Alexa InternetAlexa Internet
Típus
Alapítva 1996. április
Névadó alexandriai könyvtár
Székhely
Alapító
  • Brewster Kahle
  • Bruce Gilliat
Iparág internet
Tulajdonos Amazon
Forma incorporation
Termékek Alexa Toolbar
Anyavállalata Amazon
Az Alexa Internet weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Alexa Internet témájú médiaállományokat.

Az Alexa Internet, Inc. az amazon.com cégcsoport egy kaliforniai székhelyű tagja, legfőképp az internetes oldalak forgalmának megbecsülését és rangsorolását tartalmazó weblapjáról ismert.

Tartalomjegyzék

Történet és tevékenység


A céget 1996-ban alapította Brewster Kahle és Bruce Gilliat. A cég ingyenes böngésző kiegészítőt tett közzé, ami segítette a felhasználókat abban, hogy milyen weblapokat nézzenek meg „legközelebb”, az egyes lapok forgalmának (népszerűségének) besorolása alapján; a meglátogatott lapokról pedig háttérinformációkat adott (tulajdonos, weblapok száma, hányan hivatkoznak rá és milyen gyakran frissítik). Az Alexa mérnökei alkották meg az Internet Archive-val együttműködve a Wayback Machine-t, ami a weblapok múltbéli állapotait rögzíti és mutatja meg. Az Alexa biztosította az Internet Archive számára a webes lapok lehívását („crawl”) is.

A statisztika megbízhatósága


Az Alexa weblap besorolási módszere a felinstallált kiegészítők által adott adatokon alapul. Ha feltételezzük, hogy a kiegészítők használata, valamint az azokat használók jellemzői egyenletes statisztikai eloszlásúak, akkor a mérések hitelesek. Azonban ezt semmi nem támasztja alá: a kiegészítők csak bizonyos böngészőkhöz érhetőek el, és az azt telepítők köre sem egyenletes. Nagyon sok vélemény emiatt az „alexa ranking” eredményeit csak nagy hibahatárú becslésnek tekinti.

2008. április 16-án a sorrend gyökeresen megváltozott, mivel az Alexa bevezette az új rendezési módszerét, ami állításuk szerint jelentősen több adatforrásból dolgozik. Azonban ezen adatok statisztikai egyenletessége sem ismert.

Kémprogram


Az Alexa toolbar számos védelmi cég szerint „kémprogram” kategóriába tartozik. A Symantec cég szerint a minősítése „Trackware” (tevékenységet nyomkövető program). A McAfee biztonsági tanácsadója szerint az Alexa honlapja „sárga figyelmeztetést” (közepes) érdemelt, mert „Tesztjeink szerint több az oldalon található letöltés tartalmát a felhasználók egy része reklámprogramnak, kémprogramnak vagy egyéb, nemkívánatos programnak osztályozza.”, és 2008. július 2-án 67 „kémprogram” kategorizálást helyezek el a látogatók rajta. Számos vírus- és kártékonyprogram-kereső cég terméke felismeri az Alexa programját és figyelmezteti a felhasználót a potenciálisan nemkívánatos programra.

További információk


  • Informatikai portál
  • USA-portálKategóriák: Az Amerikai Egyesült Államok cégei | Internet


Dátum: 02.04.2021 05:44:16 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.