Alun Armstrong - huwiki.org

Alun ArmstrongAlun Armstrong
Életrajzi adatok
Születési név Alun Armstrong
Született 1946. július 17. (74 éves)[1][2]
Annfield Plain
Gyermekei Joe Armstrong
Pályafutása
Aktív évek 1971–napjainkig
További díjak
  • Laurence Olivier-díj
  • Laurence Olivier Award for Best Actor in a Musical

Alun Armstrong IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Alun Armstrong témájú médiaállományokat.

Alun Armstrong (Annfield Plain, 1946. július 17. –) angol színész.

Életpályája


Armstrong színpadi színészként kezdte pályafutását. Filmvásznon 1971-ben debütált a Michael Caine főszereplésével készült Öld meg Cartert! (Get Carter) című akciófilmben. A '70-es években azonban inkább csak tévésorozatokban kapott epizódszerepeket. 1977-ben még Ridley Scott osztott rá egy kisebb szerepet a Párbajhősök (The Duellists) című napóleoni háborúk idején játszódó filmben, melyben Keith Carradine, Harvey Keitel, Albert Finney és Edward Fox mellett kapott lehetőséget. Armstrong pályafutásában a '80-as éveket is inkább a televíziózással lehet összekötni, de fontos szerepet játszott az 1983-ban készült Támadás a Krull bolygó ellen (Krull) című fantasyban.

1992-ben ismét Michael Caine mellett bukkant fel a Blue Ice című akcióthrillerben. 1994-ben Mike Newell Várva várt nagy kaland (An Awfully Big Adventure) című filmjében szerepelt Alan Rickman és Hugh Grant partnereként. 1999-ben Ralph Fiennes és Liv Tyler mellett tűnt fel az Anyeginben (Onegin), Alekszandr Szergejevics Puskin művéből adaptált filmdrámában.

2000-ben egy hollywoodi produkcióban lehetett látni Armstrongot, a Túszharcban (Proof of Life), Russell Crowe és Meg Ryan oldalán, majd jött A felejtés virágai (Harrison's Flowers) című, a délszláv háború idején játszódó dráma. Egy évvel később A múmia visszatér (The Mummy Returns) című kalandmoziban volt látható Brendan Fraser, Rachel Weisz és John Hannah mellett. 2003-ban a furcsa hangvételű, a dán Thomas Vinterberg rendezte, A végső megoldás: szerelemben (It's All About Love) játszott, a partnerei Joaquin Phoenix, Sean Penn és Claire Danes voltak. 2005-ben Roman Polański bízott rá szerepet, a filmszakma által is jól fogadott új Twist Olivér adaptációban. 2006-ban az Eragon című fantasyban a főhős nagybátyját formálta meg.

Filmjei


Jegyzetek


  1. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)Kategóriák: Angol színészek | 1946-ban született személyek | Élő személyek


Dátum: 31.08.2020 12:14:09 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.