Akciófilm - huwiki.org

AkciófilmAz akciófilm a tömegfilm egyik jellegzetes műfaja, melynek már a tízes években felbukkant az egyik műfaji őse, a hajszafilm, melyben képtelen és komikus üldözéssorozatok váltják egymást. Az akciófilmekben hagyományosan megtalálhatók a robbanások, az ökölharcok, a lövöldözések, a lovas és az autós üldözések. Az akciófilmhez közel álló műfaj a kaland és a thriller filmek, de találhatóak benne a kémfilmekben lévő elemek is.[1]

Tartalomjegyzék

Története


Hollywood

Színészek


Az 1950-es és 1960-as évek népszerű akcióhősei John Wayne, Steve McQueen és Lee Marvin voltak. 1970-ben tűnt fel Charles Bronson, Bruce Lee, Chuck Norris és Clint Eastwood, 1980-ban Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger, Mel Gibson és Danny Glover. Az 1990-es és a 2000-es években lettek népszerűek az ázsiai színészek, mint például Jet Li és Jackie Chan.

Ismertebb producerek


Fordítás


Kapcsolódó szócikkek


Jegyzetek


  1. Az akciófilmről . sulinet.hu. [2010. április 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 18.)
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Filmműfajok | Akciófilmek


Dátum: 24.01.2021 06:43:20 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.