Chelsea FC - huwiki.org

Chelsea FCChelsea
Csapatadatok
Teljes csapatnév Chelsea Football Club
Becenév The Blues (A Kékek),
Pensioners (Nyugdíjasok)
SzékhelyFulham Road, London, Anglia
Alapítva1905. március 10.
Klubszínek kék
Stadion Stamford Bridge
Vezetőedző Frank Lampard[1]
Elnök Bruce Buck
Bajnokság Premier League
Nemzeti sikerek
 Bajnok6 alkalommal
 Kupagyőztes8 alkalommal
 Szuperkupa-győztes4 alkalommal
 Ligakupa-győztes5 alkalommal
Nemzetközi sikerek
BL1 alkalommal
EL2 alkalommal
UEFA-szuperkupa1 alkalommal
KEK2 alkalommal
Statisztika
Legtöbb mérkőzés795, Ron Harris
Legtöbb gól251, Frank Lampard
Csapatmezek
Hazai
Idegenbeli
Jelenlegi szezon
2020–21-es szezon
Hivatalos honlap
Chelsea honlapja
A Wikimédia Commons tartalmaz Chelsea témájú médiaállományokat.

A Chelsea Football Club, röviden Chelsea FC profi angol labdarúgóklub, melynek székhelye Nyugat-Londonban, Fulhamben található. 1905-ben alapították, jelenleg az FA Premier League-ben szerepel. A klub hazai mérkőzéseit alapítása óta a Stamford Bridge-en játssza, mely 41 837 férőhelyes. A Chelsea első nagy sikerét 1955-ben érte el, amikor megnyerte a bajnokságot. A gárda összességében hatszoros angol bajnok, nyolcszoros FA-kupa, négyszeres Angol Ligakupa és szintén négyszeres FA Community Shield győztes. Európai szinten kétszeres Kupagyőztesek Európa-kupája és Európa-liga-győztes, illetve az első és eddig egyetlen londoni klub, amely megnyerte a Bajnokok Ligáját.[2][3]

A klub hagyományos mezszíne a kék felső és alsó, valamint a fehér sportszár. A klub címere az évek során sokszor megváltozott, a jelenlegiben egy pálcát tartó kék címeroroszlán látható. 2012-ben a Forbes magazin eszerint a Chelsea a hetedik legértékesebb klub a világon.[4][5] 2003 óta a klub az orosz milliárdos, Roman Abramovics tulajdonában van.[6]

Tartalomjegyzék

Klubtörténet


1904-ben Gus Mears megszerezte a Stamford Bridge atlétikai stadiont, azonban ő futballpályaként szerette volna használni. Bérlését Fulham közelében elutasították, így Mears úgy döntött, saját klubot alapít, mely használni fogja majd a stadiont. Mivel már létezett egy Fulham nevű klub, olyan nevek kerültek szóba, mint Kensington FC, Stamford Bridge FC és London FC. Végül Chelsea néven alakult meg a gárda 1905. március 10-én a Felkelő nap pubban (napjainkban Hentesek csapdája), mely a Fulham Road bejáratával szemben található meg, és elindulhatott a másodosztályban.[7][8]

A klub a második szezonjában már feljutott az első osztályba. 1915-ben bejutottak az FA-kupa döntőjébe, ott azonban a Sheffield United csapatától vereséget szenvedtek az Old Traffordon.1920-ban harmadikak lettek a bajnokságban, legjobb helyezésüket eddig elérve.[9] A Chelsea ezek után nagy szurkolói tömegeket és híres játékosokat vonzott a sikerek láttán, azonban a két világháború között nem tudott a csapat trófeát nyerni.[10][11] A háború után a korábban az Arsenalban játszó Ted Drake lett a Chelsea edzője 1952-ben. Az ő edzősködése idején javultak a fiatalok edzései, a stadiont újjáépítették, így nagyobb nézőszámban látogathattak ki meccsekre. Végül az 1954-1955-ös szezonban Drake győzelemre vezette csapatát, így a Chelsea elkönyvelhette első bajnoki győzelmét. A következő szezonban az UEFA, az Európai Labdarúgó-szövetség létrehozta a legjobb bajnokcsapatnak járó trófeát, a BEK-et (napjainkban Bajnokok Ligája), azonban az angol vezetőség a klub indulását teljesen ellenezte, így nem indultak el az európai porondon.[12] A Chelseat ezek után sikertelen éra jellemezte, a következő szezonban a táblázat közepén végeztek a bajnokságban. 1961-ben Drake lemondott, helyére a klub korábbi játékosmenedzsere, Tommy Docherty lépett.

Docherty teljesen más csapatot rakott össze, az ő időszakát sikerek jellemezték, az 1964-65-ös szezonban megnyerték a bajnokságot, illetve bejutottak az FA-kupa és a Ligakupa döntőjébe, ott azonban elmaradt a győzelem.[13] Három szezont követően a kupaküzdelmek során az elődöntőig meneteltek, ezt követően Docherty utódja Dave Sexton lett. Az ő edzősködése során a gárda elhódította az FA-kupát, miután fő riválisát a Leeds Unitedet 2-1-re legyőzte a döntőben. Ezt követően megnyerrték aKEK kiírását is, a Real Madrid csapata ellen Athénban.

Az 1970-es és 1980-as éveket válságos évtizedek jellemezték. A klub nem tudta miből fenntartani a stadionját, a kiemelkedő játékosokat ezért eladták, ezt követően a csapat kiesett a másodosztályba.[14] További problémákat okoztak a szurkolók lázadásai.[15] 1982-ben szerencsés fordulat következett be, Ken Bates ugyanis potom 1 fontért vásárolta meg a klubot, a stadiont ingatlanfejlesztőknek eladta, felmerült, hogy végleg elveszítik otthonukat a klub játékosai.[16] A csapat ezután kiesett a harmadosztályba is, azonban 1983-ban a klub igazgatója, John Neal meggyőző csapatot rakott össze. A gárdának sikerült feljutnia a másodosztályba ebben a szezonban, majd az első osztályba ismét feljutottak, miután diadalmaskodtak az 1988-1989-es szezonban.

A későbbiekben Bates, a tulajdonos, úgy döntött, alkut köt azokkal a bankokkal, akik az ingatlan fejlesztőt képviselik, így felvásárolhatja a stadiont.[17] Azonban nem járt sikerrel, a tőzsdén ugyanis csődbe vitte a csapatot. A Chelsea meggyőzően teljesített az első osztályban, bár a bajnokságot nem nyerte meg, többek között bejutott az 1994-es FA-kupa döntőjébe. Ezután a klub menedzsere a csapat korábbi híres labdarúgója, Ruud Gullit lett 1996-ban. Céljának azt tűzte ki, hogy a gárda nemzetközi szinten is érjen el sikereket. Később célja valóra vált, 1998-ban ugyanis a csapat bejutott a KEK döntőjébe, bár győzni nem tudott. Korábban, 1997-ben Gianluca Vialli edzősködése vezetésével a klub megnyerte az FA-kupát, majd először indulhatott el a Bajnokok Ligájában az 1999-2000-es szezonban. Ezt követően Viallit Claudio Ranieri javára kirúgták, így a Chelsea az ő menedzselése során jutott be a 2002-es FA kupa döntőjébe, illetve 2002-2003-as Bajnokok Ligájába.

2003. júniusában Bates eladta a klubot az orosz milliárdosnak, Roman Abramovicsnak, aki 140 millió fontért vásárolta meg tőle a csapatot.[6] A tulajdonos 100 millió fontot költött új játékosokra, azonban Ranieri nem tudott velük nyerni egyetlen trófeát sem, így őt kirúgták, helyére a portugál José Mourinho került.[18][19] Mourinho az újonnan összerakott csapattal megnyerte az angol bajnokságot 1955-öt követően kétszer (2004–2005,2006–2007)[20] az FA-kupát 2007-ben, és a klub további két Ligakupa győzelemmel gazdagodott (2005, 2007).

2007. szeptemberében Mourinhot Ávrám Grant váltotta,[21] aki bevezette a csapatot a Bajnokok Ligája döntőjébe. A Chelsea tizenegyes párbajban bukta el a párharcot a Manchester United ellen.

2009-ben Guus Hiddinket nevezték ki a menedzsernek, aki FA-kupa-győzelemre vezette a Chelseat, őt Carlo Ancelotti követte, aki duplázott: a csapat megnyerte a bajnokságot és az Fa-kupát is.

2011. júniusában Ancelottit kirúgták, őt követte André Villas-Boas, akit a szezon végén elbocsátottak a csapattól.

A Chelseat Roberto Di Matteo vette át, aki elérte a csapattal az első Bajnokok Ligája győzelmet, és FA-kupát nyert.

2013-ban Rafael Benítezt nevezték ki ideiglenesen a klub élére.A spanyol mester irányításával Európa-ligát nyertek.A döntőben : Chelsea-Benfica 3-1.2013 nyarán José Mourinho visszatért a kispadra.Második edzői regnálása alatt a 2014-15-ös szezonban Carling Cupot és bajnokságot nyertek a kékek.A 2015-16-os szezont azonban nagyon rosszul kezdték ,a bajnokság fél távjánál csupán a 16. helyen álltak.Mourinhonak mennie kellett,utódja a szezon végéig Guus Hiddink lett.

Stadion


Több információért lásd a Stamford Bridge szócikket

A klub stadionja a Stamford Bridge, ahol a Chelsea a megalapítás óta játssza hazai mérkőzéseit. Hivatalosan 1877. április 28-án nyitották meg, az ezt követő 28 év során pedig a London Athletics Club atlétikai versenyeinek szolgált otthonul. 1904-ben Gus és J T Mears megvásárolták, hogy futballpályává alakítsák át a Bridge-et, melyet aztán Archibald Leitch tervezett meg. A stadiont felajánlották a Fulham FC-nek, a visszautasítás azonban arra ösztönözte a tulajdonosokat, hogy saját klubot alapítsanak. Így született meg a Chelsea.

A harmincas években megépült a déli oldalon a lelátó, ami később a Shed End nevet kapta. A klub története során ez vált a leghangosabb szurkolók törzshelyévé, főként a hatvanas és a hetvenes évektől kezdve. Ebben az időben döntöttek úgy a tulajdonosok, hogy az egész stadiont modernizálják. Az állóhelyeket meg akarták szüntetni és összesen 50 000 férőhelyes lelátókat szerettek volna kialakítani.[22] A munkálatokat az East Stand-en kezdték, a költségek azonban akkorák voltak, hogy az építkezéseket le kellett állítani, a Chelsea ugyanis csődközeli helyzetbe került. Egészen a kilencvenes évek közepéig kellett várni a folytatásra. Ken Batesnek köszönhetően ekkorra már normalizálódott a klub pénzügyi helyzete. A felújítások ismét megkezdődtek, az északi, a nyugati és a déli oldalon a lelátókat átalakították, az állóhelyeket ülőhelyekre cserélve; a Stamford Bridge 2001-re teljesen elkészült. Ma 42 055 férőhelyes és Európa egyik legkorszerűbb stadionja.

Címerek


A klub megalakulása óta ötféle címert használt, bár mindegyik keresztülment kisebb változtatásokon. 1905-ben a legelső címeren egy Chelsea nyugdíjas (Chelsea pensioner) volt látható, amiről a csapat az egyik becenevét is kapta: Pensioners, vagyis Nyugdíjasok. Habár sosem jelent meg a mezeken (viszont a programfüzeteken igen), a címert fél évszázadig használták, egészen 1952-ig. Mikor Ted Drake 1952-ben menedzser lett, átformálta a klub imidzsét; eltávolíttatta a régi címert a programfüzetekből, mivel egy teljesen újat szeretett volna bevezetni. Amíg az új címer kész nem lett, a csapat egy átmeneti címert használt: a pajzs alakú kék címerben a C.FC betűk voltak láthatóak. Ez csupán egy évig volt használatban. Drake új címerében egy hátranéző, álló kék oroszlán volt, és egy pálcát tartott, körülötte vörös rózsák és focilabdák voltak. Az oroszlán gróf Cadogan címeréből való, aki akkor a klub elnöke volt, a pálca a Westminsteri apátságra utal, a rózsák pedig Anglia nemzeti szimbólumai.[23] Ez volt az első címer, ami már a mezeken is megjelent.

A klub újra csak 1986-ban váltott címert, mikor új tulajdonosa lett a Chelsea-nek. Az új címerben megmaradt az oroszlán, viszont ez már sokkal egyszerűbb, természethűbb minta volt, mint az előző, és kék helyett sárga volt, de előfordult piros változatban is. Körülötte a korábbi változathoz hasonlóan a C.FC betűk voltak olvashatóak. A címer használatos volt kék címerpajzsban és anélkül is.

A 2005–06-os szezonban ünnepelte a klub fennállásának századik évfordulóját, ennek tiszteletére ismét új címert vezettek be, amiben visszatértek a Ted Drake által terveztetett címer elemei, a kék pálcatartó oroszlán és a körülötte levő rózsák, labdák, amik a szezon végén aranyszínűről ismét vörösre változtak.[24]

Mezek


A csapat mindig kék mezt viselt, habár kezdetben a jelenleginél világosabb árnyalatúbbat, és a maival ellentétben fehér nadrágot és sötétkék zoknit. A világoskék színt a klub akkori elnökének, Earl Cadogan-nak a lovaglóruhájáról vették át. A világoskék mez nem volt hosszú életű, 1912 körül felváltotta a királykék változat. Mikor Tommy Docherty az 1960-as évek elején menedzser lett, ismét megváltoztatta a mezt: a nadrágot kékre, a sportszárt fehérre cserélte. Szerinte ezek a színek egyedülkállóvá tették a csapatot, mivel egy nagy klub sem használta ezt a színösszeállítást. Ezt a felszerelést először az 1964–65-ös szezonban viselték.

A Chelsea hagyományos idegenbeli színei a sárga és a fehér kék szegéllyel, de mint a legtöbb csapatnál, náluk is voltak kivételek. Az első idegenbeli mez fekete-fehér csíkos volt, de egy mérkőzésen, az 1966-os FA-kupa elődöntőn az olasz Internazionale csapatához hasonlóan kék-fekete csíkos mezt viseltek. A hatvanas években, állítólag a magyar futball előtt tisztelegve, piros felsőben, fehér nadrágban, és zöld sportszárban is játszottak.[forrás?] Voltak azonban mentazöld (az 1980-as években), piros-fehér kockás (az 1990-es évek elején), valamint szürke-narancssárga (az 1990-es évek közepén) idegenbeli mezek is.[25] A 2007–08-as szezonban neonzöld, fekete csíkokkal ellátott idegenbeli mezt használtak.[26] Az Adidas három csíkja fekete, ami végigfut a mez ujján. A nadrág fekete, ugyanúgy, mint a sportszár, viszont néhány mérkőzésen ezek is neonzöld színűek. A csapat címerének háttere ezen a mezen neonzöld, az oroszlán és a kerete pedig fekete a hagyományos kék, fehér, piros és arany színek helyett. A 2006–07-es szezonban harmadik mezt is készíttettek, ami teljesen fehér, kék és fekete szegéllyel.

A Chelsea mezeit 2006-tól az Adidas készíti, a korábbi mezgyártójuk az Umbro volt. Az első mezszponzoruk a Gulf Air volt az 1983–84-es szezonban, majd a Grange Farms, a Bai Lin majd az olasz Simod volt a szponzor, mielőtt a számítógépgyártó Commodore International-lel írtak alá hosszútávú szerződést 1989-ben. A Commodore után 1995–1997-ig a Coors, 1997–2001-ig az Autoglass, és 2001–2005-ig az Emirates Airline szponzorálta a Chelsea-t. 2005-2015-ig a Samsung volt a mezek támogatója. A jelenlegi mezszponzoruk a Yokohama.

Riválisok


A Chelsea nem rendelkezik hagyományos riválisokkal, mint például a Mersey-parti rangadó vagy az észak-londoni derbi, mert a nyugat-londoni derbi a Fulham és a Queens Park Rangers ellen nem volt annyira népszerű, az évek során a klubok között ugyanis osztálykülönbségek voltak. 2004-ben a Planetfootball.com által készített felmérés szerint a Chelsea szurkolók fő riválisuknak tartják (sorrendben): az Arsenalt, a Tottenham Hotspurt és a Manchester Unitedet.[27] A Tottenham ellen az 1967-es FA-kupa döntője óta vette kezdetét a rivalizálás, mivel a két klub között ez volt az első kupadöntő. Emellett a Chelsea FC–Leeds United AFC-rangadó nyúlik vissza a múltba, az 1960-as és 70-es években a Leeds Uniteddal több szép és fontos mérkőzést játszott a klub, többek között az 1970-es FA-kupa döntőjét.[28] Jelenleg a Liverpool ellen éleződött ki a rivalizálás a sok kupamérkőzés során.[29]

Női csapat


A Chelsea csapatának is van női labdarúgó csapata, a Chelsea FC (Women). 2004 óta tagja a férfi csapatnak,[30] és részese a klub fejlesztési programjának. A csapat a Imperial Fields-ben játssza hazai mérkőzéseit és az Isthmian League-ben szereplő Tooting & Mitcham United csapatával használja közösen.[31] A klub megnyerte a Surrey County kupát 2003, 2004, 2006, 2007, 2008, 2009 és 2010-ben is,[32] és mivel a 2004-05-ös FA Women's National League South-t megnyerték, így feljutottak a FA Women's Premier League National Division-ba. A 2009-10-es szezonban a 3. helyen végeztek a Premier League-ben, ami a klub eddigi legnagyobb sikere. 2010-ben tagja volt a nyolc alapító csapatnak, akik létrehozták a FA Women's Super League-t.[33] A csapat elnöke John Terry korábbi angol válogatott játékos, a Chelsea legendás védője.[34]

Magyar vonatkozások


A Chelsea FC eddig összesen kilenc alkalommal lépett pályára magyar csapat ellen, barátságos mérkőzéseken, illetve Európa Liga találkozókon. 1906 májusában Európában túrázott a frissen megalakult Chelsea FC, és három mérkőzést Budapesten játszottak. A BTC ellen 4-0-ra, a MAC ellen 6-0-ra, míg az FTC ellen 3-1-re nyertek[35] az angolok. 1954 decemberében látogatott a Stamford Bridge-re az akkor épp "Vörös Lobogónak" hívott, válogatott klasszisokkal felálló MTK. A meccs 2-2-es döntetlent hozott, a gólokat Stubbs, Bentley, illetve Hidegkuti Nándor és Palotás szerezték. 1963-ban még kétszer megmérkőzött egymással a két kék csapat. 1963. augusztus 14-én, a Népstadionban, 30 000 néző előtt 3-1-re nyertek a londoniak. Mulholland gólját Nagy egyenlítette ki, majd Danszky öngóljával és Tambling góljával alakult ki a végeredmény. 1963. december 11-én még egyszer megmérkőzött egymással a két kék csapat. A 6.037 néző előtt lejátszott meccsen 2-0-s Chelsea győzelem született, a gólokat Mortimore és Venables szerezték.[36]

2014. augusztus 10-én a Fradi ellen léptek pályára, Budapesten az újonnan megépült Groupama Aréna nyitómeccsén. A mérkőzés végeredménye 1:2 lett, a Fradiból Gera Zoltán, a Chelsea-ből Ramires, majd Fabregas talált a hálóba.

Legutóbb a 2018-2019-es Európa Liga kiírásának "L" jelzésű csoportjában találták magukat szembe magyar csapattal. Hazai pályán a Mol Vidi FC ellen 1:0-ás győzelmet arattak, majd idegenben a Groupama Arénában 2-2-es döntetlenre végeztek a csapatok.[37][38]

A Chelsea FC felnőtt csapatában magyar játékos eddig még nem szerepelt.

A magyar NB1-ben két olyan játékos szerepel(t), aki a Chelsea FC játékosa is volt: a Győri ETO grúz válogatott légiósa, Rati Alekszidze, illetve a Videoton FC portugálja, Filipe Oliveira. Aleksidze 2000–2002 között volt a Chelsea felnőtt keretének tagja, ez idő alatt 3 meccsen lépett pályára, mindháromszor csereként. Gólt nem szerzett. Oliveira 2002-2006 között volt Chelsea kerettag, de csak 5 meccsen lépett pályára.

A Chelsea egykori holland edzője, Henk ten Cate (a 2007/2008-as szezonban Avram Grant segítőjeként dolgozott a Chelsea-nél) karrierje korábbi időszakában, az 1999/2000-es szezonban az MTK vezetőedzője volt.

Szakmai stáb


Poszt Személyzet
Vezetőedző-asszisztens Gianfranco Zola / Carlo Cudicini / Luca Gotti
Kapusedző Henrique Hilário / Massimo Nenci
Erőnléti edző Paolo Bertelli
Tartalékcsapat edző Joe Edwards
Ifjúsági csapat edző Andy Myers
Csapatorvos Paco Biosca
Játékosmegfigyelő Gianni Picchioni
Akadémia menedzser Neil Bath

Játékosok


Játékoskeret

2019. augusztus 8-án frissítve.[39][40]

# Poszt Név
1 K Kepa Arrizabalaga
2 V Antonio Rüdiger
3 V Marcos Alonso
4 V Andreas Christensen
5 KP Jorginho
7 KP N’Golo Kanté
8 KP Ross Barkley
9 CS Tammy Abraham
10 CS Willian
11 CS Pedro
12 KP Ruben Loftus-Cheek
13 K Wilfredo Caballero
14 KP Tiemoué Bakayoko
15 V Kurt Zouma
# Poszt Név
16 CS Kenedy
17 KP Mateo Kovačić
18 CS Olivier Giroud
19 KP Mason Mount
20 CS Callum Hudson-Odoi
21 V Davide Zappacosta
22 CS Christian Pulisic
23 CS Michy Batshuayi
24 V Reece James
28 V César Azpilicueta (c)[41]
29 V Fikayo Tomori
31 K Jamie Cumming
33 V Emerson Palmieri
KP Marco van Ginkel

player|no=22|nat=MAR|pos=MF|name= Hakim Zyech}}

Az Év Játékosa (1967–2017)

 • 1967 Peter Bonetti
 • 1968 Charlie Cooke
 • 1969 David Webb
 • 1970 John Hollins
 • 1971 John Hollins
 • 1972 David Webb
 • 1973 Peter Osgood
 • 1974 Gary Locke
 • 1975 Charlie Cooke
 • 1976 Ray Wilkins
 • 1977 Ray Wilkins
 • 1978 Micky Droy
 • 1979 Tommy Langley
 • 1980 Clive Walker
 • 1981 Petar Borota
 • 1982 Mike Fillery
 • 1983 Joey Jones

Jelentős játékosok

Menedzserek


Indulók


A kékek himnusza a "Blue Is The Colour" kezdetű dal, amit 1972-ben írtak meg a Ligakupa döntőre. Ugyanebben az évben már az angol kislemezlista 5. helyén is állt.
A szövege:

Blue Is The Colour…

Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name.

Here at the Bridge, whether rain or fine
We can shine all the time
Home or away, come and see us play
You're welcome any day.

Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name.

Come to the Shed and we'll welcome you
Wear your blue and see us through
Sing loud and clear until the game is done
Sing Chelsea everyone

Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name.

Blue is the colour, football is the game
We're all together and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
Cos Chelsea, Chelsea is our name.

Sikerek


Statisztikák, rekordok


A Chelsea-ben a legtöbb mérkőzést egy korábbi csapatkapitány, Ron Harris játszotta, aki 795 mérkőzésen lépett pályára a csapatban 1961 és 1980 között. Ezt a rekordot a közeljövőben senki sem dönti meg: Harris-t Frank Lampard követi 380 mérkőzéssel.[43] A Chelsea kapusai közt Peter Bonetti játszott a legtöbb mérkőzésen: 729-en 1959 és 1979 között. A francia Marcel Desailly a csapat legtöbb válogatottsággal rendelkező játékosa: 116-szor lépett fel a francia válogatottban.

Frank Lampard a csapat gólkirálya, 2001-től kezdődően 203 gólt szerzett. A rekordot megtörő 203. gólját a 2012-13-as Aston Villa elleni 2-1-es Lampard duplájával megnyert bajnoki mérkőzésen szerezte. Ezzel letaszította a trónról Bobby Tambling-et aki 1970 óta 202 góllal tarotta a legtöbb gólt szerzett játékos címét a Chelsea-ben. További hét játékos szerzett több mint 100 gólt: Bobby Tambling (1959-1970), George Hilsdon (1906–12), George Mills (1929–39), Roy Bentley (1948–56), Jimmy Greaves (1957–61), Peter Osgood (1964–74 és 1978–79) és Kerry Dixon (1983–92). Dixon az egyetlen játékos a klub eddigi történetében 193 góllal, aki Tambling rekordjához közel járt. Greaves tartja a rekordot az egy szezonban elért gólok számában: az 1960-61-es idényben 43 gólt szerzett. Lampard a klub jelenlegi gólkirálya.[43]

A Chelsea legnagyobb hazai nézőszáma hivatalosan 82 905 volt, 1935. október 12-én az Arsenal ellen az elsőosztályban. Ennek ellenére a Gyinamo Moszkva elleni barátságos mérkőzés felbecsült nézőszáma 1945. november 13-án 100 000 felett volt.[44] Ez a rekord a jövőben várhatóan nem fog megdőlni: a stadion jelenleg 42 055 fő befogadására képes.

A Chelsea számos rekordot tart Angliában és Európában egyaránt. A bajnokságban ők szerezték a legtöbb pontot egy szezonban (95-öt), ők kapták a legkevesebb gólt egy szezonban (5-öt), 15 egymás utáni mérkőzésen nem kaptak gólt, 30 mérkőzést nyertek meg egy szezonban, és ők tartják a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzés rekordját is egy szezonban (28 mérkőzés); mindezt a 2004-05-ös idényben sikerült elérniük.[45] 2010-ben újabb rekordot döntött a csapat, egy szezonon belül szerzett 103 góljával.

A csapat 21–0-s összesítésű győzelme a Jeunesse Hautcharage ellen a Kupagyőztesek Európa-kupája 197172-es kiírásában rekord az európai kupaporondon.[46] Roberto di Matteo szerezte az FA-kupa történetének 2. leggyorsabb gólját egy Middlesbrough elleni döntőben a Wembley-ben 1997-ben: a 42 másodpercben szerzett gólt, a Chelsea 2–0-ra nyerte meg a döntőt. Ezt Louis Saha döntötte meg a 2009-es sorozat döntőjében, épp a Chelsea ellen.[47] Az angol élvonalban a Chelsea tartja a hazai pályán leghosszabb idejű veretlenségi sorozat rekordját. A korábbi csúcstartó a Liverpool volt 63 mérkőzéssel (1978–1980), ezt a rekordot 2007. augusztus 12-én döntötték meg.[48] Veretlenségi sorozatuk 2008. október 26-án ért véget, mikor a Liverpooltól szenvedtek 1–0-s vereséget a Bridge-en.[49]

A Chelsea volt az első angol klub (az Arsenallal együtt), akik számozott mezben játszottak (először 1928. augusztus 25-én a Swansea Town ellen).[50] Ők voltak az elsők Angliában, akik repülőgéppel utaztak egy idegenbeli mérkőzésre, mikor 1957. április 19-én a Newcastle United otthonába látogattak; valamint az első élvonalbeli csapat, akik vasárnap játszottak mérkőzést, mikor a Stoke City-vel játszottak 1974. január 27-én. 1999. december 26-án addig egyedüli csapatként egy teljesen külföldi játékosokból álló kerettel játszottak a Premier League-ben a Southampton ellen.[51] 2007. május 19-én első csapatként az új Wembley stadionban megnyerték az FA-kupát; ők voltak azok is, akik a régi Wembley-ben nyerték meg ezt a kupát.[52]

86 mérkőzéses hazai veretlenségi sorozat

Az angol rekord négy és fél évre nyúlik vissza. Az utolsó vereséget a Stamford Bridge-en 2004. február 21-én szenvedte el a csapat, mikor az Arsenal tudta őket legyőzni 2–1-re. A sorozatot a Liverpool törte meg 2008. október 26-án egy 1–0-s győzelemmel. A 86 hazai mérkőzésből 62 győzelem, 24 döntetlen. Összesen 175 hazai gól született ezeken a mérkőzéseken, a vendég csapatok 44-et szereztek. A sorozat első gólját Eiður Guðjohnsen lőtte, az utolsót Nicolas Anelka. Négy menedzser ült a rekord során a kispadon: Claudio Ranieri (6 mérkőzés), Ávrám Grant (16 mérkőzés), José Mourinho (60 mérkőzés) és Luiz Felipe Scolari (4 mérkőzés). A legnagyobb győzelem 6–0 volt a Manchester City ellen 2007-ben, a Derby County együttesének is 6 gólt lőtt a csapat ugyanebben az évben. Öt gólt szereztek két alkalommal, négyet 12-szer.[53]

Játékosok statisztikái

Az alábbi táblázatban azok a játékosok szerepelnek, akik 300-nál több mérkőzésen játszottak a Chelsea-ben. A lista a tétmérkőzéseket és a csereként játszott mérkőzéseket tartalmazza. A félkövérrel írt játékosok ma is a csapat tagjai.
Frissítve 2014. július 25-én.

Név Időszak Mérkőzések Gólok
1 Ron Harris 1961–1980 795 14
2 Peter Bonetti 1959–1979 729 0
3 Frank Lampard 2001–2014 648 136
4 John Terry 1998– 621 36
5 John Hollins 1963–75 & 1983–84 592 64
6 Petr Čech 2004-2015 478 0
7 Dennis Wise 1990–2001 445 76
8 Steve Clarke 1987–1998 421 10
9 Kerry Dixon 1983–1992 420 193
10 Eddie McCreadie 1962–1974 410 5
11 John Bumstead 1976–1991 409 44
12 Ken Armstrong 1946–1957 402 30
13 Peter Osgood 1964–74 & 1978–79 380 150
14 Charlie Cooke 1966–72 & 1974–78 373 30
15 George Smith 1921–1932 370 0
16 Bobby Tambling 1958–1970 370 202
17 Roy Bentley 1948–1956 367 150
18 John Harris 1945–1956 364 14
19 Harold Miller 1923–1939 363 44
20 Frank Blunstone 1953–1964 347 54
21 Colin Pates 1979–1988 346 10
22 Marvin Hinton 1963–1976 344 4
23 Peter Houseman 1962–1975 343 39
24 Jack Harrow 1911–1926 333 5
25 Tommy Law 1925–1939 319 19
26 Gary Locke 1972–1982 317 4
27 Micky Droy 1970–1985 313 19
28 Graeme Le Saux 1987–1993 és 1997–2003 312 16
29 Gianfranco Zola 1996–2003 312 80
30 Jackie Crawford 1923–1934 308 27
31 Bob McNeil 1914–1927 307 32

Legjobb gólszerzők szezononként

Szezon Név Bajnokság Gólok
1905–06 Frank Pearson Second Division 18
1906–07 George Hilsdon Second Division 27
1907–08 George Hilsdon First Division 24
1908–09 George Hilsdon First Division 25
1909–10 Jimmy Windridge First Division 6
1910–11 Bob Whittingham Second Division 30
1911–12 Bob Whittingham Second Division 26
1912–13 Vivian Woodward First Division 10
1913–14 George Biswell / Harold Halse First Division 10
1914–15 Bob Thomson First Division 12
1919–20 Jack Cock First Division 21
1920–21 Jack Cock First Division 12
1921–22 Jack Cock First Division 13
1922–23 Harry Ford / Buchanan Sharp First Division 10
1923–24 Andrew Wilson First Division 5
1924–25 William Whitton Second Division 16
1925–26 Bob Turnbull Second Division 29
1926–27 Bob Turnbull Second Division 17
1927–28 Jimmy Thompson Second Division 25
1928–29 George Biswell / Andrew Wilson Second Division 9
1929–30 George Mills Second Division 14
1930–31 Hughie Gallacher First Division 14
1931–32 Hughie Gallacher First Division 24
1932–33 Hughie Gallacher First Division 19
1933–34 George Mills First Division 14
1934–35 Dick Spence First Division 19
1935–36 Joe Bambrick First Division 15
1936–37 George Mills First Division 22
1937–38 George Mills First Division 13
1938–39 Joe Payne First Division 17
1946–47 Tommy Lawton First Division 26
1947–48 Ken Armstrong / Bobby Campbell First Division 11
1948–49 Roy Bentley First Division 20
1949–50 Roy Bentley / Hugh Billington First Division 17
1950–51 Roy Bentley First Division 8
1951–52 Roy Bentley / Jimmy D'Arcy First Division 12
1952–53 Roy Bentley First Division 12
1953–54 Roy Bentley First Division 21
1954–55 Roy Bentley First Division 21
1955–56 Roy Bentley First Division 14
1956–57 John McNichol / Ron Tindall First Division 10
1957–58 Jimmy Greaves First Division 22
1958–59 Jimmy Greaves First Division 32
1959–60 Jimmy Greaves First Division 29
1960–61 Jimmy Greaves First Division 41
1961–62 Bobby Tambling First Division 20
1962–63 Bobby Tambling Second Division 35
1963–64 Bobby Tambling First Division 17
1964–65 Barry Bridges First Division 20
1965–66 George Graham First Division 17
1966–67 Bobby Tambling First Division 21
1967–68 Peter Osgood First Division 16
1968–69 Bobby Tambling First Division 17
1969–70 Peter Osgood First Division 23
1970–71 Keith Weller First Division 13
1971–72 Peter Osgood First Division 18
1972–73 Chris Garland / Peter Osgood First Division 11
1973–74 Tommy Baldwin First Division 9
1974–75 Ian Hutchinson First Division 7
1975–76 Ray Wilkins Second Division 11
1976–77 Steve Finnieston Second Division 24
1977–78 Tommy Langley First Division 11
1978–79 Tommy Langley First Division 15
1979–80 Clive Walker Second Division 13
1980–81 Colin Lee Second Division 15
1981–82 Clive Walker Second Division 16
1982–83 Mike Fillery Second Division 9
1983–84 Kerry Dixon Second Division 28
1984–85 Kerry Dixon First Division 24
1985–86 Kerry Dixon / David Speedie First Division 14
1986–87 Kerry Dixon First Division 10
1987–88 Gordon Durie First Division 12
1988–89 Kerry Dixon Second Division 25
1989–90 Kerry Dixon First Division 20
1990–91 Gordon Durie First Division 12
1991–92 Dennis Wise First Division 10
1992–93 Mick Harford / Graham Stuart Premier League 9
1993–94 Mark Stein Premier League 13
1994–95 John Spencer Premier League 11
1995–96 John Spencer Premier League 13
1996–97 Gianluca Vialli Premier League 9
1997–98 Tore André Flo/Gianluca Vialli Premier League 11
1998–99 Gianfranco Zola Premier League 13
1999–2000 Gustavo Poyet / Tore André Flo Premier League 10
2000–01 Jimmy Floyd Hasselbaink Premier League 23
2001–02 Jimmy Floyd Hasselbaink Premier League 23
2002–03 Gianfranco Zola Premier League 14
2003–04 Jimmy Floyd Hasselbaink Premier League 13
2004–05 Frank Lampard Premier League 13
2005–06 Frank Lampard Premier League 16
2006–07 Didier Drogba Premier League 20
2007–08 Frank Lampard Premier League 10
2008–09 Nicolas Anelka Premier League 19
2009–10 Didier Drogba Premier League 29
2010–11 Florent Malouda Premier League 13
2011–12 Frank Lampard / Daniel Sturridge Premier League 11
2012–13 Frank Lampard Premier League 15
2013–14 Eden Hazard Premier League 14
2014–15 Diego Costa Premier League 20
2015–16 Diego Costa Premier League 12
2016–17 Diego Costa Premier League 20
2017–18 Eden Hazard Premier League 12

Mérkőzések

Első…

Győzelmek

Döntetlenek

Vereségek

Gólok

Pontok

Kapott gól nélkül

Kapusok

Átigazolások

Jegyzetek


 1. PL: Lampard lett a Chelsea új vezetőedzője – hivatalos , Nemzeti Sport Online, 2019. július 4.
 2. Chelsea etch new name on trophy ”, Union of European Football Associations, 2012. május 19. (Hozzáférés ideje: 2012. május 20.) 
 3. Chelsea win breaks London duck ”, Union of European Football Associations, 2012. május 20. (Hozzáférés ideje: 2012. május 20.) 
 4. Schwartz, Peter J.: Manchester United Again The World's Most Valuable Soccer Team . Forbes Magazine, 2012. április 18. (Hozzáférés: 2012. május 5.)
 5. Manchester United still the world's richest football club – Forbes ”, BBC News, British Broadcasting Corporation, 2012. április 19. (Hozzáférés ideje: 2012. május 5.) 
 6. a b Russian businessman buys Chelsea ”, BBC Sport, British Broadcasting Corporation, 2003. július 2. (Hozzáférés ideje: 2007. február 11.) 
 7. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 55. o. (2006) 
 8. Team History – Introduction . Chelsea F.C. official website. [2011. május 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. május 11.)
 9. Team History – 1905–29 . Chelsea F.C. official website. (Hozzáférés: 2012. május 7.)
 10. Between the Wars – Big Names and Big Crowds . Chelsea F.C. official website. [2012. július 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 7.)
 11. Brian Glanville. „Little sign of change for Chelsea and their impossible dreams ”, The Times, 2004. január 10. (Hozzáférés ideje: 2009. március 15.)  Sablon:Registration required
 12. Brian Glanville. „The great Chelsea surrender ”, The Times, 2005. április 27. (Hozzáférés ideje: 2006. december 29.) 
 13. Glanvill, Rick. Chelsea FC: The Official Biography – The Definitive Story of the First 100 Years. Headline Book Publishing Ltd, 196. o. (2006). ISBN 978-0-7553-1466-9 
 14. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 84–87. o. (2006) 
 15. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 143–157. o. (2006) 
 16. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 89–90. o. (2006) 
 17. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 90–91. o. (2006) 
 18. Chelsea sack Ranieri ”, BBC Sport, British Broadcasting Corporation, 2004. június 1. (Hozzáférés ideje: 2012. május 20.) 
 19. Chelsea appoint Mourinho ”, BBC Sport, British Broadcasting Corporation, 2004. június 2. (Hozzáférés ideje: 2012. május 20.) 
 20. Matt Barlow. „Terry Eyes Back-to-Back Titles ”, Sporting Life, 2006. március 12.. [2007. szeptember 30-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. január 22.) 
 21. Chelsea name Grant as new manager ”, BBC Sport, British Broadcasting Corporation, 2007. szeptember 20. (Hozzáférés ideje: 2007. szeptember 21.) 
 22. Stadium History chelseafc.com
 23. National flowers . [2009. január 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 12.)
 24. Chelsea centenary crest unveiled BBC Sport, 2004. november 12.
 25. Chelsea mezek Archiválva 2007. október 12-i dátummal a Wayback Machine-ben kitclassics.co.uk
 26. Chelsea 07/08 idegenbeli mez – képek soccerlens.com
 27. Football Rivalries: The Complete Results . Planetfootball.com. (Hozzáférés: 2007. január 2.)
 28. Glanvill. Chelsea FC: The Official Biography, 321–325. o. (2006) 
 29. Six very modern football rivalries ”, TalkSport, 2011. május 19.. [2013. május 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. május 23.) 
 30. Chelsea Moving On Up . FemaleSoccer.net. [2017. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 20.)
 31. About the Ladies . Chelsea F.C. official website. (Hozzáférés: 2011. február 20.)
 32. Womens Cup . surreyfa.com. (Hozzáférés: 2011. február 20.)
 33. Eight teams successful in Women's Super League bid ”, fcbusiness.co.uk, 2010. március 24.. [2011. január 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2011. február 20.) 
 34. Leighton, Tony. „John Terry digs deep to rescue Chelsea Ladies after funding cuts ”, The Guardian, 2009. október 18. (Hozzáférés ideje: 2011. február 20.) 
 35. [1]
 36. http://www.chelseafc.hu/index.php?p=cfcmagyar
 37. JÁNOS (közvetítés), PIETSCH TIBOR (London), BACSKAI: Nem sok kellett volna a csodához, de kikapott a Mol Vidi a Chelsea- (magyar nyelven). NSO.hu, 2018. október 4. (Hozzáférés: 2019. július 15.)
 38. ANDRÁS, PIETSCH TIBOR, ZOMBORI: A Vidi ikszelt a Chelsea-vel, de így sem ünnepelhet továbbjutást - (magyar nyelven). NSO.hu, 2018. december 13. (Hozzáférés: 2019. július 15.)
 39. Teams: Men . Chelsea F.C.. (Hozzáférés: 2019. augusztus 3.)
 40. Chelsea 2019/20 squad numbers announced . Chelsea F.C., 2019. augusztus 2. (Hozzáférés: 2019. augusztus 3.)
 41. Cesar Azpilicueta on result and season that sealed third and his Eden Hazard hope . Chelsea F.C., 2019. május 13. (Hozzáférés: 2019. július 19.)
 42. A kupát 2002-ig nevezték Charity Shield-nek.
 43. a b soccerbase.com . (Hozzáférés: 2007)
 44. A bejáratokat 74 496 főnél zárták be, de több százan jutottak be a stadionba illegálisan. Team History . chelseafc.com. (Hozzáférés: 2006)
 45. Mourinho proud of battling finish BBC Sport, 2005. május 13.
 46. Cup Winners' Cup Trivia
 47. FA Cup Trivia thefa.com, 2003. május 16.
 48. Chelsea 3-2 Birmingham BBC Sport, 2007. augusztus 12.
 49. Chelsea 0-1 Liverpool . BBC Sport, 2008. október 26.
 50. Mezek, mezszámok
 51. Southampton 1–2 Chelsea
 52. Mitchell, Kevin. „Something old, new and Blue ”, The Observer, 2007. május 20.. [2007. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2007. május 20.) 
 53. AFTER THE WHISTLE: 86 GAME SALUTE ”, chelseafc.com, 2008. október 27. 

Források


További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Chelsea FC témájú médiaállományokat.
 • Labdarúgásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1905-ben alapított labdarúgócsapatok | Angol labdarúgócsapatok | Chelsea FC | FA-kupa-győztesek


Dátum: 30.08.2020 11:43:29 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.