Andrew Lesnie - huwiki.org

Andrew LesnieAndrew Lesnie
Született 1956. január 1.
Sydney, Új-Dél-Wales, Ausztrália
Elhunyt 2015. április 27. (59 évesen)
Sydney, Új-Dél-Wales, Ausztrália
Állampolgársága ausztrál
Foglalkozása operatőr
Iskolái Australian Film Television and Radio School
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus

Andrew Lesnie (Sydney, Új-Dél-Wales, 1956. január 1.Sydney, Új-Dél-Wales, 2015. április 27.)[1][2] ausztrál operatőr. Legismertebb munkái a Gyűrűk ura és a Hobbit című filmsorozatok, melyek epizódjai közül a Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége című filmért 2002-ben megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-, valamint a Gyűrűk Ura: A király visszatér című filmért 2004-ben a legjobb operatőrnek járó BAFTA-díjat.

Tartalomjegyzék

Pályafutása


Pályáját segédoperatőrként és világosítóként kezdte, a 80-as évek közepétől pedig már vezető operatőrként is helyt állt; könnyedebb filmekben és fajsúlyosabb darabokban egyaránt bizonyította kvalitásait. A Babe után az igazán komoly szakmai kihívást A A Gyűrűk Ura: A Gyűrű Szövetsége jelentette Lesnie számára, melyet olyan sikeresen abszolvált, hogy munkájáért Oscar-díjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia: az operatőr a díjat az időközben elhalálozott fővilágosítónak, Brian Bansgrove-nak ajánlotta.

Munkamódszere


Lesnie elmondása szerint maximalista, számára a film soha nincs igazából készen, legfeljebb befejezik, vagy azért, mert a forgatásra szánt összeg elfogyott, vagy, mert szorít a határidő. Lesnie szakmailag a terepmunkát nehezebb feladatnak tekinti, mint a stúdióban elkészítendő felvételeket, és úgy gondolja, hogy mindig akad mit javítani egy film színeinek tónusán és minőségén.

Főbb munkái


Hivatkozások


Források


További információk

Kategóriák: Ausztrál operatőrök | 1956-ban született személyek | 2015-ben elhunyt személyek


Dátum: 23.01.2021 06:05:04 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.