Alexander GodeAlexander Gode
Született 1906. október 30.[1][2]
Bréma
Elhunyt 1970. augusztus 10. (63 évesen)[1][2]
Mount Kisco
Állampolgársága német
Foglalkozása
Iskolái

Alexander Gode (teljes nevén Alexander Gottfried Friedrich Gode von Aesch) (Bréma, 1906. október 30. – Mount Kisco, New York, 1970. augusztus 10.) német-amerikai nyelvészprofesszor, az interlingva nyelv szerzője.

Német apa és svájci anya gyermekeként született. Bécsben és Párizsban végezte egyetemi tanulmányait, majd az Egyesült Államokba költözött, ahol 1927-ben állampolgárságot is kapott. Latint és németet tanított a Chicagói és a Columbia Egyetemen, valamint fordításból élt.

Egyik alapítója volt az International Auxiliary Language Associationnek (IALA), melynek keretében 1936-tól szerkesztették az új nemzetközi segédnyelvet, az interlingvát. Gode elsősorban a nemzetközi szókincsre alapozta nyelvét (olyan szavakra, amelyek a legtöbb európai nyelvben megtalálhatók), melynek szótára, majd nyelvtana 1951-ben jelent meg.

1953-tól, miután az IALA beszüntette a működését, Gode főként orvosi és tudományos műveket fordított interlingvára. Fordításaival számos díjat is nyert, többek között a American Medical Writers' Association Harald Swanberg Distinguished Service Award nevű díját, valamint a Fédération Internationale des Traducteurs díját.

Társalapítója volt az American Translators Associationnek, mely később a díját Goderól nevezte el.

Gode egy kórházban, rákban halt meg 1970-ben, feleségét és két gyermekét hagyva maga után.

Jegyzetek


  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b BnF források (francia nyelven)
  • Nyelvészetportál
  • USA-portálKategóriák: Interlingva nyelv | Német nyelvészek | Amerikai nyelvészek | 1906-ban született személyek | 1970-ben elhunyt személyek | Szakírók


Dátum: 27.03.2021 10:10:58 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.