AltheimAltheim
A Szt. Lőrinc-plébániatemplom

Altheim címere
Közigazgatás
Ország Ausztria
Tartomány Felső-Ausztria
Járás Braunau am Inn-i járás
Irányítószám 4950
Körzethívószám 07723
Forgalmi rendszám BR
Népesség
Teljes népesség4839 fő (2018. jan. 1.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Tszf. magasság363 m
Terület22,66 km²
Időzóna CET, UTC+1
Elhelyezkedése
Altheim
Pozíció Ausztria térképén
é. sz. 48° 15′, k. h. 13° 14′
Altheim weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Altheim témájú médiaállományokat.

Altheim osztrák város Felső-Ausztria Braunau am Inn-i járásában. 2019 januárjában 4933 lakosa volt.

Tartalomjegyzék

Elhelyezkedése


Altheim Felső-Ausztria Innviertel régiójában fekszik, az Innvierteli-dombság és az Inn-völgy találkozásánál, a Mühlheimer Ache folyó mentén. Területének 11,1%-a erdő, 74,3% áll mezőgazdasági művelés alatt. Az önkormányzat 15 településrészt és falut egyesít: Altheim, Diepolding, Englwertsham, Gallenberg, Gaugsham, Kling, Lehen, Lüfteneck, Mauernberg, Schwaig, Stern, Wagham, Weidenthal, Weirading és Wolfegg.

A környező önkormányzatok: délkeletre Polling im Innkreis és Sankt Veit im Innkreis, délre Roßbach, délnyugatra Treubach, nyugatra Moosbach és Weng im Innkreis, északra Mühlheim am Inn, északkeletre Geinberg.

Története


Altheimet először 903-ban említik. 1581-ben V. Vilmos bajor herceg mezővárosi jogokkal ruházta fel. A település alapításától kezdve egészen 1779-ig Bajorországhoz tartozott, amikor azonban a bajor örökösödési háborút lezáró tescheni béke következtében a teljes Innviertel Ausztriához került át. A napóleoni háborúk során 1809-ben a régiót a franciákkal szövetséges Bajorország visszakapta, majd Napóleon bukása után ismét Ausztriáé lett.

A köztársaság 1918-as megalakulásakor Altheimet Felső-Ausztria tartományhoz sorolták. Miután Ausztria 1938-ban csatlakozott a Német Birodalomhoz, az Oberdonaui gau része lett; egy évvel később egyesítették a szomszédos Sankt Laurenz községgel. A második világháború után visszakerült Felső-Ausztriához. Altheim 2003-ban kapott városi rangot.

Lakosság


Az altheimi önkormányzat területén 2019 januárjában 4933 fő élt. A lakosságszám 1971 óta nagyjából egy szinten maradt. 2016-ban a helybeliek 88,3%-a volt osztrák állampolgár; a külföldiek közül 2,7% a régi (2004 előtti), 4,9% az új EU-tagállamokból érkezett. 3,3% a volt Jugoszlávia (Szlovénia és Horvátország nélkül) vagy Törökország, 0,9% egyéb országok polgára. 2001-ben a lakosok 88,4%-a római katolikusnak, 1,3% evangélikusnak, 4% mohamedánnak, 4% pedig felekezeten kívülinek vallotta magát. Ugyanekkor 6 magyar élt a városban; a legnagyobb nemzetiségi csoportot a német (94,5%) mellett a horvátok (2,2%) és a bosnyákok (1,2%) alkották.

A lakosság számának változása:

Látnivalók


Híres altheimiek


Jegyzetek


Források


Fordítás


  • Földrajzportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Felső-Ausztria települései


Dátum: 31.03.2021 03:52:59 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.