Aszmu-NikalAszmu-Nikal
Aszmu-Nikal pecsétje
Született i. e. 15. század
Elhunyt i. e. 1360
Állampolgársága Hettita Birodalom
Házastársa I. Arnuvandasz hettita király
Gyermekei
SzüleiNikalmati
I. Tudhalijasz hettita király
Foglalkozása consort
A Wikimédia Commons tartalmaz Aszmu-Nikal témájú médiaállományokat.

Aszmu-Nikal (ékírással 𒊩𒀸𒈬𒉌𒆗 MUNUSaš-mu-ni-kal/gal9, fAšmu-Nikal, vagy Ašmu-Ningal) I. (II.) Tudhalijasz és Nikalmati leánya, hettita hercegnő. I. Arnuvandasszal kötött házassága révén a Hettita Birodalom királynéja, bár pontosabb meghatározás, hogy Arnuvandasz volt Aszmu-Nikal révén király. A házasságból két fiuk született, Aszmu-Szarruma és Tudhalijasz. Címe SAL.LUGAL(.GAL) tawannanna.

A hattuszaszi irattár dokumentumai között három nagyon fontos szöveg említi a nevét. A CTH#375 („Arnuvandasz és Aszmu-Nikal imája”) a hettita vallási irodalom egyik remeke. Ebből tudjuk, hogy az arinnai napistennő papnője volt. A CTH#326 („A Viharisten és Aszmu-Nikal”) már a hettita mitológiához tartozik. Végül a CTH#252 („Utasítás Aszmu-Nikal sírjának őréhez”) ismét történeti jellegű.

Aszmu-Nikal a második hurri nevű királyné a királyi családban. Neve az ősi Ningal istennő hurri Nikal változatából származik. Anyja, Nikalmati volt az első. Elsőszülött fiának Aszmu-Nikal is hurri nevet adott, mTašmišarri. Arnuvandasz alatt a királyság északon és délen nehéz helyzetbe került, miközben keleten és délen szilárdan tartották kézben területeiket. A hurri név talán kizzuvatnai származásra utal, ahol az előző században Mitanni befolyása érvényesült.

Lásd még


Források


  • Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Hettita királynék | Az i. e. 14. században elhunyt személyek | Az i. e. 14. században született személyek


Dátum: 29.03.2021 12:48:31 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.