Család (rendszertan) - huwiki.org

Család (rendszertan)



Az élőlények biológiai rendszertani besorolásában a család (latinul: familia) az egyik fő kategória, amely a rend (ordo) és a nemzetségcsoport (növényeknél és gombáknál) vagy a nemzetség (állatoknál) (tribus) fő kategóriák között helyezkedik el.

A család volt az egyik alapvető kategória Carl von Linné klasszikus ötös felosztásában (osztály–rend–család–nemzetség, nem–faj).

Szükség esetén az élőlények fajainak osztályozásához a magasabb főcsalád vagy öregcsalád (superfamilia; növényeknél és gombáknál főcsalád, állatoknál öregcsalád) és az alacsonyabb alcsalád és alcsaládág (subfamilia és infrafamilia) alkategóriák is felhasználhatók. Valamint az állatoknál esetleg a család és öregcsalád között a series, az öregcsalád fölött pedig a magasabb divisio (zoodivisio), illetve az alacsonyabb sectio (zoosectio) és subsectio (zoosubsectio). Ezeket jelenleg a „sorozat”, illetve a „tagozat”, „osztag” és „alosztag” kifejezésekkel fordítjuk.

A család elhelyezkedése a rendszertani felosztásban


A fő kategóriákat félkövér, az alkategóriákat a normál betű jelöli.

Kapcsolódó szócikkek


  • Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap



Kategóriák: Rendszertan


Dátum: 30.08.2020 10:00:42 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Licenc: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Om oss & Adatvédelmi irányelvek.