Az elszánt diplomataAz elszánt diplomata
The Constant Gardener
(The Constant Gardener)
2005-ös brit–német film
Rendező Fernando Meirelles
Producer Simon Channing Williams
AlapműElszánt diplomata
Műfaj
  • politikai thriller
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Jeffrey Caine
Főszerepben Ralph Fiennes
Rachel Weisz
Danny Huston
Bill Nighy
Pete Postlethwaite
Zene Alberto Iglesias
Operatőr César Charlone
Vágó Claire Simpson
Díszlettervező Mark Tildesley
Gyártás
Gyártó Potboiler Productions
Epsilon Motion Pictures
Scion Films Limited
UK Film Council
Vierte Babelsberg Film
Ország Egyesült Királyság
Németország
Nyelv angol
Játékidő 129 perc
Költségvetés 25 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Focus Features (USA)
SPI International (Magyarország)
Bemutató2005. augusztus 31. (USA)
2006. január 19. (Magyarország)
Díj(ak) 1 Oscar-díj
1 BAFTA-díj
1Golden Globe-díj
KorhatárR (USA)
16 (Magyarország)
Bevétel 33 579 797 dollár (USA)
82 466 670 dollár (összes)
További információk

Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) egy 2005-ben bemutatott, Oscar-, BAFTA- és Golden Globe-díj nyertes brit-amerikai-német-kínai filmdráma, John le Carré azonos című regénye alapján. A történet főszereplője Justin Quayle, aki a felesége meggyilkolásához vezető okok kutatására indul. A film rendezője az Isten városával nevet szerző brazil Fernando Meirelles, a film főszereplői pedig Ralph Fiennes és Rachel Weisz.

A forgatási munkálatok Loiyangalaniban és a kenyai Kiberában folytak. A film alkotói megalapították a Constant Gardener Trust-ot (Elszánt Diplomata Alapítvány), hogy biztosíthassák az alapvető tanulmányokat e két falu környékén. Weisz, Fiennes és le Carré mind a jótékonysági szervezet pártfogója.

Tartalomjegyzék

Szereplők


Szereplő Színész Magyar hang
Justin Quayle Ralph Fiennes Forgács Péter
Tessa Quayle Rachel Weisz Major Melinda
Sandy Woodrow Danny Huston Kőszegi Ákos
Sir Bernard Pellegrin Bill Nighy Áron László
Dr. Lorbeer / Dr. Brandt Pete Postlethwaite Borbiczky Ferenc

Forgatási helyszínek


Kritikák és visszhang


Egyes vélekedések szerint a film nem él a lehetőséggel, hogy komolyabb kritikával illesse a gyógyszeripart és egyes tevékenységeik Afrikára mért hatását. Sonia Shah, a The Nationben azt írja, a film "elhibázottan vádolja a Nagy Gyógyszeripar bűnrészességét az afrikai betegségekben és szegénységben", és nem hihetőnek nevezte, amit látott. Ty Burr a Boston Globe-tól úgy vélekedik, hogy a film lekicsinyíti "a nyugat humanitárius afrikai kapcsolatmegszakításának valódi sürgősségét. Ha a közönség otthon felnéz az Amnesty International weboldalára, nagyszerű – de ettől a film még nem lesz nagyon jó." A Village Voice munkatársa, Michael Atkinson kritikával illette a film azon mozzanatát, hogy a gyógyszeripar afrikai hatásainak kisebb részleteire koncentrál, ahelyett, hogy "a hatalmas állami bevételek és harmadik világ országainak biztosított sovány orvosi támogatások arányaira" világítana rá.

Érdekességek


Díjak


A filmet a következő kategóriákban jelölték a 2006-ban átadott Golden Globe-díjakra: legjobb film, legjobb rendező, legjobb mellékszereplő színésznő (Rachel Weisz). Weisz elnyerte a díjat alakításáért, csakúgy, mint a Screen Actors Guild Awardot. 2006. január 31-én a film négy Oscar-jelölést kapott, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb vágás és a legjobb női mellékszereplő kategóriákban. Rachel Weisz ismételten győzedelmeskedett, a másik három jelölést nem sikerült díjra váltani. Az elszánt diplomata hazájávan vezette a BAFTA-jelöltek listáját a maga tíz jelölésével, melyek között szerepelt a legjobb film és a legjobb brit film kategória is. Weisz és Fiennes is nominációt szerzett a főszereplő kategóriákban. Mindezek ellenére csupán egy díjat vitt haza a film, méghozzá a vágásért jutalmazták Claire Simpsont. Weisz és Fiennes ugyanakkor a London Critics Circle Film Awardson és a British Independent Film Awardson kiérdemelték alakításukért a megtiszteltetést. Weisz összesen öt díjat nyert színészi teljesítményéért. Az elszánt diplomata teljes egyenlege: 18 díj és további 40 jelölés a különböző díjátadókon.

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 2005 filmjei | Könyvadaptációk | Brit filmdrámák | Brit bűnügyi filmek | SPI-filmek | Amerikai bűnügyi filmek | Amerikai filmdrámák | Német filmdrámák | Német bűnügyi filmek | Kínai filmdrámák


Dátum: 01.04.2021 07:29:11 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.