Alias (televíziós sorozat) - huwiki.org

Alias (televíziós sorozat)Alias
(Alias)
Műfaj akció – krimi – drámasci-fi

Alkotó J. J. Abrams
Főszereplő lásd főszereplők
Zeneszerző Michael Giacchino

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok105 (5 évad)
(+1 rövid animáció) (epizódlista)
Gyártás
Részenkénti játékidő Kb. 42 perc
Gyártó Bad Robot Productions
Forgalmazó Disney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adó ABC
Eredeti sugárzás2001. szeptember 30.2006. május 22.
Első magyar adó AXN Crime, RTL Klub
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Alias témájú médiaállományokat.

Az Alias egy tévésorozat, ami a krimi, az akció és a drámai elemeket keveri. Először az USA-ban sugározták 2001. szeptember 30-án az ABC csatornán, Magyarországon az első két évadot az RTL Klub sugározta. A sorozat alapötlete J. J. Abramstől (Armageddon, Felicity, Lost) származik. A főszereplő Jennifer Garner Sydney Bristow szerepét alakítja, egy CIA ügynököt, akit gyakran egy színes, új álruhában láthatunk, amint titkos bevetésen van a világ számos pontján.

A történet fő vonalát Milo Rambaldi találmányainak és műalkotásainak keresése és visszaszerzése adta. Rambaldi egy kitalált személy a reneszánsz korból, úgy tekintettek rá, mint akiben a feltaláló Leonardo da Vinci találkozik a próféta Nostradamusszal. Ez a cselekményszál és számos, a sorozatban használt technológia teszi az Aliast egyben sci-fivé is.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Főszereplők

Szereplők Színészek Főszereplőként Mellékszereplőként Magyar Szinkronszínészek
Epizód Évad Évad
Sydney Bristow,
Julia Thorne
Jennifer Garner 1–105 1–5 Kisfalvi Krisztina
Arvin Sloane Ron Rifkin 1–105 1–5 Barbinek Péter
Michael Vaughn Michael Vartan 1–88 1–4 5 Czvetkó Sándor
William „Will“ Tippin Bradley Cooper 1–44 1–2 3, 5 Rajkai Zoltán
Marcus Dixon Carl Lumbly 1–105 1–5 Jakab Csaba
Marshall Flinkman Kevin Weisman 1–105 1–5 Sótonyi Gábor
Jack Bristow Victor Garber 1–105 1–5 Kőszegi Ákos
Francine „Francie“ Calfo,
Allison Georgia Doren
Merrin Dungey 1–44 1–2 3, 5 Náray Erika
Julian Sark David Anders 23–66 2–3 1, 4–5 Kapácsy Miklós
Irina Derevko
(Laura Bristow)
Lena Olin 23–44 2 4–5 Andresz Kati
Eric Weiss Greg Grunberg 45–88 3–4 1–2, 5 Damu Roland,
Zámbori Soma
Lauren Reed Melissa George 45–66 3 4 Nyírő Eszter
Nadia Santos Mía Maestro 68–88 4 3, 5 Törtei Tünde
Rachel Gibson Rachel Nichols 89–105 5 Mezey Kitty
Thomas Grace Balthazar Getty 89–104 5 Viczián Ottó
Renée Rienne Élodie Bouchez 89–97 5 5 Kerekes Andrea
Kelly Peyton Amy Acker 98–105 5 5 Kiss Virág

Vendégszínészek

 • Angus Scrimm mint Calvin McCullough (1–2, 4)
 • Gina Torres mint Anna Espinosa (1, 4–5)
 • Edward Atterton mint Dr. Daniel 'Danny' Hecht (1)
 • Sarah Shahi mint Jenny (1)
 • Quentin Tarantino mint McKenas Cole (1, 3)
 • Tony Amendola mint Tambor Barceló Ügynök (SD-6) (2)
 • Joey Slotnick mint Steven Haladki (1)
 • Patricia Wettig mint Dr. Judy Barnett (1–3)
 • Amy Irving mint Emily Sloane (1–2, 4)
 • Terry O’Quinn mint Kendall (1–3)
 • Peter Berg mint Noah Hicks (1)

Karakterek


Sydney Bristow:

Jack Bristow:

Arvin Sloane:

Michael Vaughn:

Marcus Dixon:

Will Tippin:

A stáb


A sorozatot a Touchstone Television és a Bad Robot Production készítette Los Angeles területén. Annak ellenére, hogy a sorozat szinte a világ minden pontján játszódik, csak egy epizódot forgattak Los Angelesen kívül (Las Vegasban).

Tartalom


Alább a cselekmény részletei következnek!

1. évad

Az 1. évad kezdete előtt 7 évvel Sydney Bristow egyetemi hallgató volt, amikor felkeresték és munkát ajánlottak neki a CIA egy titkos részlegénél, az SD-6-nál. Elfogadta az ajánlatot, és hamarosan ügynökké képezték ki. A bevezető részben elárulja vőlegényének, Dannynek, hogy ő valójában egy kém. Amiatt, hogy egy kívülállónak felfedte az SD-6 létezését, az SD-6 vezetője meggyilkoltatta Dannyt.

Ezután Sydney apja, Jack Bristow (szintén SD-6 ügynök) elárulta neki, hogy az SD-6 nem a CIA, hanem a Tizenkettek Szövetségének része. Egy olyan szervezetnek, amely az Egyesült Államok ellensége. Sydney ekkor felajánlotta szolgálatait az igazi CIA-nek, és kettős ügynökként működött tovább. Megkezdte hosszú és fáradságos munkáját, hogy belülről bomlassza fel az SD-6-ot. Hamar rájön, hogy az apja is a CIA kettős ügynöke.

A fő cselekmények az 1. évadban: Sydney eltitkolja a hármas-személyét a barátai elől, mind a személyes életében, mind az SD-6-os munkájában; Will Tippin nyomoz Danny halálával kapcsolatban; és Sydney anyjának különös múltjára is fény derül.

2. évad

A második évad Sydney anyjának, Irina Derevkónak a bemutatásával kezdődik. Irina fontos része lesz a sorozatnak. A 2. évad közepétől számos fordulat következik be, kezdve azzal, hogy Sydney sikeresen megsemmisíti az SD-6-ot (miután értékes információkat szereztek meg egy repülőn lévő SD-6 szerverről), és hivatalos CIA-ügynökké válik. Azonban továbbra is keresik az SD-6 volt vezetőjét, Arvin Sloane-t és társát, Julian Sarkot, valamint a Rambaldi alkotásokat. Marcus Dixon és Marshall Flinkman megtudja az igazat az SD-6-ról, és ezek után szintén csatlakoznak a CIA-hoz.

Az évad második felében kiderül, hogy Sydney legjobb barátnőjét, Francie Calfót megölték, és helyére Allison Dorent állították. Allisont átalakították, hogy pontosan úgy nézzen ki, mint Francie. A feladata az volt, hogy kémkedjen Sydney és Will után. Az évad végén Sydney felfedezi Francie valódi személyét, majd egy vad küzdelem után Hongkongban tér magához. Vaughntól megtudja, hogy már csaknem két éve nem tudnak róla semmit, és azt hitték, hogy meghalt. Valamint, hogy szerelme, Vaughn megházasodott.

3. évad

A 3. évad a 2. évad befejezése után 2 évvel játszódik, mialatt Sydneyt keresték és feltételezték, hogy meghalt, egy erősen megégett holttest DNS-elemzése győzte meg a családját és a barátait a haláláról.

Az igazság az, hogy Sydneyt egy terrorista szervezet a Társaság rabolta el. Megpróbáltak rajta agymosást végezni, hogy azt higgye, hogy ő egy bérgyilkos, Julia Thorne. Végül is Sydney szándékosan töröltette erre a két évre vonatkozó emlékeit azzal a szándékkal, hogy elfelejtsen néhány tettet, amit Juliaként hajtott végre, és hogy biztosítsa, hogy egy Rambaldi-alkotás soha ne kerüljön elő.

Amint Sydney visszatér, az eltűnése után kezd nyomozni, mialatt csatlakozik a CIA-hoz. Szembesül a ténnyel, hogy Arvin Sloane bűnbocsánatot kapott, és a világ humanitáriusként ismeri. Michael Vaughn feleségül vett egy NSC ügynököt, Lauren Reedet. Reedről kiderül, hogy a Társaság tagja, és Julian Sark szeretője. Az NSC (National Security Council, Nemzeti Biztonsági Tanács) egy kormányszervezet, ami óriási, ellenőrizetlen hatalommal bír, nagy befolyással van a CIA-re, és a céljai kérdésesek.

4. évad

A 4. évad ott kezdődik, ahol a 3. véget ért. Sydney felfedez egy megdöbbentő, titkos dokumentumot: "S.A.B. 47 Project". A dokumentum értelmében Jack Bristow engedélyt kapott, hogy megölje Sydney anyját, aki egy titokzatos megállapodást kötött Sydney életére. (Amit a készítők ebben az esetben csináltak, annak szaknyelvi megnevezése: retcon. A szó a retroactive continuity rövidítése, amelyet nagyjából visszamenőleg érvényes folytatásnak lehetne fordítani. Ez azt jelenti, hogy a sorozatban történik valami, ami újraértelmezi az addig történteket, jelen esetben Lena Olin színésznő távozása a sorozatból, illetve az első oldal nyilvánvalóvá teszi Sydney előtt, hogy egy aktív projektben szerepelt, ami 1975. április 17-én indult, valószínűleg utalás a Karácsony tervre.)

Sydney csatlakozik a CIA egy titkos működésű osztályához, ami az SD-6-hoz hasonlóan nem hivatalos szerv, vezetője pedig Arvin Sloane. Az új részleg neve APO: Authorized Personnel Only(durva fordításban: Belépés Csak Engedéllyel). Az APO tagjai (Slone által kiválasztva): Jack, Vaughn, Sydney korábbi társa (és a 3. évad CIA igazgatója), Marcus Dixon, a számítógépes és technikai zseni, Marshall Flinkman, és Vaughn legjobb barátja Eric Weiss (miután Sydney és Vaughn megmentették; korábban azt hitte, hogy mindketten kiléptek a CIA-tól). Sloane lánya és Sydney féltestvére, Nadia Santos szintén csatlakozik az APO-hoz.

Az évad alatt egy Arvin Sloane imposztor, viccesen Arvin klónnak nevezve, megszerzi a technológiát, amivel végrehajthatja a Rambaldi által megjósolt apokalipszist. Az Omnifamot használva, az igazi Sloane megfertőzte a világ ivóvízkészletét olyan anyagokkal, amelyek béke és nyugalom érzetet okoznak. Jóllehet ezek az érzések az ellenkezőjére változtathatók a Mueller-készülékkel. A harmadik Derevko nővér, Elena épített egy óriási Mueller-készüléket Oroszországban, Sovogdában, ami a lakosokat őrültté változtatta. Sydney, Jack, Irina, Nadia és Vaughn ejtőernyővel a helyszínre ugranak, elpusztítják a készüléket, és megölik Elenát. De Nadia megfertőződik Sovogda ivóvizével, és őrültté válik. Sydneyre támad, ezért Sloane kénytelen lelőni a saját lányát. Nadiát később mesterségesen kómában tartják, amíg a gyógymódot keresik.

Az évad Sydney és Vaughn eljegyzésével ér véget. Egy Santa Barbara-i úton Vaughn elárul egy megdöbbentő titkot: a neve valójában nem Michael Vaughn; a legelső találkozásuk nem volt véletlen; és hogy a hűsége nem teljes a CIA-hoz. Mielőtt elárult volna több információt, az autójukba ütközik egy másik autó, és az évad véget ér.

5. évad

Az 5. évad kezdetén Vaughnt elrabolják. Sydney megtudja, hogy gyanakszanak Vaughnra, hogy kettős ügynök, és hogy a baleset a férfi kimenekítésére szolgált. Vaughn később elmenekül, és elmondja Sydneynek, hogy az igazi neve André Michaux. Egy titkos csoport, az Ötödik Prófécia után nyomoz, aminek egyszer az apja tagja volt. Egy akció során, melyben az Ötödik Prófécia egyik könyvét kell visszaszerezniük, Sydney kap egy hívást az orvosától, miszerint terhes. Vaughnt később lelövi az Ötödik Prófécia egyik tagja, Gordon Dean, és (látszólag) meghal. Négy hónappal később, amint Sydney folytatja a kutatást Vaughn halálával kapcsolatban, együtt dolgozik egy bérgyilkosnővel, Renée Rienne-nel, azzal a céllal, hogy felfedjék az Ötödik Prófécia belső működését, illetve hogy nyomon kövessék Dean bűnszervezetét, a Fészert, ami az SD-6-hoz hasonlóan a CIA titkos részlegének adja ki magát.

Két új taggal bővül az APO, Weiss helyett, akinek Washingtonban ajánlanak fel egy új állást, illetve Nadia helyett, aki még mindig kómában van. Thomas Grace egy vakmerő, fiatal ügynök nem éppen szabályszerű módszerekkel, emiatt gyakran összeütközésbe kerül Sydneyvel. Rachel Gibson számítógép specialista, aki Sydneyhez hasonlóan, abban a hitben élt, hogy a CIA-nak dolgozik, és ezután a Fészerben kettős ügynökként dolgozik, míg Dean meg nem semmisíti a főhadiszállást.

Egy mellékcselekményben Arvin Sloane a saját megszállottságát követve, gyógymódot keres Nadiának. A 4. évadban történt események miatt Sloane börtönbe kerül, de kiszabadul, miután Dean nyomást gyakorol az ítélőbizottságra. A szabadságáért cserébe Sloane Deannek kémkedik az APO-nál. Nem tudva Sloane új elkötelezettségéről, Jack egyetért azzal, hogy Sloane-t visszavegyék az APO-hoz, és hogy a szervezet erőforrásait használva gyógymódot keressen a lányának.

A sorozat végén fény derül Sloane végső céljára, a halhatatlanságra, amiért Nadia életét is képes feláldozni. Azonban örökre csapdába esik Rambaldi barlangjában a halálos sérülést szenvedett Jack miatt, aki feláldozza önmagát azért, hogy megbosszulja a Sydneynek okozott rengeteg fájdalmat. Sydney követi Sarkot és a Horizontot Hong Kongba, hogy megtalálja Irinát. A végső harc után Irina lezuhan a mélybe.

A sorozat több évet előrelépve a jövőben ér véget. Sydney és Vaughn visszavonultak, és házasok. Második gyermekük neve Jack, Sydney apjának tiszteletére. A kislány Isabelle ugyanazokkal az adottságokkal rendelkezik, amelyek Sydneyt jellemezték; olyan veleszületett képességek, amelyek tökéletes ügynökké tehetik. Jóllehet Isabelle megoldja ugyanazt a CIA tesztet, amit Sydney is ennyi évesen, mégsem követi anyját ezen a kimerítő és veszélyes pályán.

DVD


Évad Megjelenés Ideje
1. évad 2007. november 29.
2. évad 2008. szeptember 8.
3. évad 2008. november 9.
4. évad 2008. december 4.
5. évad 2009. február 20.

1. évad

Az 1. évad Magyarországon 2007. november 29-én jelent meg. A csomag 6 DVD-n tartalmazza a teljes 1. évadot és az extrákat.

Extrák:

2. évad

A 2. évad Magyarországon 2008. szeptember 8-án jelent meg. A csomag 6 DVD-n tartalmazza a teljes 2. évadot és az extrákat.

Extrák:

3. évad

A 3. évad Magyarországon 2008. november 9-én jelent meg. A csomag 6 DVD-n tartalmazza a teljes 3. évadot és az extrákat.

Extrák:

4. évad

A 4. évad Magyarországon 2008. december 4-én jelent meg. A csomag 6 DVD-n tartalmazza a teljes 4. évadot és az extrákat.

Extrák:

5. évad

Az 5. évad Magyarországon 2009. február 20-án jelent meg. A csomag 5 DVD-n tartalmazza a teljes 5. évadot és az extrákat.

Extrák:

A DVD-ket az InterCom adta ki.

Nézettség


Évad Vetítési Időpont (USA) Évad kezdés Évad befejezés Vetítés éve Besorolás Nézettség
(millióban)
1 Vasárnap 21:00 (Szeptember 30., 2001 - Május 12., 2002) Szeptember 30., 2001 Május 12., 2002 2001-2002 #58 9.7
2 Vasárnap 21:00 (Szeptember 29., 2002 - Május 4., 2003) Szeptember 29., 2002 Május 4., 2003 2002-2003 #78 9.0
3 Vasárnap 21:00 (Szeptember 28., 2003 - Május 23., 2004) Szeptember 28., 2003 Május 23., 2004 2003-2004 #78 8.2
4 Szerda 21:00 (Január 5., 2005 - Május 25., 2005) Január 5., 2005 Május 25., 2005 2004-2005 #40 10.3
5 Csütörtök 20:00 (Szeptember 29., 2005 - November 17., 2005)
Szerda 22:00 (December 7., 2005 - December 14., 2005)
Szerda 20:00 (Április 19., 2006 - Május 17., 2006)
Hétfő 21:00 (Május 22., 2006)
Szeptember 29., 2005 Május 22., 2006 2005-2006 #93 7.2

Témák


Főcím


Az Alias eltér a többi amerikai drámasorozattól abban a tekintetben, hogy a főcím csak egy hosszabb esemény után jelenik meg, ez néha akár több mint 15 perc is lehet. Néhány szempontból utánozza a James Bond filmeket, amelyek főcímét ugyancsak több perc után mutatják be. Az egyes epizódoktól függően a stáblista néha a szereplőkkel együtt jelenik meg, abból az okból, hogy a sorozat címe majd csak az epizód végén tűnik fel, tehát egyes részekben egyáltalán nincs főcím.

Ahogy a főcím megjelenik, az ALIAS betűinek negatívjai villannak fel egyesével. Az "S" jelenik meg utoljára, mely végig inverz is marad. Gyakorlatilag minden epizódban egy város vagy egy helység neve tűnik fel ugyanabban a betűtípusban, és az egyik negatív betűre ráközelítve tárul elénk a jelenet.

Az első három évadban egy minimalista főcímet alkalmaztak, melyben csak a színészek neve volt látható, mialatt betűről betűre megjelent a sorozat címe. Egy képkocka alatt – miközben Victor Garber nevét látjuk – az Alias címen megjelenik a Rambaldi szem ( <O> ).

A negyedik évadtól egy rövidebb, feltűnőbb főcímet vezettek be, ami igazodik az új, gyorsabb cselekményhez. Ahogy megjelenik a szereplők neve, Sydney 52 képben 47 különböző álruhában látható gyorsan váltakozva. A zárókép pedig a harmadik évad első epizódjából származik, amint Sydney elsüt egy fegyvert.

Az ötödik évadnak új főcímet terveztek, mivel az előző változatot sok kritika érte, miszerint nehezen olvasható a színészek neve (amióta Jennifer Garner sok képén látható a Rambaldi szem), és hogy kizárólag Garnerre koncentrál. Most először bemutatják a főszereplőket, amikor a nevük megjelenik. Az ekkor hallható zene az előzőeknek egy remix változata. Amikor az ALIAS betűi megjelennek, a felvillanások valójában Morse-kódok. A megfejtés AGENT KANE. Az évad első fele alatt Elodie Bouchez jelent meg a főcímben, de a "Maternal Instincts" (5. évad 11. rész) című epizódtól vendégszereplővé válik, és helyette Amy Ackert láthatjuk.

A legtöbb első évados epizód Sydney Bristow bemutatásával kezdődik, történetét ő maga meséli el. A második évad első felében ezt a szerepet egy férfihang veszi át.

Idő


Az Alias első évada 2001-ben kezdődik, ugyanabban az évben, amikor a sorozatot bemutatták. Az utalás a Homeland Securityre az első évad során azt sugallja, hogy a sorozat nem sokkal 2001. szeptember 11. előtt vagy után kezdődik (jóllehet nincs közvetlen utalás a sorozatban szeptember 11-ére, de a második évad egyik epizódjában hivatkoznak Oszáma bin Ládenre). Az 1. évadban minden egyes epizód nagyjából egy hét eseményeit meséli el Sydney életéből. Néhány epizódban a világ valós eseményeit is megemlítik. Például egy részben Sydney azt javasolja Vaughnnak, hogy menjenek el egy L.A. Kings meccsre, amelyen az Islanders játszik. Ez a mérkőzés kb. ugyanabban az időben volt, amikor az epizódot bemutatták, 2002. január 20-án.

A 2. évad fináléja, melyben kiderül, hogy Sydney 2 évet elveszített az életéből, azt sugallhatja, hogy a 3. évaddal két évet visszamegyünk az időben, hogy a sorozat kövesse a valós időt, jóllehet ebben nem volt mindig következetes. Például a 3. évad 17. epizódjában (adásba kerülése 2004. március 28.) Lauren naptárában a 2004. március 26-i dátum olvasható. Az egyetlen tény, ami ellentmondásos, az állítólagosan halott Irina Derevko sírkövén lévő dátum (2004), ami azt bizonyítja, hogy a sorozat még mindig a valós időben játszódik, nem pedig 2 évre a jövőben. Sydney egy kijelentést tesz az 5. évad 1. epizódjában, miszerint az Ötödik Prófécia figyelemmel kísérte őt azóta, mióta belépett az SD-6-hoz, ez beleillik a sorozat időmenetébe. És végül egy visszaugrást is megfigyelhetünk az időben. Az 5. évad 5. epizódjában (Out of the Box) Renée azt mondja dr. Desantisnak – apja genetikai másának – hogy akkor 2006 van. Ez tűnik az első közvetlen utalásnak az események aktuális időpontjára.

További információk


 • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2001-ben bemutatott amerikai televíziós sorozatok | Az ABC saját gyártású műsorai | 2006-ban befejezett amerikai televíziós sorozatok


Dátum: 24.01.2021 10:52:53 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.