterodeiától, első feleségétől született két leánya, Médeia és Khalkiopé, Eidüiától, a második feleségtől, egyetlen fia, Apszürtosz.

Amikor Phrixosz és Hellé, Athanasz és Nephelé gyermekei az isteni aranygyapjas koson menekülni kényszerült Orkhomenoszból, Aiétész menedéket nyújtott Phrixosz számára (Hellé menet közben a tengerbe esett a „Hellészpontosz”-nál, ami az ő nevét őrzi, és Poszeidón párja lett). A király az ifjúhoz adta feleségül egyik lányát, Khalkiopét, „az ércarcút”, a fiú pedig a kost Aiétésznek ajándékozta. A király a kost Arésznek áldozta, és a kos kifeszített bőrét, az aranygyapjút, Arész szentélye előtt egy tölgyfára feszítették ki, egy sárkány őrizte. Ezért a gyapjúért indult útnak – Phrixosz halála után – Iaszón az Argó nevű hajón, hogy társai, az argonauták segítségével megszerezze azt. Iaszón megszerezte a másik királylány, a varázshatalommal is rendelkező Médeia pártfogását (és szerelmét), és a nő segítségével ellopta az aranygyapjút, és elmenekültek a hajóján. Aiétész hajókat indított utánuk fia, Apszürtosz vezetésével, de az üldözés sikertelen volt, sőt a királyfi is meghalt, miután Iaszón és Médeia csapdába csalta és megölte. Az öreg Aiétészt saját testvére, Perszész elüldözte, de később Médosz, Médeia fia visszaszerezte számára a trónt.

Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Görög mitológiai alakok


Dátum: 28.03.2021 01:44:00 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.