Baszk ábécéA baszk ábécé a spanyol ábécéből alakult ki, annak egyszerűsítésével. A teljes baszk ábécé a következő betűket tartalmazza:

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, Ll, M, N, Ñ, O, P, Q, R, Rr, S, T, Ts, Tx, Tz, U, V, W, X, Y, Z

Ezzel szemben a baszk nyelv nem használja a c, q, v, w, y betűket, ezért a valódi baszk ábécé a következő:

A, B, D, E, F, G, H, I, J, K, L, Ll, M, N, Ñ, O, P, R, Rr, S, T, Ts, Tx, Tz, U, X, Z

Nyelvjárásokban továbbá előfordulhat még a dd, dz és tt betűkapcsolat, valamint régies nevekben megtalálható a ç is, de ezek nem részei az ábécének, besorolásuk az alapbetű szerint történik.

Kapcsolódó szócikkek


További információk


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin eredetű ábécék


Dátum: 27.03.2021 11:13:52 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.