Cecil B. DeMilleCecil B. DeMille
1956-ban
Született Cecil Blount DeMille
1881. augusztus 12.
Ashfield, Massachusetts
Elhunyt 1959. január 21. (77 évesen)
Hollywood, Kalifornia
Álneve C.B.
Állampolgársága amerikai
Házastársa

Constance Adams
(1902 – 1959)
Élettársak:
Jeanie Macpherson

Julia Faye
Élettárs Julia Faye
Gyermekei
  • Katherine DeMille
  • Richard de Mille
SzüleiBeatrice DeMille
Henry C. De Mille
Foglalkozása filmrendező, producer, színész,
Iskolái
  • Widener Egyetem
  • American Academy of Dramatic Arts (–1900)
Kitüntetései
Halál okaszívelégtelenség
Sírhely Hollywood Forever Cemetery

A Wikimédia Commons tartalmaz Cecil B. DeMille témájú médiaállományokat.

Cecil Blount DeMille (Ashfield, Massachusetts, 1881. augusztus 12.Hollywood, Kalifornia, 1959. január 21. ) az egyik legjelentősebb amerikai filmrendező, filmproducer, forgatókönyvíró és vágó volt a 20. század első felében.

Tartalomjegyzék

Élete


Massachusetts államban született holland drámaíró apától, Henry Churchill de Mille (1853–1893) és angol-zsidó származású színésznő anyától, Matilda Beatrice DeMille (1853-1923). DeMille körülbelül száz némafilmet rendezett, beleértve a Paramount Pictures első produkcióit: Asszonyember (1914), mielőtt ismertté vált volna a kései 1910-es években, ebben a korszakban a legismertebb alkotása a Don't Change Your Husband című film volt (1919), Tízparancsolat (1923), és a Királyok királya (1927). A sajtó rendszerint a DeMille nevet nagy "D"-vel írta, DeMille viszont a szerződéseit "deMille"-ként kis "d"-vel írta alá. DeMille hivatalos címe 2010 DeMille (nagy "D") Drive volt, Hollywood-ban.

Két kezdő producer, Jesse L. Lasky és Samuel Goldwyn (ekkor még Goldfish-nek hívták) felkérte az Asszonyember rendezésére. A film a Hollywood nevű vidéki városkában készült. A melodráma hatalmas kasszasikert aratott.

Filmjei ötletét színházi rendezők darabjaiból merítette. Aktívan kísérletezett a világítási lehetőségekkel, a vágással és a plánozással. Az 1915-ben készült A csalás című filmben alkalmazott először pszichológiai vágást. Nem két párhuzamos esemény között, hanem a szereplő fejében zajló gondolatok megmutatása között vágott.

Magánélete


DeMille házassága Constance Adamssal 1902. augusztus 16-án kötetett meg, és abból egy gyereke született, Cecilia. A pár a korai 1920-as években fogadta örökbe az akkor még árván maradt Katherine Lestert, akiből később színésznő lett. Majd 1937-ben hozzáment Anthony Quinn színészhez.

Az 1920-as években DeMilles még két fiút is örökbe fogadott, John-t és Richardot, akiből méltó filmes, író, és pszichológus lett.

Volt egy bátyja, William és egy nővére Agnes, aki gyermekkorában halt meg.

DeMille egy életen át tartó konzervatív republikánus aktivista volt.

Halála és temetése


1959. január 21-én, a korai órákban halt meg szívelégtelenségben.[1] 77 éves volt. Temetésére január 23-án került sor a St. Stephen's episzkopális templomban. Sírja a Hollywood Memorial (mai nevén Hollywood Forever) temetőben található.[2]

Érdekességek


Filmjei


Jegyzetek


  1. Cecil De Mille, 77, Pioneer of Movies, Dead in Hollywood ”, nytimes.com, 1959. január 22. (Hozzáférés ideje: 2012. december 19.) 
  2. (Donnelley 2009, p. 318)

További információk


  • Filmművészetportál
  • USA-portál
  • ZsidóságportálKategóriák: Amerikai filmrendezők | Amerikai filmproducerek | Amerikai forgatókönyvírók | Zsidó amerikaiak | Golden Globe-díjasok | 1881-ben született személyek | 1959-ben elhunyt személyek


Dátum: 27.03.2021 11:30:07 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.