Befejezetlen regék Númenorról és KözépföldérőlBefejezetlen regék Númenorról és Középföldéről
A Gyűrű keresése
Szerző J. R. R. Tolkien
Eredeti cím Unfinished Tales
Ország Anglia
Nyelv angol
Műfaj fantasy
Előző A szilmarilok
Következő Az elveszett mesék könyve
Díjak Mythopoeic Awards (Little, Big, A Midsummer Tempest, 1981)
Kiadás
Kiadó Allen & Unwin
Kiadás dátuma 1980.
Magyar kiadó Szukits Könyvkiadó
Európa Kiadó (2012)
Magyar kiadás dátuma 1995, 2012
Fordító Szántó Judit, Koltai Gábor, Eörsi István
Oldalak száma 760
ISBN85-7827-073-8, 978-85-7827-073-5

A Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről (régebbi magyar címén "A Gyűrű keresése" eredetileg Unfinished Tales) J. R. R. Tolkien világhírű angol fantasy-író második posztumusz megjelent, Középföldével foglalkozó kötete. Elődjéhez, A szilmarilokhoz hasonlóan ezt is a szerző fia, Christopher Tolkien szerkesztette, de attól eltérően itt nem próbálta meg a könyvben szereplő történeteket befejezett állapotba hozni. A könyvben szereplő írások a formai vagy tartalmi befejezetlenség különböző szakaszaiban vannak, de van olyan is, amely a témába vágó hosszabb-rövidebb szemelvények sorozatai (pl. az Istarokkal foglalkozó tanulmány).

Tartalomjegyzék

Felépítése


A kötet négy részből áll, az első három mind Középfölde egy-egy korszakával foglalkozik, a negyedik pedig tanulmányokat tartalmaz. Az egyes fejezetekhez Christopher Tolkien külön bevezetőket írt, valamint mind el van látva jegyzetekkel, amelyek részben a szerkesztő, de sokuk a szerző tollából származik. Több fejezet tartalmaz továbbá függelékeket alternatív szövegváltozatokkal vagy más odaillő írásokkal.

Első rész: Az első kor

Tolkien A Gyűrűk Ura befejezése után nekilátott mitológiája, A szilmarilok kulcstörténetei hosszú változataihoz, ennek a kísérletnek eredményei olvashatók ezekben a fejezetekben. A Narn i Hîn Húrin szöveg szolgáltatta a Húrin gyermekei könyv anyagának nagy részét.[1] A Tuor történet kéziratának a címe Gondolin bukása volt, de mivel a címben jelzett esemény előtt megszakadt, ezért új címet kapott.

Második rész: A Másodkor

A fejezet anyagai az utolsó kivételével Númenorral foglalkoznak, és tartalmazzák Númenor térképét is. Galadriel és Celeborn fejezet több különálló írást tartalmaz, amelyek kapcsolatba hozhatók Lóriennel vagy uralkodóival.

Harmadik rész: A Harmadkor

A fejezet anyagai A Gyűrűk Ura és A hobbit cselekményének egyes utalásait, vagy a háttérben zajló eseményeit fejtik ki részletesebben. Az erebori kutatás több szövegváltozatban maradt fenn. Ebben a könyvben az utolsó és egyben legrövidebb változat szerepel, valamint szemelvények a korábbi szövegekből. A Hobbit Douglas A. Anderson szerkesztésében megjelent szövegkritikai kiadásában egy hosszabb variáció is található.

Negyedik rész: A drúadánok, istarok és palantírok

Christopher Tolkien megjegyzése szerint ez az egész, tanulmányokat közlő rész Az élethű kő című elbeszélés, amely A drúadánok című fejezet egy kis részét teszi ki, az ő kedvéért került a könyvbe.

Fogadtatás


A kötet népszerűbb lett, mint az elődje, A szilmarilok, mert kevésbé szűkszavú. A kötet anyagi sikere indította útjára a tizenkét kötetes Középfölde históriája sorozatot.

Magyarul


Magyarul először 1995-ben jelent meg, "A Gyűrű keresése" címmel, egy vagy két kötetes kiadásban a Szukits könyvkiadó gondozásában. Az első rész és a második rész Númenorral foglalkozó fejezetei Szántó Judit, a könyv többi része Koltai Gábor fordítása. Az istár tanulmány versbetéte Eörsi István tolmácsolásában jelent meg. 2012-ben az Európa Kiadó adta ki újból a könyvet "Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről" címen. Az új cím ellenére a régi fordítást tartalmazza, de a Magyar Tolkien Társaság javításaival.

Jegyzetek


  1. J. R. R. Tolkien: Húrin gyermekei (Európa Könyvkiadó, 2008) – Jegyzetek: A szöveg összeállítása

Források


  • Középfölde-portál
  • IrodalomportálKategóriák: Középfölde


Dátum: 29.03.2021 10:54:51 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.