ArakszAraksz
Az Araksz Julfa-Iran közelében (balra Irán, jobbra Nahicseván)
Közigazgatás
Országok  Törökország,  Irán,  Örményország,  Azerbajdzsán
Földrajzi adatok
Hossz955 km
Vízgyűjtő terület102000 km²
Forrás Erzurum, Törökország
Torkolat Kura folyó, Azerbajdzsán
é. sz. 39° 20′ 17″, k. h. 41° 19′ 42″
Elhelyezkedése
A Wikimédia Commons tartalmaz Araksz témájú médiaállományokat.

Az Araksz (vagy Arasz, Arax, Araxi, Araxész, Araz, Yeraskh; törökül Aras, örményül Արաքս, perzsául ارس, azeriül Araz, kurdul Aras vagy Araz; oroszul Аракс) folyó, amely a következő országokat keresztezi, vagy érinti: Törökország, Örményország, Irán és Azerbajdzsán. Hossza 955 kilométer, vízgyűjtője 102 000 km², és ezzel a Kaukázus egyik legnagyobb folyója.

Leírása


A törökországi Erzurum közelében ered. Digortól délkeletre veszi fel az Arpaçay folyó vizét a régi örmény főváros, Ani szomszédságában, ezután a török-örmény határon folyik, majd elhalad a Törökországot az azerbajdzsáni Nahicseván exklávéval összekötő korridor közelében. Ezután az iráni-nahicseváni, majd az iráni-örmény határon folyik, később az iráni-azerbajdzsáni határon, majd behatol Azerbajdzsánba, ahol Szabirabad falunál a Kurával (Azerbajdzsánban Kür) találkozik. A folyó neve innentől Kür, mert a Kura vízgyűjtője ugyan kisebb, de a két folyó találkozásánal vízszintje kétszer magasabb az Arakszénál.

Jobb oldali (déli) fő mellékfolyói: Zangmar, Szariszo, Ghotour, Hadzsilar, Kalibarr, Ilghena, Darreh és Balha. Bal oldali (északi) mellékfolyói: Ghareszo, Arpaçay, Metszamor, Hrazdan, Azat, Vedi, Arpa, Vorotan, Voghdji, Megri, Khacsin, Okhcsi, Kuri és Kandlan.[1]

Galéria


Jegyzetek


  1. (2001) "Chapter 8: Management of Water Resources and Quality" Environmental Performance Review of Armenia. United Nations Economic Commission for Europe
  • Törökország-portál
  • FöldrajzportálKategóriák: Törökország folyói | Azerbajdzsán folyói | Irán folyói | Örményország folyói | Kaukázus


Dátum: 01.04.2021 11:19:49 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.