Cseh ábécéA cseh ábécé a cseh nyelv írására használt ábécé, mely latin betűket használ. Az ábécé 42 betűből áll:

A, Á, B, C, Č, D, Ď, E, É, Ě, F, G, H, Ch, I, Í, J, K, L, M, N, Ň, O, Ó, P, Q, R, Ř, S, Š, T, Ť, U, Ú, Ů, V, W, X, Y, Ý, Z, Ž

A betűk nevei: á, dlouhé á, bé, cé, čé, dé, ďé, é, dlouhé é, ije/é s háčkem, ef, gé, há, chá, í, dlouhé í, jé, ká, el, em, en, eň, ó, dlouhé ó, pé, kvé, er, eř, es, eš, té, ťé, ú, dlouhé ú, u s kroužkem, vé, dvojité vé, ix, ypsilon/tvrdé ý, dlouhé ypsilon, zet, žet.

A Q és W betűket csak idegen eredetű szavakban és nevekben használják, egyébként általában átírják a kv betűkapcsolattal, illetve a v betűvel.

A legtöbb mellékjeles betűt a 15. században adták az eredeti latin ábécéhez Husz János reformja alapján, mellyel lecserélték az egykori kettős, illetve hármas betűkapcsolatokat, melyek olyan cseh hangokat jelöltek, melyek nem voltak meg az eredeti latin ábécében. Utoljára a 16. században került az ábécébe az Ů betű, mely a hosszú ó-val váltakozó ú jelölésére szolgál. Az egyetlen kettős betű a ch maradt, melyet más nyelvektől eltérően (de a szlovákhoz hasonlóan) a H és I betűk közé sorolnak.

Az ékezetes magánhangzók mind hosszú hangot jelölnek, sorba rendezéskor általában nem különböztetjük meg őket az ékezet nélküli változatuktól (hasonlóan a magyarhoz). A hacsekkel (ˇ) ellátott betűk hangtörténelmi szempontból lágyított hangot jelölnek. Sorba rendezésük a jelzés nélküli párjuk után történik.

Lásd még


További információk


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin eredetű ábécék | Cseh nyelv


Dátum: 28.03.2021 01:41:59 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.