Balrogok


(Balrog szócikkből átirányítva)


A balrogok a Tolkien által kitalált világ, Középfölde gonosz lényei. Tűzdémonok, akik a két sötét úr, Morgoth és Szauron szolgálatában álltak.

Tartalomjegyzék

Etimológia


A szó sinda nyelvű, így terjedt el Ardán. Eredeti formája azonban a quenya Valarauko (többes számban Valaraukar), mely a Vala: Erő hatalom, valamint a Rauko: Démon szavakból áll össze, így jelentése megközelítőleg erő-borzalom vagy hatalmas démon.

A balrogok eredete


A balrogok, épp úgy, mint az istarok, szintén maiák, tehát az alacsonyabb rangú ainuk közé tartoznak. Ők a tűzszellemek, kik már a Nagy Muzsika idején is Melkor szólamát kísérték.[forrás?] Morgoth hadseregében harcoltak, igen előkelő pozíciókat foglaltak el a ranglétrán. Több állítás szerint az Izzó Harag Háborújában több ezer balrog vett részt, máshol viszont Tolkien azt állítja hogy összesen kilenc balrog létezett. Vezérük Gothmog volt.

Melkor bukása után Szauron csatlósaivá váltak. Részt vettek az elsőkori nagy csaták többségén, és legtöbbjük az Izzó Harag Háborúja során pusztult el. Akik életben maradtak bevették magukat a föld alá.

A tündék szerint a balrog ellenségeik közül a leggyilkosabb, kivéve az Elsőt, aki ott székel a Sötét Toronyban."[1]

Mória balrogja


A Harmadkor 1980-adik évében Mória bányáiban előforduló mithril után kutatva a törpök felébresztették az egyik túlélőt, így menekülniük kellett a törptárnákból. Ekkor nevezték el e balrogot Durin Vesztének. Később a balrog az oda telepített orkok és trollok felett uralkodott, mígnem 3019-ben Gandalf végzett vele.[forrás?]

Gothmog


Gothmog Morgoth balrogjainak vezére, nevének jelenése "Rettenetes Vezér".

Gothmog története

Morgoth első kapitányaként ő vezette a Beleriandi Háborúk hat nagy csatáját: Doriath megtámadását; a Dagor-nuin-Giliathot; a Dagor Agrelebet; a Dagor Bragollachot; a Nirnaeth Arnoediadot és Gondolin ostromát. A Dagor-nuin-Giliath után megölte Feanort. A Dagor Bragollachban Glaurunggal együtt jött elő Angband kapuján, és megtörte a tündék ostromzárát.

A Nirnaeth Aernoediadban megölte Fingont, a noldák Nagykirályát. Miután Maeglin megvallotta Morgothnak, hogy hol található Gondolin, az megtámadta a Rejtett Várost, ahol a hadsereget ugyancsak Gothmog vezényelte.

Gothmog halála

Gondolin ostromában a tűzsárkányon belovagolt a Palotatérre, de Turgon király szökőkútja előtt szembeszálltak vele. Lesújtotta Tuort, de annak barátja, Echtelion szembeszállt a démonnal. Sisakjának horgát belevágta Gothmog mellébe, majd magával rántotta azt a szökőkútba. Ott a balrog tüze kialudt, de a nolda is életét vesztette.

Források


  1. A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége II. 7.
  • Középfölde-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Középfölde népei


Dátum: 01.04.2021 07:46:08 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.