Ainuk (Középfölde)


(Ainu_(Középfölde) szócikkből átirányítva)


Az ainuk (ainur) J. R. R. Tolkien mitológiájának szellemei. A szó quenya eredetű, jelentése szentek. Az ainuk csoportja két részre osztható: az isteni jellegű valákra és az angyali jellegű maiákra.

Ilúvatar


Nevének jelentése Egyetlen (Eru) vagy Mindenek Atyja (Ilúve-atar). Az Időtlenség Csarnokaiban lakozik mindazon ainuk társaságában, akik nem szálltak alá Ardára. Lelkének Olthatatlan Lángjával ő teremtette az ainukat, és mindegyikük előtt megnyitotta elméje valamelyik zugát. Velük együtt hozta létre az Ainulindalét, az Ainuk Nagy Muzsikáját. Amikor Melkor megteremtette a Muzsika disszonáns hangjait, Ilúvatar Létet adott a Látomásnak, és megteremtette Eát, a létező világot. A muzsika néhány részlete (Ilúvatar Másodszülötteinek, az emberek fajának sorsa) egyedül Ilúvatar előtt ismert. Csupán kétszer avatkozott bele Ea ügyeibe: egyszer, amikor jóváhagyta a törpök létezését, egyszer pedig akkor, amikor a valák kérésére elpusztította Númenort és megváltoztatta Ardát.

A Valák


A szilmarilok című könyv Ainulindalë (Az ainuk éneke) fejezete mesél arról, hogy Eru miként teremtette meg az ainukat, gondolatainak szülötteit, akik közül a legtöbben még mindig az ő oldalán élnek. Néhányan azonban a Muzsika után alászálltak a megszületett világba, Ardára, hogy létrehozzák mindazt, amit a Muzsikában elterveztek. Őket nevezik Valáknak. Segítőik voltak a maiák.

Az első közülük Melkor volt, aki azonban szembefordult testvéreivel, mert egyedül akarta uralni Eä-t. Ettől kezdve - Melkor rabságának időszakát leszámítva - folyamatos harc dúlt közöttük. A harcban a maiák részben a valák, részben Melkor oldalára álltak. Ebbe a harcba kapcsolódtak be később a tündék, majd az emberek is.

A valák: Manwë Sulimo, Varda Elbereth, Ulmo, Aulë, Yavanna, Nienna, Oromë, Namo Mandos, Este, Irmo Lorien, Tulkas Astaldo, Vairë, Vana, Nessa, Melkor (Morgoth).

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde népei


Dátum: 01.04.2021 07:46:06 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.