CordueneCorduene (más betűzéssel Gorduene, Cordyene, Cardyene, Carduene, Gordyene, Gordyaea, Korduene, Korchayk, Gordian, héberül:[1]קרטיגיני ) régió volt az ókorban Mezopotámia északi részében, a mai Délkelet-Törökországban.

Ókori története folyamán többnyire a Római Birodalom provinciája volt, az ókori Tigranakerttől keletre.[2]

Az 1911-es Encyclopædia Britannica szerint Gordyene Bohtan régió (a mai Şırnak tartomány) ókori neve.[3] Szír nyelvű források szerint, amelyek Beth Qardu néven említik, kis vazallus állam volt az Örményország és Perzsia közti hegyvidéken, amely a mai törökországi Van-tótól délre volt.[4]

A cordueneiek a hurri égisten Tesubot imádták.[5] C. Toumanoff „carduchiai dinasztiák” néven említi Corduenét, Moxxenét és Zabdicenét.[6] A Corduene, carduchiai szavakban sok történész a Kurdisztán, kurd szavak elődjét véli felfedezni,[7][8][9] mások azonban ezt tagadják.[10]

Jegyzetek


 1. Efraim Elimelech Urbach, I. Abrahams, The Sages, 1089 pp., Magnes Press, 1979, ISBN 9652233196, p.552
 2. Theodor Mommsen History of Rome - The Establishment of the Military Monarchy Page 24
 3. DARIUS III - DARIUS III, from 1911 Encyclopedia Britanica.
 4. Parthian City Index
 5. Olaf A. Toffteen, Notes on Assyrian and Babylonian Geography, The American Journal of Semitic Languages and Literatures, pp.323-357, 1907, p.341
 6. C. Toumanoff, Introduction to Christian Caucasian History II: Status and Dynasties of the Formative Period, Traditio, Vol. XVII, pp.1-107, 1961, Frodham University Press, New York. (see pp.31-32)
 7. Rawlinson, George, The Seven Great Monarchies Of The Ancient Eastern World, Vol 7, 1871. (copy at Project Gutenberg)
 8. Orbis Latinus , University of Columbia.
 9. Kurds. The Columbia Encyclopedia, Sixth Edition. 2001-07 . [2006. október 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. november 19.)
 10. T. A. Sinclair, Eastern Turkey, an Architectural and Archaeological Survey, 1989, volume 3, page 360.

További információk


Fordítás


 • Ókorportál
 • Az ókori Róma portáljaKategóriák: Anatólia ókori államai | Törökország | Római provinciák | Örményország


Dátum: 02.04.2021 06:35:46 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.