ArdaArda a neve J. R. R. Tolkien Földjének, amelyet Ilúvatar eljövendő Gyermekeinek szánt. része. Arda egy világ, amely eredetileg lapos volt, majd miután Númenor elbukott, és a Valák kontinensét, Valinort eltávolították Ardáról, Arda átalakult, és gömbölyű lett.

Az Első Korban Valinoron kívül még fontos helyszín volt Beleriand, valamint Helcar beltengerének nyugati részén elterülő Cuiviénen, ahol a tündék felébredtek. Valinor és Beleriand között húzódott a Helcaraxë, azaz a Zajló Jég, ami egyfajta jégszorosként összekötötte e két kontinenst. Az emberek ébredésének helyszíne Hildórien Cuiviénentől délkeletre található terület.

Az Izzó Harag Háborúját követően, midőn a Valák a földre alászálltak és legyőzték az első gonoszt, Melkort; Beleriand megsemmisült. Egy része maradt csupán meg, ami Középfölde nyugati részét képező Lindon volt. Ez volt Arda Másodkora, ahol a legfontosabb helyszín Középfölde volt. Az emberek ekkor a Középföldét és Valinort elválasztó tengeren kaptak egy csillag alakú szigetet, Númenort. Majd Númenor megromlott és a Valák megsemmisítették a Másodkor végén a szigetet, valamint az ő birodalmukat, Valinort kiemelték a föld köreiből, így Arda gömb alakúvá változott. És ezzel kezdetét vette a Harmadkor.

  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde helyei


Dátum: 01.04.2021 07:46:10 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.