Andrew Sachs - huwiki.org

Andrew SachsAndrew Sachs
Életrajzi adatok
Születési név Andreas Siegfried Sachs
Született 1930. április 7.[1][2][3][4][5][6]
Berlin
Elhunyt 2016. november 23. (86 évesen)[7][3][4][5][6]
Denville Hall
Gyermekei John Sachs
Pályafutása
Iskolái William Ellis School
Aktív évek 1958–2016
Híres szerepei Manuel
(Waczak szálló)

Andrew Sachs IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrew Sachs témájú médiaállományokat.

Andrew Sachs, Andreas Siegfried Sachs (Berlin, Németország, 1930. április 7.2016. november 23.) BAFTA-díjra jelölt német származású angol színész. Nevét a brit televízióban tette ismertté, legemlékezetesebb alakítása Manuel megformálása volt a Waczak szálló című sorozatban.

Tartalomjegyzék

Életpályája


Andrew Berlinben született Katharina Schrott-Fiecht könyvtárosnő és Hans Emil Sachs zsidó származású biztosítási ügynök fiaként.[8][9] Nyolcéves korában a náci uralom zsidókkal való bánásmódja miatt a szüleivel Angliába költözött.[10][11] A család Észak-Londonban telepedett le, ő maga haláláig Kilburnben élt.[12]

Andrew Melody Lang-ot vette feleségül, aki az egyik Waczak szálló-részben ("Basil, a patkány") szerepelt, mint Mrs. Taylor.

Pályafutása


Andrew 1959-ben jelent meg először a vásznon, a The Night We Dropped a Clanger című filmben. Az 1960-as években számos televíziós sorozatban bukkant fel, mint pl. Az Angyal (1962).

Leghíresebb szerepét 1975–1979 között alakította: a Waczak szálló című abszurd humorú sorozat csetlő-botló, angolul alig értő spanyol pincérét, hordárját: Manuelt. A televíziózáson túl számos alkalommal adta hangját hangos könyvekhez, vagy narrátorkodott dokumentumfilmekben.

1977-ben megjelent a Foglalkoznak már önnel? című sorozat alapján készült azonos című filmben is, ahol - hűen az általa alakított spanyol figurához - ismét egy spanyol személyt formált meg.

Betegsége és halála


2012-ben Sachsot egyszeri súlyos szélütés érte, amitől kerekesszékbe kényszerült és már nem volt képes beszélni. Egy northwoodi kezelőotthonban halt meg négy évvel később. Halálát csak temetése napján (december 1.) jelentették be.

2016. december 2-án a BBC Sachs emlékének tisztelegve leadta a Waczak szálló Kommunikációs problémák c. epizódját. John Cleese egykori kollégájának halála kapcsán úgy nyilatkozott, hogy egy rendkívül elragadó ember volt (sweet, sweet man).

Filmjei


Jegyzetek

Kategóriák: Angol színészek | 1930-ban született személyek | 2016-ban elhunyt személyek


Dátum: 30.08.2020 07:05:17 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.