Christopher Lee - huwiki.org

Christopher LeeSir Christopher Lee
Christopher Lee 2013-ban
Életrajzi adatok
Születési név Christopher Frank Carandini Lee
Született 1922. május 27.
London, Anglia
Elhunyt 2015. június 7. (93 évesen)
London, Anglia
Házastársa Birgit Kroencke (1961–2015)
Gyermekei Christina Lee
Pályafutása
Iskolái
  • Wellington College
  • Summer Fields School
Aktív évek 19482015
Híres szerepei Saruman (A Gyűrűk Ura-sorozat, A hobbit-sorozat),
Dooku gróf (Csillagok háborúja II: A klónok támadása, Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja)
Műfajok western
További díjak

Sir Christopher Lee weboldala
Sir Christopher Lee IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Sir Christopher Lee témájú médiaállományokat.

Sir Christopher Lee, teljes nevén: Christopher Frank Carandini Lee (London, Anglia, 1922. május 27.London, Anglia, 2015. június 7.)[5] angol színész. Az 1940-es évek végétől filmezett. A Hammer Film Productions égisze alatt forgatott horrorfilmjeivel vált ismertté. Ő volt Drakula gróf egyik leghíresebb megformálója, de eljátszotta Frankenstein teremtményét is. Filmjeinek műfaji skálája az 1970-es években szélesedett ki igazán. Gyakran bíztak rá negatív szerepeket, rosszfiúkat, a főhős gonosz ellenfelének megformálását. Az élete utolsó éveiben is aktív művész, évente több filmben is szerepelt, továbbá vállalt színpadi, zenei, narrátori és szinkronizálási feladatokat is. 80 éves kora körül a fiatalabb nemzedékek körében is rendkívül népszerűvé vált olyan filmeknek köszönhetően, mint a Gyűrűk Ura-trilógia és a Csillagok háborúja előzménytrilógia, de 90 évesen szerepelt a Gyűrűk Ura előzménytörténetének számító A hobbit-trilógiában is. 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendje tiszti fokozata (OBE) kitüntetést. 2009 júniusában lovaggá ütötték.[6]

Tartalomjegyzék

Pályafutása


Családi háttér

Lee édesapja Geoffrey Trollope Lee ezredes volt, a 60th King’s Royal Rifle Corps katonája, akit a búr háborúkban és az első világháborúban tanúsított bátorságáért kitüntettek. A férfi mellesleg kora egyik legnevesebb amatőr sportolójának számított. Lee édesanyja Estelle Marie Carandini di Sarzano grófnő volt, akinek szépségét több festményen és szobron is megörökítették. A Carandini család Európa legősibb nemesi családjai közé tartozik, az évszázadok folyamán több államférfi került ki a családtagok közül.

A kezdetek

Christopher még iskolás sem volt, amikor szülei elváltak. Édesanyja őt és Xandra nevű nővérét Svájcba vitte, ahol a fiú a wengeni Miss Fisher’s Academyn tanult. Itt volt először alkalma színi előadásban is fellépni: Tűzmanócskát (németül: Rumpelstilzchen-t) játszotta, hosszan tartó színészi pályafutásának első negatív szerepét. A család később visszatért Londonba, ahol Christopher a Wagner magániskolában tanult tovább. Édesanyja időközben újra férjhez ment egy bankárhoz – Harcourt „Ingle” Rose-hoz –, aki mellesleg a James Bond-regényeiről ismert Ian Fleming nagybátyja volt. A Wagner után Christopher az Eton College, majd a Wellington College diákjaként folytatta tanulmányait. Utóbbi intézményben különösen kitűnt észbeli képességeivel: tanulmányi versenyeket nyert görög és latin nyelvből. Nem mellékesen számos sportágban is igen rátermettnek bizonyult. Iskolái befejezése után kifutófiúként és futárként kezdett dolgozni heti egy fontért. A második világháborúban katonai szolgálatot teljesített a Brit Királyi Légierő kötelékében mint pilóta. Ötéves kiváló katonai szolgálatáért kitüntetésben részesült, és repülőszázadossá léptették elő.

Első lépések a filmvilágban

1946-ban Lee hétéves szerződést írt alá a Rank Organisation filmgyártó céggel. A művészi pálya iránti érdeklődésében nagy szerepe volt édesanyja másodunokatestvérének, aki olasz nagykövet volt: a férfi – Nicolò Carandini – beszélt Christophernek a nagyanyjáról, Marie Carandiniről, aki sikeres opera-énekesnő lett Ausztráliában. Nicolò Carandini szerint a színjátszás iránti tehetség a család vérében van. Lee 1948-ban Terence Young irányításával forgatta első filmjét, a Tükörfolyosó című gótikus szerelmi történetet, melyben még csak kisebb szerep jutott neki. Ugyanabban az évben rövid jelenése volt Laurence Olivier legendás Shakespeare-adaptációjában, az Oscar-díjjal elismert Hamletben is. A következő majdnem egy évtizedben számos filmben – főleg kalandtörténetekben – játszott kisebb szerepeket.

A horrorfilmek csillaga

A szerencsés fordulatot egy újabb szerződés jelentette, melyet a ma már legendásnak számító Hammer Film Productions ajánlott a színésznek. A cég kis költségvetésű horrorok gyártásában jeleskedett, rendezőik a műfaj klasszikusaiból forgattak remake-eket, és gyakran merítettek ihletet Edgar Allan Poe írásaiból. Lee 1957-ben náluk forgatta a Frankenstein átka című filmet, melyben ő játszotta Frankenstein teremtményét. Partnere jó barátja, a stúdió másik sztárja, Peter Cushing volt. Még nagyobb sikere volt a híres vérszívó, Drakula gróf megformálásával Bram Stoker történetének 1958-as filmváltozatában. Ennek ellenére az 1960-as folytatásban (Drakula menyasszonya) nem játszott. Erre többféle magyarázat született: az egyik szerint a Hammer nem akarta kifizetni számára a kért gázsit, a másik szerint Lee nem akarta, hogy Drakula szerepével azonosítsák. Ez utóbbi a kevésbé valószínű, hiszen a színész az 1960-as évek második felétől kezdve többször is eljátszotta a szerepet. Különösen figyelemre méltó az 1966-os Dracula: Prince of Darkness, hiszen Lee puszta megjelenésével teremti meg a figurát, egyáltalán nincs szövege. Erre is eltérő magyarázatok születtek: az egyik szerint a színész csapnivalónak találta a szöveget, és nem volt hajlandó elmondani azt. Jimmy Sangster forgatókönyvíró szerint viszont eleve nem is írtak szöveget a figurának. Lee állítólag a továbbiakban már nem szerette volna többször eljátszani Drakulát, de később azt állította, hogy a Hammer illetékesei valósággal megzsarolták, mikor arra emlékeztették őt, hogy ellenkezése miatt hány ember maradna munka nélkül. A színész szakmai fenntartásai ellenére egyébként a későbbi folytatások anyagilag sikeresek voltak.

A Hammernél készült Lee-filmek közül említésre érdemes A múmia (1959) és a Rasputin: The Mad Monk (1966): mindkét filmben a címszerepet játszotta. Utóbbi művel kapcsolatos érdekesség, hogy Lee gyermekkorában találkozott az igazi Raszputyin merénylőjével, Feliksz Juszupov herceggel. Játszott Sir Arthur Conan Doyle népszerű Sherlock Holmes-története, A sátán kutyája egyik filmváltozatában is (1959): Sir Henry Baskerville szerepét alakította. Évekkel később Holmes fivérét, Mycroftot, sőt magát a mesterdetektívet is eljátszhatta. Lee javaslatára a Hammer szerződtette Denis Wheatley okkultista írót. A cég két filmet készített Wheatley írásaiból, mindkettőben Lee volt a főszereplő: a The Devil Rides Out (1968) általános vélekedés szerint a Hammer egyik legjobb produkciója lett, ám a második, az 1976-os To the Devil a Daughter című zavaros alkotás a cég talán legnagyobb bukásának bizonyult. 1957 és 1977 között Lee más filmgyártó cégek horrorfilmjeiben is játszott. Ezek közül az I, Monster (1971) – ebben lényegében Dr. Jekyll és Mr. Hyde kettős szerepét alakította: Dr. Charles Marlowe / Edward Blake figuráját –, a The Creeping Flesh (1973) és a The Wicker Man (1973) a legjelentősebbek. Ez utóbbi alkotás egyébként Lee egyik kedvence: annyira vonzotta Lord Summerisle szerepe, hogy az alacsony költségvetés miatt ingyen vállalta a közreműködést az Anthony Shaffer forgatókönyve alapján készült filmben.

További filmek és szerepek

A színészt állítólag csőbe húzták a Eugenie (1970) című filmmel, melyet a félpornó alkotásairól ismert Jesus (Jess) Franco rendezett. Lee – későbbi elmondása szerint – nem tudott a pornográf epizódokról, mivel azokat külön vették fel, és utólag vágták össze azokkal a jelenetekkel, melyekben ő is szerepelt. 1973-ban készült Richard Lester látványos, kosztümös, kétrészes kalandfilmje Id. Alexandre Dumas A három testőr című regénye alapján: A három testőr, avagy a királyné gyémántjai; A négy testőr, avagy a Milady bosszúja. A sztárparádéban Christopher Lee Rochefort gróf szerepét kapta. Az akkor már 50 esztendős színész ragaszkodott ahhoz, hogy minden jelenetet maga csináljon, nem tartott igényt kaszkadőrre. Az 1989-es kései folytatás, A testőrök visszatérnek nagy meglepetése volt Lee szereplése, hiszen 15 évig az egész világ abban a hitben volt, hogy Rochefort meghalt, miután d’Artagnan keresztüldöfte őt egy zárdában. 1974-ben Lee Francisco Scaramanga figuráját keltette életre Az aranypisztolyos férfi című filmben: nem rajta múlt, hogy a produkció általános vélekedés szerint a leggyengébb James Bond-kalandok egyike. Mellesleg Lee már a legelső Bond-filmben is kamerák elé állhatott volna, hiszen a Dr. No (1962) címszerepére a szerző, Ian Fleming őt javasolta, de akkor végül nem került sor a közreműködésére. A színész egyébként két másik, ígéretes szerepről is lemaradt: Ken Russell Tommy (1975) című rockoperájában és John Carpenter Halloween (1978) című horrorjában Jack Nicholson, illetve Donald Pleasence játszotta el az eredetileg Lee-nek szánt szerepeket. Utólag Lee nagyon megbánta, hogy a Halloweenben felkínált szerepet visszautasította.

A ’80-as’90-es évek a korábbi munkatempó mellett teltek, ám a színész pályafutása szempontjából nem különösebben jelentősek. Karrierjének újabb fordulatát A Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége (2001) című szuperprodukció jelentette, melyet Peter Jackson rendezett J. R. R. Tolkien regénye alapján. Lee Szarumán szerepét játszotta, bár eredetileg Gandalf szerepére pályázott. Alakítását nagy tetszéssel fogadta a közönség, és természetesen a folytatásokban is szerepelt. Szarumán-alakításának köszönhetően kapott felkérést Dooku gróf szerepére (a név utalás Drakula grófra) a legendás űrsaga, a Star Wars két epizódjában: Csillagok háborúja II: A klónok támadása (2002), Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja (2005). Az éltes színész még ebben a két filmben is zömmel maga vívott a csatajelenetekben, és csak néhány különösen nagy erőpróbát jelentő résznél helyettesítette őt kaszkadőr. Szerepelt napjaink egyik legeredetibb hollywoodi filmese, Tim Burton munkáiban – Az Álmosvölgy legendája (1999), Charlie és a csokigyár (2005) –, valamint a hangját kölcsönözte A halott menyasszony (2005) egyik szereplőjének is.

Egyéb munkák

Az intenzív filmezés mellett Lee színpadi fellépéseket is vállalt, dolgozott a rádió és a televízió számára, animációs filmekhez és videojátékokhoz kölcsönözte a hangját, sőt lemezeket is készített, illetve közreműködött más előadók felvételein. Egyik kedvenc filmjében, a The Wicker Man-ben Paul Giovanni The Tinker of Rye című szerzeményét énekelte. A Vicces fickó (1994) című horrorban ugyancsak dalra fakadt, de talán leghíresebb énekesi produkciója a The Return of Captain Invincible (1983) című filmben hallható. Az Inner Terrestrials nevű zenekarral a Carmen heavy metal változatának egyik dalában (Toreador Song) is közreműködött. Narrátori és énekesi feladatokat vállalt a The Tolkien Ensemble produkciójában. Közreműködött a Rhapsody of Fire nevű szimfonikus power metal együttes két nagylemezén (Symphony of Enchanted Lands II: The Dark Secret; Triumph or Agony). A könnyedebb műfajoktól sem zárkózott el: Kathy Joe Daylor énekesnő mellett az ő hangja is hallható a Little Witch című 1988-as diszkóslágerben.

Magánélet


Christopher Lee magánélete mentes volt minden botránytól. 1961-ben feleségül vette Birgit Kroencke dán modellt. A házaspár boldogan élt együtt, 1963. november 23-án született meg a lányuk, Christina Erika Lee. Tall, Dark and Gruesome címmel 1977-ben jelent meg először Christopher Lee önéletrajzi könyve, melyet azóta többször kiadtak. Utolsó éveit Angliában élte a családjával együtt.

2015. június 7.-én halt meg délelőtt 8:30-kor, 93 évesen, miután három héttel azelőtt, légzési nehézségekkel és szívleállással, a Chelseai Westminster kórházba vitték.[7][8][9]

Nyelvismeret

Folyékonyan beszélt angolul, olaszul, franciául, spanyolul és németül, és elboldogult svédül, oroszul és görögül is.[10]

Ismertebb filmjei


Gillian Hills és Christopher Lee a Beat Girl-ben (1960)

Jegyzetek


További információk


A Wikimédia Commons tartalmaz Christopher Lee témájú médiaállományokat.
  • Filmművészet-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Angol színészek | A Brit Birodalom Rendjével kitüntetett személyek | Poliglottok | 1922-ben született személyek | 2015-ben elhunyt személyek | Londoniak


Dátum: 24.01.2021 11:16:32 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.