Dűne (film)Dűne
(Dune)
1984-es amerikai–mexikói film
Rendező David Lynch
Producer Dino De Laurentiis
Vezető producer Dino De Laurentiis
AlapműFrank Herbert: Dűne
Műfaj
Forgatókönyvíró David Lynch
Főszerepben Kyle MacLachlan
Francesca Annis
Zene Toto
Operatőr Freddie Francis
Vágó Antony Gibbs
Jelmeztervező Bob Ringwood
Gyártás
Gyártó De Laurentiis
Ország USA
Nyelv Angol
Forgatási helyszín
Játékidő 137 perc
(kibővített változat: 190 perc)
Költségvetés 45 000 000 USD (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Universal Pictures
Bemutató 1984. december 14.
Korhatár III. kategória (NFT/22267/2014)
Bevétel 30 925 690 amerikai dollár
További információk

A Dűne (angolul Dune) egy 1984-ben bemutatott, David Lynch által rendezett tudományos-fantasztikus film, amely Frank Herbert 1965‑ös azonos című regényén alapul. A főszereplő Kyle MacLachlan mellett, aki Paul Atreides szerepét játszotta el, sok más híres amerikai, latin-amerikai és európai színész szerepelt, mint például Sting, José Ferrer, Virginia Madsen, Linda Hunt, Patrick Stewart, Max von Sydow, Silvana Mangano és Jürgen Prochnow. A filmet a mexikói Churubusco stúdiókban forgatták a Toto együttes segítségével, akik a film zenéjét készítették el. A sivatagi jelenetek az észak-mexikói Chihuahua államban található samalayucai dűnéknél készültek.[2]

A regény sikere után, 1971-ben megkezdődött a képernyőre viteléért folytatott harc.

Tartalomjegyzék

Történet


Szereplők


Díjak, jelölések


Jegyzetek


  1. Dune – IMDb - Box office/business . [2014. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. július 15.)
  2. Információk a Dűne forgatásáról (angol nyelven). duneinfo.com. [2013. november 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. december 6.)

További információk


  • Sci-fi portál
  • FilmművészetportálKategóriák: 1984 filmjei | Dűne | Könyvadaptációk | David Lynch-filmek | Amerikai tudományos-fantasztikus filmek | Universal Pictures-filmek


Dátum: 01.04.2021 08:42:57 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.