Benicio del Toro - huwiki.org

Benicio del ToroBenicio del Toro
Benicio del Toro 2014 júliusában, A galaxis őrzői bemutatóján
Életrajzi adatok
Születési név Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez
Született 1967február 19. (53 éves)
San German, Puerto Rico
Élettárs Valeria Golino
Pályafutása
Iskolái
Híres szerepei Javier Rodriguez
Traffic
Alejandro
Sicario – A bérgyilkos
Díjai
Oscar-díj2001 Legjobb férfi mellékszereplő – Traffic
Golden Globe2001 Legjobb férfi mellékszereplő – Traffic
BAFTA-díj2001 Legjobb férfi mellékszereplő – Traffic
Goya-díj2009 Legjobb férfi alakítás – Che - Az argentin
További díjak

Benicio del Toro weboldala
Benicio del Toro IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Benicio del Toro témájú médiaállományokat.

Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez (San German, Puerto Rico, 1967. február 19.)[1] Oscar-díjas és Golden Globe-díjas Puerto Ricó-i színész és producer.

Tartalomjegyzék

Élete


Benicio San Germánban, Puerto Ricóban született, de Santurcében (San Juan egyik kerülete) nőtt fel, ami szintén az országban található. Szülei, Gustavo Adolfo del Toro és Fausta Sánchez Rivera mindketten ügyvédek voltak. Egy testvére van, Gustavo, aki jelenleg gyermekorvosként dolgozik. Gyermekkori beceneve volt többek közt a "Skinny Benny" és "Beno". Katolikus szellemben nevelték és a miramari (szintén Puerto Ricó-i) Academia del Perpetuo Socorro római katolikus iskolába járt. 9 éves volt, mikor anyja megbetegedett és elhunyt hepatitiszben. Négy évvel ezután apja két fiával egy pennsylvaniai városba, Mercersburgba költözött. Itt beíratta fiát a Mercersburgi Akadémiára, ahol aztán Benicio sikeresen be is fejezte az iskolát.

Apja tanácsára jelentkezett és felvételt nyert a University of California (Kaliforniai Egyetem) biológia szakára San Diegóban. Felbátorodván egy fakultatív dráma kurzusban elért sikerei okán úgy döntött, otthagyja az egyetemet. Stella Adler és Arthur Mendoza felügyelete alatt először Los Angelesben, majd a New York-i Square Theatre School-ban tanult színészetet.

Pályafutása


A 80-as évek végén olyan tévésorozatokban tűnt fel, mint például a Miami Vice és az NBC minisorozatai, ezekben általában alvilági figurákat (drogdílert vagy gengsztert) alakított. Szerepelt Madonna 1987-es La Isla Bonita című klipjében is.

21 évesen már a mozivásznon is láthattuk, első ízben a Pee Wee nagy kalandja című filmben, rá következő évben pedig a 16-ik James Bond moziban, az A magányos ügynökben szerepelt, legfiatalabb színészként, aki a 007-es sorozatban addig megfordult. Bár a kasszáknál mindkét film csekély jelentőséggel bírt, del Toro mégis olyan filmekkel folytatta karrierjét, mint az Indián vér (1991), Kolumbusz, a felfedező (1992), Nesze semmi, fogd meg jól! (1993), Félelem nélkül (1993), Porcelánhold (1994), és a Filmcápák hálójában (1994).

Filmográfia


Díjai


Jegyzetek


  1. Benicio Del Toro honlapja - biográfia . [2011. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 29.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Puerto Ricó-i színészek | Golden Globe-díjasok | 1967-ben született személyek | Élő személyek | Oscar-díjasok | BAFTA-díjasok | Screen Actors Guild-díjasok


Dátum: 23.01.2021 04:23:25 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.