Aráni ábécéAz aráni ábécé az aráni nyelv írására használt latin betűs ábécé. Alapvetően az okcitán ábécére épül, de nagy katalán befolyással. A latin ábécé mind a 26 betűjét használja:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z

A betűk nevei: a, be alta, ce, de, e, efa, ge, hach, i, jota, ca, ela, ema, ena, o, pe, cu, erra, essa, te, u, ve baisha, ve doble, ics, i grega, zeta.

A k, w, y betűk csak idegen eredetű szavakban és nevekben fordulhatnak elő.

Az ábécének nem részei – tehát a betűrendbe szervezést nem befolyásolják – a következő mellékjeles betűk: à, é, è, í, ó, ò, ú; ï, ü; ç. A középső pont (·) elválasztja az összetett betűket, például az s·h nem sh-ként ejtendő, hanem két különálló betű, az s és az h kapcsolataként.

  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin eredetű ábécék


Dátum: 01.04.2021 07:44:10 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.