Appennini-félszigetAppennini-félsziget
Az Appennini-félsziget műholdfelvételen
Közigazgatás
Ország  Olaszország,
 San Marino,
 Vatikán
Legnagyobb településRóma
Népesség
Teljes népességismeretlen
Róma népessége2 644 576 fő (2013) +/-
Földrajzi adatok
Fekvése Földközi-tenger
Terület149 000 km²
Hosszúságkb. 1000 km
Szélesség150–230 km
Legmagasabb pont Corno Grande (a Gran Sasso d’Italia hegységben) (2912 m)
Elhelyezkedése
Appennini-félsziget
Pozíció Európa térképén
é. sz. 42° 00′, k. h. 13° 20′
A Wikimédia Commons tartalmaz Appennini-félsziget témájú médiaállományokat.

Az Appennini-félsziget (olaszul: Penisola appenninica) egyike Dél-Európa három nagy félszigetének (az Ibériai- és a Balkán-félsziget mellett). A völgyétől indul és mintegy 1000 km hosszan, déli irányban benyúlik a Földközi-tengerbe. Jellegzetes alakja miatt gyakran az olasz csizmaként (olaszul Lo Stivale) emlegetik. Alakját három félszigetnek köszönheti: a Calabriai-félsziget a csizma orra, a Salentói-félsziget a csizma sarka, míg a Gargano-félsziget a sarkantyú.

Nyugaton a Ligur-tenger és a Tirrén-tenger határolják, délen a Jón-tenger, keleten pedig az Adriai-tenger. A félsziget gerincét a névadó Appenninek hegyvonulat alkotja.

A félsziget San Marinót és Vatikánt kivéve teljes egészében Olaszországhoz tartozik.

Források


  • Földrajz-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Olaszország félszigetei


Dátum: 02.04.2021 03:54:00 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.