Canterburyi Szent AnzelmCanterburyi Szent Anzelm
(Anselmus Cantuariensis)
Született 1033
Aosta, Burgundia
Elhunyt 1109. április 21. (76 évesen)
Canterbury, Anglia
Állampolgársága francia
Foglalkozása
Tisztség
  • apát
  • Roman Catholic Archbishop of Canterbury (1093. december 4. – 1109. április 21.)
Sírhely canterburyi katedrális
Filozófusi pályafutása
Franciaország, Anglia
Középkori filozófia
Iskola/Irányzat a skolasztika egyik mestere
Érdeklődés Metafizika, Teológia
Akikre hatott Szent Bonaventura, Aquinói Szent Tamás, Leibniz, Hegel
Akik hatottak rá Platón, Arisztotelész, Hippói Szent Ágoston
Fontosabb nézetei Ontológiai istenérv
Fontosabb művei Miért lett Isten emberré?
A Wikimédia Commons tartalmaz Canterburyi Szent Anzelm témájú médiaállományokat.

Canterburyi Szent Anzelm (latinul: Anselmus Cantuariensis, olaszul: Anselmo d’Aosta), (Aosta, 1033. – Canterbury, 1109. április 21.) nagy hatású teológus, filozófus, a szellemtörténet a „skolasztika atyjaként” is tiszteli.

Tartalomjegyzék

Élete


Anzelm 1033-ban a burgundiai (Felső-Itália) Aosta (akkori nevén: Augusta) városában született, az Alpok lábánál, elszegényedett nemesi családban (anyja, Ermenburga a savoyai nemességből származott, apja, Gundolf lombard volt). Egészen 1056-ig, anyja haláláig szülővárosában élt. Szülővárosának elhagyása után három éven keresztül vándoréletet élt Franciaországban, ezekről az évekről többet nem tudunk. 1059-ben a normandiai Bec kolostorába vonult, ahol alapos tanulmányokat folytatott. 1060-ban szerzetes lett Becben. A kolostor priorjának távozásakor, 1063-ban, Anzelm veszi át a hivatalát, 1078-ban pedig apát lesz. 1093-ban Lanfrancus érsek halálakor Anzelmet jelölik Canterburybe érseknek, s ő elfogadja a kinevezését.

II. Vilmos angol királlyal való nézeteltérései miatt Anzelm 1097-ben Rómába utazik, hogy II. Orbán pápával találkozzon. Anzelm távollétében Vilmos király száműzetésre ítéli, és egészen 1100-ig nem is térhet vissza Angliába. A II. Vilmost követő I. Henrik királlyal is konfliktusba kerül, aki 1103-ban újból száműzetésre ítéli. II. Paszkál pápa és Henrik egyezsége révén térhet újra haza, Canterburyben hal meg 1109-ben.

Filozófiája


A hithez szerinte az ész belátásán keresztül is el lehet jutni, mivel a hittételeket semmilyen észérv nem képes érvényesíteni. E gondolatának jelentősége abban áll, hogy így a hittételek a Biblia vagy az egyházatyák tekintélye nélkül is képesek megállni. Ontológiai istenérve nagy vitát váltott ki, amelyre évszázadok múlva is visszatértek (például Immanuel Kant). Az érv lényege Isten fogalmából, képzetéből bizonyítja létét: mivel Isten az a lény amelynél nagyobb és tökéletesebb nem gondolható el márpedig a legtökéletesebb lény tulajdonsága a létezés is, ezért valóságosan létezik (nem így lenne, ha elképzelhető lenne egy nála tökéletesebb lény, amely a lét tulajdonságával is rendelkezik, mivel Szent Anzelm feltevése szerint a létezés tökéletesebb állapot a nemlétnél). Az igazság három szintjét különbözteti meg: az örök igazságot (Istenben ezek az eszmék); a dolgok igazságát (amelynek alapja hogy összhangban áll az Isteni igazsággal); és a gondolkodás igazságát (amelynek alapja hogy összhangban áll a dolgok igazságával).

Bibliográfia


Magyarul megjelent művei

Magyar nyelvű monográfia

Canterburyi Szent Anzelm életéről és műveiről kimerítően tájékoztat a mindeddig egyetlen magyar nyelvű monográfia és az ahhoz csatolt bőséges irodalomjegyzék:

Kapcsolódó szócikkek


További információk


  • Középkorportál
  • FilozófiaportálKategóriák: Angol filozófusok | Angol teológusok | Középkori filozófusok | Középkori teológusok | Katolikus szentek, boldogok | Egyháztanítók | Angol katolikus püspökök | Bencés szerzetesek | 1033-ban született személyek | 1109-ben elhunyt személyek | Canterbury érsekei | Francia teológusok


Dátum: 01.04.2021 06:54:47 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.